Batuk Anak Tidak Akan Sembuh, Apa Penyembuhannya?

Batuk adalah salah satu penyakit "sakit". Bukan hanya pada orang dewasa, batuk juga sangat mengganggu kanak-kanak. Bayangkan saja, kerana batuk, anak menjadi lemah, tidak aktif, dan tidak bersemangat. Kemudian, jika batuk anak tidak hilang, apa penawarnya?

Sebagai ibu bapa, anda harus mengetahui sekiranya batuk anak anda tidak hilang, apakah penawarnya. Sekiranya batuk biasa, ia mungkin tidak menjadi perhatian. Namun, jika batuk anak anda tidak hilang walaupun dia telah diberi ubat, maka anda harus waspada.

Sebelum mengetahui apakah batuk anak anda tidak hilang, apakah penawarnya, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa itu batuk kronik. Secara ilmiah, batuk terdiri daripada pelbagai jenis, mulai dari ringan dan mudah sembuh hingga parah atau sering disebut kronik. Mungkinkah batuk yang tidak hilang adalah batuk kronik?

Dilaporkan dari kesihatan.com, Peter Dicpinigaitis, pengarah Pusat Batuk Montefiore dan profesor perubatan klinikal, Albert Einstein College of Medicine di New York City, mengatakan batuk sebenarnya adalah sejenis penyakit sementara. Oleh itu, jika anak anda mengalami batuk dalam jangka masa yang lama, ini bermakna sesuatu yang "tidak betul" dengan tubuhnya.

Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor. Mungkin batuk adalah gejala penyakit lain, seperti asma, batuk rejan, hingga radang paru-paru atau jangkitan yang menyebabkan radang paru-paru.

Baca juga: Apakah Perbezaan Antara Selsema dan Selsema?

Punca Batuk Tidak Akan Sembuh

Sekiranya batuk anak tidak hilang, apa penawarnya? Sebelum mengetahui mengenai batuk anak yang tidak akan hilang, apakah penawarnya, anda mesti mengetahui terlebih dahulu mengenai penyebab batuk berterusan pada anak-anak.

Semasa anak anda atau pernah mengalami batuk yang tidak hilang, adakah anda sudah mengetahui punca batuk tersebut? Ternyata perkara remeh setiap hari boleh menyebabkan anak batuk, anda tahu! Berikut adalah beberapa sebab.

  • Selesema

Selsema sering dikaitkan dengan batuk. Apabila kanak-kanak mengalami selesema, saluran pernafasannya secara tidak langsung akan terganggu. Saluran pernafasan yang juga melalui tekak tersumbat dengan lendir dan akhirnya menyebabkan batuk. Itulah sebabnya selesema sering disertai dengan batuk.

Cara merawat batuk kerana selesema: Gerard W. Frank, profesor perubatan paru di UCLA, mengatakan bahawa sebenarnya tidak ada penawar untuk jangkitan virus, termasuk virus yang menyebabkan selesema. Namun, masih ada ubat untuk meredakan batuk akibat jangkitan virus yang menyebabkan selesema, iaitu pengambilan jenis ubat dekongestan dan ekspektoran untuk menipis lendir dan membuat saluran pernafasan tidak lagi terganggu. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda, sebelum memberi ubat batuk kepada anak anda.

  • Alahan Debu

Sekiranya kanak-kanak itu menderita alahan, terutamanya pada habuk dan zarah-zarah kecil yang lain, tidak mustahil jika dia sering mengalami batuk. Batuk yang dialami adalah tindak balas semula jadi tubuh, seperti bersin pada orang normal atau mereka yang tidak mengalami alergi terhadap debu.

Cara merawat batuk kerana alahan: Ibu boleh merawat batuk anak secara semula jadi atau dengan bantuan doktor. Cara termudah adalah menjauhkan anak dari perkara yang boleh menyebabkan alahannya berulang. Pakai topeng perubatan semasa anak berada di luar. Sekiranya alergi berulang, ibu boleh memberi ubat alergi terlebih dahulu kepada anak. Sekiranya tidak hilang, minta bantuan doktor anda untuk mendapatkan suntikan alahan.

