Ciri-ciri paru-paru basah - Saya sihat

Penyakit paru-paru basah sememangnya ada di fikiran masyarakat umum. Apa ciri paru-paru basah, dan apa penyebab dan gejala? Dalam dunia perubatan, sebenarnya tidak ada nama atau istilah untuk penyakit paru-paru basah. Keadaan sebenarnya adalah radang paru-paru, atau dikenali sebagai pneumonitis.

Ciri-ciri atau gejala paru-paru basah termasuk batuk, sesak nafas, kadang-kadang disertai oleh demam dan sakit sendi yang timbul secara tiba-tiba. Sekiranya tidak dirawat, ia akan menjadi kronik. Gejala paru-paru basah yang kronik adalah batuk dan sesak nafas yang telah sembuh kerana tisu parut di paru-paru.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Batuk!

Punca Paru-paru Basah

Penyebab radang paru-paru adalah pendedahan kepada bahan-bahan tertentu di paru-paru, yang menyebabkan reaksi hipersensitif pada paru-paru. Contohnya asap rokok dan bahan pencemar di udara. Bahan ini menyebabkan keradangan di paru-paru.

Mengapa dipanggil paru-paru basah? Selain pneumotitis aka radang paru-paru, definisi paru-paru basah di dunia perubatan juga disebut Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). ARDS adalah gangguan pernafasan akut kerana perendaman cairan di paru-paru (edema paru).

Punca ARDS sangat pelbagai. Ini mungkin disebabkan oleh menghirup cairan atau makanan dan memasuki paru-paru, menghirup bahan toksik, jangkitan paru-paru dari sebab yang meluas, atau sepsis (jangkitan darah).

ARDS memaksa otot paru-paru bekerja lebih keras, menyebabkan gejala sesak nafas (tersentak). Oksigen yang masuk ke dalam tubuh berkurang dan berisiko menyebabkan hipoksia dan hipokemia, iaitu tahap oksigen yang rendah dan tidak normal dalam darah. Ini adalah ciri khas radang paru-paru atau ARDS. Apabila pernafasan gagal, satu-satunya rawatan adalah bantuan bernafas dengan ventilator.

Baca juga: Cara Membersihkan dan Memelihara Paru-paru

Paru-paru Basah Menyebabkan Gagal Bernafas?

Semasa kita bernafas, udara masuk melalui hidung atau mulut dan memasuki paru-paru. Di paru-paru, udara memasuki saluran alveolar dan alveoli, sekumpulan kantung kecil seperti anggur. Terdapat berjuta-juta kantung udara di paru-paru.

Kapilari, atau saluran darah kecil, mengalir melalui dinding alveoli. Oksigen memasuki poket udara dan memasuki kapilari. Dari situ oksigen akan memasuki aliran darah utama dan memasuki setiap organ tubuh, termasuk otak, jantung, hati, ginjal.

Pada radang paru-paru atau ARDS, sama ada disebabkan oleh kecederaan, jangkitan paru-paru, atau keadaan lain yang menyebabkan cairan menumpuk di kantung udara, pernafasan boleh terancam. Ini kerana terdapat pembengkakan di seluruh tisu paru-paru.

Cecair dan protein ini kemudian keluar dari kapilari ke dalam alveoli, sehingga sukar bagi penghidap untuk bernafas. Pendarahan juga boleh menyebabkan darah bocor dan merendam paru-paru.

Akibatnya, paru-paru gagal berfungsi dengan baik. Oksigen tidak dapat masuk ke paru-paru sebagaimana mestinya, dan sukar bagi karbon dioksida untuk dikeluarkan dengan berkesan. Nafas menjadi sukar dan mengering, dan boleh menyebabkan kegagalan pernafasan.

Apabila tahap oksigen dalam aliran darah mulai turun, organ penting tidak menerima oksigen yang mereka perlukan. Organ penting ini boleh rosak teruk.

Baca juga: Batuk selama lebih dari 3 minggu, berhati-hati dengan gejala TB!

Ciri dan Gejala Paru-Paru Basah

Tanda dan gejala paru-paru basah yang meningkatkan risiko kegagalan pernafasan termasuk sesak nafas dan sakit dada. Pesakit dengan paru-paru basah juga dapat mengalami gejala lain, seperti berkeringat malam, batuk darah, demam, dan menggigil.

Seperti yang dijelaskan di atas, radang paru-paru bukan penyakit tetapi komplikasi keadaan perubatan lain di paru-paru. Jadi untuk mengatasi paru-paru yang basah mesti mengetahui puncanya.

