Gejala Keradangan Ginjal dan Penyebabnya

Keradangan buah pinggang atau nefritis adalah gangguan kesihatan pada nefron. Apa itu nefron? Nefron adalah sel di dalam ginjal yang membentuk unit fungsi terkecil. Apabila sel-sel ini meradang atau dijangkiti, ia disebut nefritis.

Keradangan ginjal juga sering disebut glomerulonefritis yang boleh mempengaruhi prestasi dan fungsi ginjal. Inilah sebabnya mengapa keradangan ginjal perlu diperhatikan, dengan mengenali gejalanya lebih awal.

Ginjal adalah organ yang sangat penting, fungsinya adalah menyaring darah yang beredar di dalam badan untuk membuang sisa cecair dan bahan lain yang tidak digunakan oleh tubuh.

Penyakit ini mempunyai pelbagai jenis. Oleh itu, ciri-ciri nefritis juga berbeza-beza. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, berikut penjelasannya!

Baca juga: Penyakit Ginjal Kronik dan Akut, Apa Perbezaannya?

Jenis Keradangan Ginjal

Terdapat beberapa jenis keradangan buah pinggang yang mempunyai gejala yang berbeza, iaitu:

1. Glomerulonefritis akut

Ini adalah jenis keradangan ginjal yang disebabkan oleh jangkitan yang teruk, seperti hepatitis atau HIV. Lupus dan gangguan lain yang agak jarang berlaku, seperti vaskulitis dan granulomatosis dengan polyangiitis (IPK), juga boleh menyebabkan keradangan ginjal akut. Pesakit dengan penyakit ini mesti segera mendapatkan rawatan perubatan apabila keadaannya berulang, untuk mengurangkan kematian akibat kerosakan buah pinggang.

2. Nefritis Lupus

Lupus adalah penyakit autoimun, yang bermaksud bahawa sistem imun menyerang tisu yang sihat di dalam badan. Kira-kira separuh daripada semua orang dengan lupus akhirnya menghidap nefritis lupus. Penyakit ini berlaku apabila sistem imun menyerang buah pinggang.

Gejala nefritis lupus termasuk:

 • Air kencing berbuih
 • Tekanan darah tinggi
 • Bengkak kaki

Orang dengan nefritis lupus juga mungkin mengalami gejala di bahagian lain badan, seperti kulit (jeragat), masalah sendi, dan demam. Keterukan lupus berbeza dari orang ke orang. Walaupun penyakit ini boleh hilang, keadaannya juga boleh menjadi lebih serius. Oleh itu, jika anda mengalami gejala nefritis lupus, segera berjumpa doktor, untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang.

3. Sindrom Alport atau nefritis keturunan

Penyakit ini boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang serta masalah penglihatan dan pendengaran. Sindrom Alport juga merupakan penyakit keturunan yang lebih parah pada lelaki.

4. Glomerulonefritis kronik

Nefritis jenis ini mempunyai perkembangan yang perlahan. Penyakit ini juga menunjukkan gejala pada peringkat awal. Sama seperti glomerulonefritis, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan dan kegagalan buah pinggang.

5. IgA. Nefropati

Ini adalah salah satu jenis nefritis yang paling biasa. Penyakit ini berlaku apabila antibodi IgA terbentuk di buah pinggang dan menyebabkan keradangan. Sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi ini untuk melawan organisma dan bahan berbahaya yang memasuki badan.

Orang dengan nefropati IgA biasanya mempunyai antibodi IgA yang cacat. Penyakit ini dapat diubati dengan menggunakan ubat hipertensi.