  • Asma

Kanak-kanak yang menghidap asma juga sangat mudah terkena batuk. Beberapa keadaan boleh mencetuskan kemerosotan asma, seperti perubahan musim, pendedahan udara sejuk, hubungan langsung dengan bahan kimia atau wangian yang kuat. Sama seperti selesema, jangkitan pernafasan yang disebabkan oleh asma juga sangat berpengaruh dengan risiko batuk yang tidak hilang.

Cara merawat batuk kerana asma: Sekiranya anak anda berjumpa doktor untuk merawat asma disertai batuk, doktor biasanya akan melakukan beberapa ujian pernafasan. Sebagai rawatan awal, doktor akan mengesyorkan menggunakan alat sedut 2 kali sehari selama beberapa minggu untuk melegakan batuk. Walau bagaimanapun, jika batuk tidak hilang, doktor akan memberikan rawatan lebih lanjut, seperti antihistamin kepada tembakan alergi.

  • Drip Postnasal

Adakah anda pernah mendengar penyakit jenis ini? Drip postnasal sering dikelirukan dengan batuk rejan kerana batuk yang berlangsung lebih lama daripada 8 minggu. Apa yang berlaku? Apabila mengalami keadaan ini, lendir dari selesema yang tersumbat di saluran pernafasan akan mengalir ke bahagian belakang tekak dan menyebabkan sensasi gatal atau menggelitik yang memicu batuk.

Cara merawat batuk akibat titisan postnasal: Biasanya anak akan diberi steroid atau antihistamin sebagai rawatan awal untuk melegakan keradangan pada saluran pernafasan. Kemudian, perhatikan warna lendir yang keluar dari tubuh, jika berwarna kuning atau hijau, itu bermakna sistem ketahanannya sangat terganggu dengan adanya jangkitan kuman yang semakin kuat. Sekiranya anda sudah berada dalam keadaan ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan antibiotik dan rawatan susulan yang lain.

  • Pneumonia

Pneumonia atau pneumonia dapat terjadi ketika infeksi pada saluran pernafasan telah menyebar ke paru-paru dan menyebabkan kantung udara paru-paru dipenuhi dengan lendir tebal. Sekiranya dibiarkan berhari-hari, tidak mustahil jangkitan ini boleh mengancam nyawa. Terutama jika anak batuk lendir kehijauan bercampur darah dan disertai dengan sesak di dada. Untuk itu, anda harus segera memeriksa anak anda kepada doktor sebelum tanda-tanda ini berlaku atau apabila batuk disertai demam dan menggigil.

Cara merawat batuk akibat radang paru-paru: Sama seperti batuk jenis lain, batuk yang menyebabkan radang paru-paru juga disebabkan oleh jangkitan bakteria. Sekiranya batuk anak anda teruk dan menyebabkan keadaan seperti radang paru-paru, segera berjumpa doktor untuk menjalani prosedur x-ray di dada atau hanya menjalani pemeriksaan melalui stetoskop. Selepas itu, doktor biasanya akan memberikan rawatan dengan antibiotik untuk mengelakkan jangkitan menjadi lebih teruk.

Batuk Kanak-kanak Tidak Akan Sembuh Apa Penyembuhannya?

Memasuki perbincangan mengenai batuk anak yang tidak hilang, apa penawarnya. Mengenai perubatan, anda perlu memilih yang terbaik. Dari komposisi hingga jenama, anda perlu memperhatikan semuanya secara terperinci dan mesti mengikut cadangan doktor. Berikut adalah beberapa rawatan rumah yang disyorkan untuk membantu merawat batuk anak.

