Meringankan Batuk dan Sakit Tekak dengan Petua Ini!

Di zaman sekarang, bukan mudah untuk mengelakkan semua jenis pencemaran di persekitarannya, dari habuk yang tersebar, asap rokok, hingga asap yang keluar dari kenderaan bermotor atau kilang. Semua ini adalah jenis pencemar yang sering kita hadapi dalam kehidupan seharian. Tidak jarang kerana terdedah kepada pencemaran asing ini, sejumlah masalah kesihatan timbul, terutama pada saluran pernafasan seperti batuk dan sakit tekak!

Batuk

Pada dasarnya, batuk adalah tindak balas semula jadi dari tubuh sebagai bentuk pertahanan saluran udara jika terdapat gangguan luaran. Tindak balas ini berfungsi untuk membersihkan lendir atau faktor yang menjengkelkan atau perengsa (seperti habuk dan asap) dari paru-paru dan tekak.

Terdapat beberapa jenis batuk yang dibezakan berdasarkan faktornya. Batuk jenis pertama dibezakan pada masa berlakunya, iaitu batuk akut yang berlangsung kurang dari 3 minggu dan berlaku dalam 1 episod, dan batuk kronik yang berlangsung lebih dari 3 minggu atau berlaku dalam 3 episod selama 3 bulan berturut-turut. Sementara batuk jenis kedua dibezakan oleh produktivitasnya, iaitu batuk produktif (kahak) dan batuk tidak produktif (kering).

Sebilangan besar batuk disebabkan oleh jangkitan virus saluran pernafasan atas dan bawah. Jangkitan saluran pernafasan atas termasuk selsema, selesema, laringitis, sinusitis, dan batuk rejan. Manakala jangkitan pada saluran pernafasan bawah adalah bronkitis dan radang paru-paru. Sebagai tambahan kepada jangkitan, penyebab batuk akut juga dapat dipicu oleh sejumlah faktor, termasuk penyakit kronik (asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik, dan bronkitis kronik), rinitis alergi atau demam hay, dan penyedut batuk secara tidak sengaja, seperti habuk dan asap.

Baca juga: Batuk Tidak Menyembuhkan? Mungkin Ini Sebabnya!

Sakit tekak

Selain batuk, salah satu masalah kesihatan yang juga sering dialami kerana terdedah kepada bahan pencemar adalah sakit tekak. Sakit tekak biasanya berlaku kerana jangkitan bakteria atau virus di saluran pernafasan atas.

Selain sakit ketika menelan, sakit tekak juga boleh disertai dengan gejala berikut:

 • Sakit kepala.

 • Kelenjar yang membesar di leher.

 • Amandel atau amandel bengkak.

 • Sakit otot.

 • Batuk.

 • Hidung berair.

 • Kerengsaan.

 • Gatal di kerongkong.

 • Kesakitan dan kesukaran menelan.

Baca juga: Tekak Gatal? Inilah Sebabnya!

Petua Mengatasi Batuk dan Sakit Tekak

Batuk dan sakit tekak adalah masalah kesihatan yang tidak memerlukan rawatan khas. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan oleh Gang Sihat untuk mengatasi masalah ini. Ayuh, lihat bagaimana di bawah!

 1. Mengonsumsi air madu yang dicampurkan dengan lemon

  Ramuan ini adalah ramuan yang paling berkesan untuk melegakan batuk dan sakit tekak. Dengan melembapkan tekak, madu dapat meredakan kerengsaan yang menyebabkan batuk.

 2. Pastikan minum banyak cecair

  Langkah ini dapat membantu mencairkan kahak di kerongkong. Langkah ini juga dapat membantu mencegah dehidrasi.

 3. Menggunakan lebih daripada satu bantal

  Kaedah ini sangat berguna untuk membantu mengurangkan kekerapan batuk semasa anda tidur.

 4. Mengambil ubat penahan batuk

  Pada masa kini, tidak sukar untuk mendapatkan batuk dan sakit tekak. Sejumlah ubat batuk dengan pelbagai tanda dagangan menawarkan ciri masing-masing. Sebaliknya, kerana terdapat banyak jenis ubat batuk yang ditawarkan, tidak jarang bagi Gang Sihat merasa bingung ubat batuk mana yang paling berkesan untuk mengatasi masalah batuk dan tekak yang dialami.

  Sekarang, jika anda menghadapi banyak pilihan ubat batuk, maka pilihan terbaik untuk anda adalah ubat batuk yang diperakui halal yang terbuat dari ramuan herba dan telah diproses dengan teknologi tinggi. Kemudian kandungan ramuan herba seperti apa yang harus terkandung dalam ubat batuk? Berikut adalah perinciannya:

  • Daun Legundi: mengandungi komponen falovonoid, yaitu viteksicarpine dan vitetrifolin, yang berperanan dalam melegakan saluran pernafasan.

  • Gajah gajah: mengandungi minyak pati yang berguna untuk melancarkan metabolisme, memberi rasa hangat dan menenangkan tekak. Sebatian dalam halia gajah juga mempunyai kesan antitusif yang dapat menekan batuk.

  • Daun saga: mempunyai pelbagai kesan terapi anti-radang yang dapat menyembuhkan luka dan radang tekak. Sama seperti halia gajah, daun saga juga mempunyai kesan antitusif yang dapat menekan batuk.

  • Mahkota Dewa: mempunyai kesan anti-radang untuk merawat sakit tekak.

  • Selain lebih sihat, bahan semula jadi yang terkandung dalam ubat batuk herba juga aman untuk digunakan oleh semua orang, termasuk ibu yang menyusui, kerana tidak menyebabkan kesan sampingan.

Tidaklah sukar untuk mengatasi masalah batuk dan sakit tekak. Dengan melakukan beberapa cara di atas dan mengambil ubat penahan batuk secara berkala, dijamin masalah batuk dan sakit tekak anda akan hilang dalam masa yang sangat cepat!

Baca juga: Bahan Asli untuk Meringankan Sakit Tenggorokan