6. Nefritis interstisial

Nefritis jenis ini mempunyai perkembangan yang pesat. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan atau ubat-ubatan tertentu. Nefritis interstitial biasanya mempengaruhi bahagian ginjal yang disebut interstitium. Sekiranya doktor mengubatinya dengan segera, penyakit ini dapat disembuhkan selama beberapa minggu. Walau bagaimanapun, kerosakan boleh berlaku sehingga menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Punca Keradangan Buah Pinggang

Terdapat banyak penyebab nefritis. Walau bagaimanapun, sebilangan daripada mereka mempunyai sebab yang tidak jelas. Nefritis dan penyakit buah pinggang biasanya turun temurun, jadi kemungkinan genetik sedang bermain.

Beberapa jangkitan, seperti HIV dan hepatitis B atau C, juga boleh menyebabkan nefritis. Dalam beberapa kes, kerosakan ginjal dapat terjadi akibat penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik. Kerosakan ini boleh menyebabkan nefritis.

Pengambilan ubat penahan sakit yang berlebihan, ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), dan diuretik juga boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dan nefritis. Oleh itu, anda mesti menyedari ciri-ciri nefritis.

Faktor Risiko Keradangan Buah Pinggang

Faktor risiko yang paling penting dan biasa untuk penyakit buah pinggang, termasuk penyakit nefrotik, adalah:

 • Sejarah keluarga penyakit buah pinggang
 • Tekanan darah tinggi
 • Diabetes
 • Obesiti
 • Penyakit jantung
 • Lebih 60 tahun
Baca juga: Terdapat Protein dalam Air kencing, Tanda-tanda Gangguan Ginjal

Gejala Keradangan Buah Pinggang

Gejala keradangan buah pinggang biasanya tidak parah jika masih di peringkat awal. Berikut adalah beberapa gejala yang perlu diperhatikan:

 • Perubahan tabiat membuang air kecil
 • Bengkak pada bahagian badan, terutamanya tangan, kaki, dan muka
 • Perubahan warna air kencing
 • Air kencing berbuih
 • Terdapat darah di dalam air kencing

Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Sekiranya anda mengalami simptom air kencing yang mengandungi darah atau kelihatan coklat atau merah jambu, segera berjumpa doktor. Rawatan awal dapat mencegah kerosakan buah pinggang dan komplikasi nefritis yang berbahaya.

Diagnosis Keradangan Buah Pinggang

Dalam beberapa kes, doktor dapat mengesan nefritis melalui ujian air kencing dan darah yang rutin. Sekiranya tahap protein terdapat dalam air kencing, ini dapat menunjukkan bahawa buah pinggang mengalami gangguan.

Ujian darah dapat dilakukan untuk mengukur kadar zat sisa dalam darah, yang disebut kreatinin, yang juga dapat mengesan kesihatan ginjal. Walau bagaimanapun, kaedah terbaik untuk mengesan nefritis adalah dengan melakukan biopsi.

Dalam prosedur ini, doktor akan mengambil sampel kecil buah pinggang pesakit untuk dianalisis di makmal.

Rawatan Keradangan Ginjal

Rawatan keradangan buah pinggang bergantung kepada sebab dan jenisnya. dalam beberapa kes, radang ginjal dapat sembuh tanpa rawatan. Namun, ia masih memerlukan rawatan dan prosedur khas untuk membuang cecair dan protein berlebihan yang berbahaya dari air kencing.

Sementara itu, kegagalan buah pinggang kronik memerlukan pemeriksaan tekanan ginjal dan darah secara berkala. Doktor biasanya memberi pesakit ubat untuk mengawal tekanan darah dan mengurangkan keradangan.

Doktor juga boleh memberi ubat untuk mencegah sistem imun menyerang buah pinggang. Pesakit juga disarankan untuk menjalani diet khas, yang rendah protein, garam, dan kalium. (UH / AY)

Baca juga: Malah Kanak-kanak Boleh Mengalami Ginjal, Berhati-hati dengan Gejala!

Sumber:

Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Penyakit Lupus dan Ginjal (Nupritis Lupus). Januari. 2017.

Berita Perubatan Hari Ini. Apa yang perlu diketahui mengenai nefritis. September. 2018.