  • Dilaporkan dari health.com, madu adalah cecair semula jadi yang berfungsi dengan baik untuk menenangkan dan mengurangkan batuk.
  • Ramuan yang satu ini pasti berguna untuk menyembuhkan batuk. Kandungan antioksidan dalam halia dapat membantu membersihkan toksin dari kerongkong dan saluran pernafasan. Kandungan gingerol dapat membantu meningkatkan imuniti, dan mengandungi antihistamin yang dapat menekan reaksi alergi pada saluran pernafasan yang menyebabkan asma dan bronkitis. Secara keseluruhan, halia berfungsi dengan menghalang pengecutan saluran pernafasan sehingga membantu merangsang rembesan lendir yang sangat baik untuk membantu merawat batuk kering.
  • Ubat batuk herba, HerbaKof. Satu lagi ubat rumah yang semula jadi dan selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak adalah ubat batuk herba yang disebut HerbaKof. Ubat ini dapat membantu melegakan batuk dan melegakan tekak gatal yang disebabkan oleh penyumbatan lendir. Bermula dari kanak-kanak berumur 6-12 tahun hingga orang dewasa boleh mengambil ubat ini tanpa rasa takut akan kesan sampingan yang buruk.

Berikut adalah komposisi sirap batuk herba, HerbaKof:

- Vitex Trifolia Folium (Legundi Leaf) 1 gram

- Zingiber Officinale Rhizome (Halia) 0.25 gram

- Abrus Precatoriu Folium (Saga Tumbuhan) 0.25 gram

- Phaleria Macrocarpa Fructus (Mahkota Dewa) 0.20 gram

Peraturan penggunaan yang disyorkan oleh beberapa pakar kesihatan:

Kanak-kanak berumur 6-12 tahun: 1 sudu pengukur (5 ml), makan 3 kali sehari.

Untuk mengekalkan kualitinya, anda harus menyimpannya pada suhu di bawah 30 ° Celsius dan dilindungi dari cahaya matahari langsung. Kemudian, pastikan ubat ini tidak dapat dijangkau oleh kanak-kanak.

Baca juga: Batuk dan Selsema pada Wanita Hamil

Apa Kata Ahli Farmasi Mengenai HerbaKof?

"Saya mempunyai pengalaman yang cukup mengganggu dengan batuk. Pada masa itu saya masih di kuliah dan sibuk dengan pelbagai aktiviti kampus, baik yang bersifat formal atau akademik yang berkaitan dengan yang tidak formal seperti komuniti kampus. Saya agak aktif di beberapa komuniti kampus, jadi ketika saya batuk, pelbagai aktiviti terganggu. Lebih-lebih lagi, jenis batuk yang saya alami ketika itu adalah batuk kering, yang sangat kesemutan dan tidak selesa di tekak. Selama lebih kurang 3 bulan, saya mengalami batuk. Saya mesti memakai topeng perubatan ketika bercakap dengan orang lain. Tidak ketinggalan, setiap kali saya ingin mengucapkan sepatah kata atau bercakap, kerongkong saya terasa senget dan saya terbatuk-batuk untuk melegakannya. Tetapi bernasib baik, saya mendapat cadangan daripada rakan ahli farmasi untuk menggunakan ubat batuk herba yang disebut HerbaKof. Sangat menarik, kerana HerbalKof adalah sejenis ubat batuk herba yang mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit dan terutama harganya murah. Dan memang benar, pertama kali saya mencuba ubat ini, saya menyukai rasanya. Walaupun dikelaskan sebagai ubat herba, ubat batuk herba ini mempunyai rasa pudina segar dan menenangkan tekak. Selain itu, yang paling penting adalah batuk saya telah berkurang, setelah beberapa bulan hampir berhenti mengambil ubat OTC (Over The Counter). " - Fandi Darsono, S. Farm., Apt.

(BD / OCH)

Baca juga: Halia dan Mahkota Tuhan untuk Menghilangkan Batuk

Sumber:

Kesihatan.com. 7 Sebab Anda Tidak Boleh Berhenti Batuk. November 2016.