Tanda-tanda Masalah Mata Penglihatan Rendah - GueSehat.com

Data WHO pada tahun 2018 menganggarkan bahawa pada masa ini terdapat sekitar 1.3 bilion orang di seluruh dunia yang hidup dengan masalah penglihatan. Ini tentu saja boleh mempengaruhi kualiti hidup kerana membataskan akses seseorang ke pendidikan dan pekerjaan. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, ia akan mempengaruhi pertumbuhan ekonomi sesebuah negara.

Terdapat banyak masalah penglihatan, seperti katarak, retinopati diabetes (RD), kelainan bola mata atau CNS yang tidak normal, glaukoma, kesalahan pembiasan, gangguan segmen posterior bukan RD, kelegapan kornea non-trachoma, ptosis (mata berkaca), pterygium, dan kornea kelegapan.kerana trachoma.

Gang sihat pernah dengar penglihatan rendah? Berdasarkan data dari Badan Penyelidikan dan Pengembangan Kesehatan, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2016, jumlah orang dengan penglihatan rendah di Indonesia mencapai 1.2%, baik pada wanita maupun pria. Ayuh, berkenalan dengan salah satu gangguan mata ini!

Apakah Penglihatan Rendah?

Penglihatan rendah adalah gangguan penglihatan yang dicirikan oleh penurunan ketajaman penglihatan. Ini mengakibatkan keupayaan seseorang untuk menjalankan aktiviti harian secara bebas. Penglihatan rendah berbeza dengan rabun. Walaupun selepas rawatan, kehilangan penglihatan yang telah terjadi tidak dapat diperbaiki.

Baca juga: Kenali 7 Punca Mata Cerah

Apakah Tanda-Tanda?

Petikan dari Persatuan Amerika untuk Oftalmologi Pediatrik dan StrabismusBeberapa tanda penglihatan rendah adalah kesukaran untuk mengenali wajah dan mengukur jarak dari objek seperti tangga, trotoar, dan dinding. Selain itu, seperti yang dilaporkan oleh nhs.ukGejala penglihatan yang rendah adalah:

  • Objek berwarna kelihatan pudar.

  • Garis lurus kelihatan condong.

  • Kesukaran membaca walaupun memakai cermin mata atau kanta lekap.

  • Sukar memandu pada waktu malam.

Punca pada Kanak-kanak

Penglihatan rendah boleh berlaku pada masa kanak-kanak kerana albinisme, katarak pada kanak-kanak, glaukoma pada kanak-kanak, nystagmus, dan gangguan saraf retina dan optik.

Pemeriksaan Penglihatan Rendah

Pemeriksaan penglihatan rendah berbeza-beza, bergantung pada usia anak. Pakar oftalmologi akan mengetahui seberapa banyak fungsi visual kanak-kanak, termasuk ketajaman penglihatan (seberapa jelas objek dapat dilihat), gangguan pembiasan (kacamata membantu meningkatkan penglihatan), bidang visual (seberapa luas pandangannya), fungsi otot mata (kemampuan garis mata dan bola). mata berputar ke arah yang berbeza), serta cara melihat warna. Ujian tambahan yang biasanya disyorkan adalah electroretinogram (ERG) dan potensi visual visual (VEP).

Baca juga: Mengenal Retinopati Pramatang Mengalami Anak Surya Saputra

Intervensi Awal Apa yang Boleh Dilakukan?

Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun boleh mendapatkan intervensi awal yang berkaitan dengan masalah penglihatan yang rendah. Campur tangan ini akan melibatkan pasukan pendidik khas, bekerjasama dengan ibu bapa dan penjaga. Rawatan lain yang boleh dilakukan adalah penggunaan cermin mata, kanta lekap, kaca pembesar, teropong, dan teleskop.

Supaya masalah penglihatan tidak bertambah buruk dan tidak menyebabkan kebutaan, seseorang mesti sentiasa menjaga kesihatan mata. Ini kerana 90.7% kebutaan sebenarnya dapat dicegah dan dirawat, sementara hanya 9.3% yang tidak dapat dicegah. Ada beberapa cara yang dapat dilakukan, seperti menjaga gaya hidup sihat, makan makanan berkhasiat, dan menjalani pemeriksaan mata secara berkala.

Dalam perayaan Hari Penglihatan Sedunia 2018, bekerjasama dengan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, Komite Mata Nasional (Komatnas), dan Persatuan Ahli Oftalmologi Indonesia (Perdami), Standard Chartered Bank Indonesia mengadakan acara dengan tema “ Eyecare Everywhere ”, yang memuncak pada hari Ahad., 4 November 2018, di Jakarta.

Baca juga: Ini adalah Pertolongan Cemas untuk Kecederaan Mata

Beberapa aktiviti juga dilakukan, termasuk mengadakan pemeriksaan mata percuma untuk kanak-kanak kurang upaya di bawah naungan Yayasan Pembangunan Kanak-kanak Kurang Upaya (YPAC), mengadakan pemeriksaan mata percuma untuk 1,000 kanak-kanak berumur 3-18 tahun pada 5 Kanak-kanak Kawasan Bersepadu Awam Mesra (RPTRA) Jakarta Selatan, menyerahkan gelas kepada 150 kanak-kanak, dan melalui Hellen Keller International, memberikan latihan SIGALIH (Sistem Maklumat Penglihatan Gangguan) kepada 20 pekerja kesihatan di Gowa, Sulawesi Selatan. SIGALIH adalah aplikasi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, untuk merekam berbagai laporan mengenai kesehatan mata warga Indonesia melalui pengesanan dini di Posbindu.

Rino Donosepoetro, CEO Standard Chartered Bank Indonesia, menjelaskan bahawa komitmen untuk mengurangkan kebutaan yang dapat dihindari melalui program Seeing in Believing telah dilaksanakan selama 15 tahun di sejumlah negara di mana bank tersebut beroperasi. Di Indonesia, program ini telah menjangkau 3 wilayah, yaitu Jakarta, Nusa Tenggara Barat, dan Sulawesi Utara. Sekurang-kurangnya 2.300 kanak-kanak dari sekolah dengan keperluan khas telah menerima perkhidmatan pemeriksaan mata dan 1,302 kanak-kanak telah mendapat perkhidmatan penglihatan berkurang ( perkhidmatan penglihatan rendah ).

Gangguan penglihatan dan kebutaan, termasuk penglihatan yang rendah, bukan hanya masalah kesihatan utama, tetapi juga masalah sosial. Oleh itu, setiap lapisan masyarakat mempunyai kepentingan dalam memeranginya. Sentiasa menjaga kesihatan mata, ya! (AWAK CAKAP)