Mengenali Refleks pada Bayi Baru Lahir - GueSehat.com

Ibu tidak salah faham, bayinya cukup pintar, anda tahu, walaupun baru dilahirkan. Walaupun sejak hari pertama kelahiran dunia ini, bayi secara naluriah dapat mencengkam jari mereka dan mengesan payudara ibu mereka. Bukan itu sahaja, menurut Apa Yang Harapkan, terdapat banyak refleks lain yang biasanya diperiksa oleh doktor dengan segera ketika bayi baru lahir. Berikut adalah refleks bayi yang dimaksudkan, anda perlu memperhatikannya, ya!

Moro Reflex (Kejutan Refleks)

Bayi sering dikejutkan oleh alam semula jadi. Walau bagaimanapun, refleks Moro sering berlaku ketika bayi mendengar suara yang kuat atau bising, atau merasakan pergerakan yang tiba-tiba. Refleks Moro yang dimaksudkan adalah tindak balas terhadap perkara-perkara ini.

Biasanya, badan bayi akan kaku, kemudian mengangkat dan menggoyangkan tangannya ke atas. Tapak tangannya yang biasanya ditutup akan terbuka dan lututnya menunjuk ke atas. Selepas itu, tangannya akan kembali menghampiri badan, sehingga bayi itu kelihatan seperti ingin memeluk dirinya.

Refleks ini adalah percubaan pertama bayi untuk melindungi dirinya daripada bahaya. Refleks Moro wujud sejak lahir. Apabila bayi anda memasuki usia 6 minggu, refleks Moro akan mula hilang secara perlahan, kerana bayi telah menyesuaikan diri dengan kehidupan luar. Refleks Moro bayi akan hilang ketika memasuki usia 4-6 bulan.

Jadi bagaimana jika bayi tidak menunjukkan tanda-tanda refleks Moro bila sepatutnya? Keadaan yang tidak normal pada refleks Moro biasanya diperiksa dan dijumpai oleh doktor. Walau bagaimanapun, jika anda melihat perubahan pada refleks bayi anda, segera hubungi doktor anda.

Sekiranya bayi anda tidak bertindak balas dengan betul, penyebabnya mungkin kerosakan otak, saraf tunjang, atau kecederaan lain. Yang pasti, pemeriksaan khas diperlukan dari doktor.

Refleks Akar

Refleks ini biasanya berlaku ketika anda menyentuh atau membelai pipi bayi, terutama bahagian yang dekat dengan mulutnya. Sebagai tindak balas, bayi akan mengikut arah sentuhan dan membuka mulutnya. Refleks akar muncul sejurus selepas bayi dilahirkan dan akan hilang ketika bayi telah memasuki usia 3-4 bulan. Refleks ini sangat membantu bayi dalam mencari makanan.

Refleks Menghisap

Refleks penghisap dipicu oleh sentuhan di bahagian atas atau bumbung mulut bayi. Sentuhan yang dimaksudkan boleh berupa puting ibu atau botol dan jari ibu. Sebagai tindak balas, bayi akan segera menyusu. Refleks penghisap juga muncul tepat setelah bayi dilahirkan sehingga dia berumur 2–4 bulan. Refleks ini juga membantu bayi makan.

Refleks Babinski

Refleks Babinski dipicu oleh sentuhan anda di telapak kaki bayi anda (dari tumit hingga kaki). Sebagai tindak balas, jari kaki bayi akan terbuka dan jari kaki besar akan menunjuk ke atas. Refleks Babinski biasanya terdapat pada bayi yang baru lahir sehingga berumur 6-24 bulan. Refleks ini adalah cara bayi untuk mencegah dan melindungi dirinya daripada jatuh.

Refleks Melangkah

Refleks melangkah dilihat ketika anda meletakkan bayi anda tegak di permukaan rata. Sebagai tindak balas, bayi akan mengangkat sebelah kaki secara bergiliran, seolah-olah berjalan. Refleks kiprah biasanya dapat dilihat sehingga bayi berusia 2 bulan. Refleks ini adalah persediaan untuk bayi dapat berkembang untuk dapat berjalan.

Refleks Tonik Leher

Refleks tonik leher berlaku apabila kepala bayi berpusing ke sisi sambil berbaring. Sebagai tindak balas, satu lengan bayi akan diregangkan atau dipanjangkan. Sementara itu, tangan yang lain sedikit bengkok. Refleks tonik leher boleh muncul sejak lahir hingga usia 2 bulan. Refleks ini biasanya berlangsung sehingga bayi berusia 4-6 bulan. Refleks tonik leher adalah persediaan untuk bayi mencapai sesuatu dengan tangannya.

Refleks Menggenggam

Refleks ini berlaku apabila sesuatu, sama ada jari atau objek lain, ditekan ke telapak tangan bayi. Sebagai tindak balas, bayi akan segera mencengkamnya. Refleks pegangan bermula semasa kelahiran dan biasanya berlangsung sehingga usia 3-6 bulan.

Refleks ini adalah persediaan untuk bayi dapat berkembang sehingga dapat memahami sesuatu. Percaya atau tidak, cengkaman bayi sangat kuat, malah dapat menopang seluruh badannya. Namun, anda tidak perlu menguji ini, bukan?

Anda boleh menguji refleks yang disebutkan di atas pada bayi anda semasa di rumah. Walau bagaimanapun, jangan segera panik jika bayi tidak menunjukkan tindak balas yang sesuai. Ini mungkin kerana anda tidak menunjukkan prestasi yang betul atau kerana bayi anda terlalu letih atau lapar. Sekiranya anda telah mencuba selama berhari-hari tetapi bayi anda masih tidak menunjukkan tindak balasnya, anda harus berjumpa doktor. (UH / AS)