Gejala Paru-paru Basah akibat Jangkitan Paru-paru

Salah satu penyebab paru-paru basah adalah jangkitan pada paru-paru yang disebabkan oleh bakteria, virus, dan jamur. Gejala jangkitan paru-paru berbeza dari ringan hingga teruk. Gejala ini bergantung pada beberapa faktor, termasuk usia dan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan, serta penyebab jangkitan, sama ada virus, bakteria, atau kulat.

Gejala radang paru-paru akibat jangkitan serupa dengan selesema, batuk, atau selsema, tetapi cenderung bertahan lebih lama. Anda boleh mengesyaki bahawa gejala anda adalah jangkitan paru-paru jika:

1. Batuk yang menghasilkan lendir tebal

Batuk adalah mekanisme untuk membantu tubuh membersihkan lendir akibat keradangan di saluran pernafasan dan paru-paru. Dalam keadaan bronkitis atau radang paru-paru, gejalanya adalah batuk yang menghasilkan lendir tebal.

Sebilangan orang mempunyai lendir berwarna hijau, kelabu kekuningan. Batuk ini dapat berlanjutan selama beberapa minggu walaupun gejala lain seperti demam telah membaik.

2. Sakit dada yang menusuk

Kesakitan dada yang disebabkan oleh jangkitan paru-paru sering digambarkan sebagai tajam atau menusuk. Sakit dada cenderung menjadi lebih teruk ketika batuk atau bernafas dalam. Kadang-kadang rasa sakit yang tajam dapat memancar ke punggung atas.

3. Demam

Demam berlaku ketika badan cuba melawan jangkitan. Suhu badan normal biasanya sekitar 75 darjah celcius. Sekiranya anda mempunyai jangkitan paru-paru bakteria, demam boleh meningkat hingga 40.5 ° C yang berbahaya.

Demam tinggi disertai dengan berpeluh, menggigil, sakit otot, kekeringan, sakit kepala dan kelemahan. Jangan berlengah berjumpa doktor sekiranya demam melebihi 38 ° C atau lebih selama tiga hari.

Baca juga: Kejang pada Kanak-kanak, apakah penyebabnya?

Bronkitis, radang paru-paru, dan bronkiolitis adalah tiga jenis jangkitan paru-paru atau penyebab radang paru-paru. Virus yang boleh menyebabkan jangkitan paru-paru adalah virus influenza atau virus influenza virus sinsitial respiratori (RSV) (RSV). Jenis bakteria seperti Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, dan Bordetella pertussis adalah penyebab jangkitan paru-paru yang paling biasa.

Mikroorganisma yang paling biasa yang bertanggungjawab untuk radang paru-paru terdiri daripada bakteria seperti Streptococcus pneumoniae (paling biasa), Haemophilus influenzae, dan Mycoplasma pneumoniae.

Walaupun jarang berlaku, jangkitan paru-paru boleh disebabkan oleh kulat seperti: Pneumocystis jirovecii, Aspergillus, atau Histoplasma capsulatum. Jangkitan paru-paru akibat kulat lebih sering terjadi pada orang yang memiliki imuniti rendah, seperti pesakit barah, pesakit HIV atau pesakit yang menggunakan ubat penekan kekebalan tubuh.

Baca juga: Pneumonia boleh membawa maut, mencegahnya dengan cara berikut!

Rawatan Paru-Paru Basah

Rawatan paru-paru basah sama ada disebabkan oleh keradangan atau jangkitan dilakukan dengan mengetahui penyebabnya terlebih dahulu. Sekiranya penyebabnya adalah keradangan akibat alergen (bahan penyebab alergi), maka penyebabnya mesti dielakkan. Contohnya, mengelakkan asap rokok, habuk, bahan kimia tertentu, dan lain-lain.

Sekiranya paru-paru basah disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus di paru-paru, maka rawatan dilakukan dengan merawat jangkitan, sama ada bronkitis atau radang paru-paru. Jangkitan bakteria biasanya memerlukan antibiotik sedangkan jangkitan paru-paru kulat memerlukan rawatan dengan ubat antijamur.

Antibiotik tidak akan berfungsi pada jangkitan virus, dan sebaliknya. Sekiranya penyebabnya adalah virus, biasanya dapat sembuh dengan sendirinya, dibantu dengan rawatan tambahan, yaitu memperkuat sistem kekebalan tubuh, ubat untuk mengatasi gejala, istirahat yang cukup, dan diet yang sihat.

Baca juga: 5 Fakta mengenai Rawatan Pneumonia

Rujukan:

Emedicinehealth.com. Efusi pleura prognostik.

Newsweek.com. Apa pernafasan paru-paru basah.

Medicinenet.com. 12 Punca jangkitan pernafasan.

Healthline.com. Gejala jangkitan paru-paru.