Cara menghilangkan jerawat

Adakah Geng Sihat termasuk orang yang terdedah kepada jerawat? Jerawat biasanya muncul semasa akil baligh atau ketika hormon mengalami perubahan. Apabila sel rambut dan sel kulit mengalami lebihan minyak dan bercampur, ini mengakibatkan liang pori tersumbat. Sebenarnya, jerawat kebanyakannya berasal dari pori-pori yang tersumbat.

Baca juga: Punca Jerawat di Muka Berminyak

Selain itu, kemunculan jerawat juga disebabkan oleh beberapa faktor lain, seperti:

 • Perubahan hormon semasa mengandung atau menggunakan pil kawalan kelahiran.
 • Sejarah keluarga.
 • Penggunaan ubat-ubatan yang memberi kesan sampingan pada penampilan jerawat.
 • Gunakan solekan dengan produk yang mengandungi minyak, sehingga menyumbat pori-pori wajah.

Apa nak buat?

Bagi anda yang sering pecah, ada beberapa cara untuk mencegah jerawat muncul, antaranya:

 • Pastikan kulit bersih dengan mencuci muka dengan air bersih dan sabun 2 kali sehari. Di samping itu, apabila anda selesai bersenam, Geng Sihat mesti segera membersihkan badan dan wajah anda, kerana peluh dapat menyumbang kepada jerawat. Bagi wanita yang selalu berpakaian kerana tuntutan pekerjaan, jangan lupa membersihkannya solekan teliti dengan pembersih khas, ya!
 • Jaga kebersihan rambut dengan mencuci rambut dengan kerap. Ini berguna untuk mencegah kuman dari rambut bergerak ke kulit.
 • Jangan sekali-kali memerah dan memetik jerawat, kerana boleh dijangkiti dan menyebabkan parut pada kulit.
 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari supaya kulit tidak terbakar. Lindungi kulit dengan menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari yang mempunyai SPF30. Kerana selain menyebabkan terbakar sinar matahari, radiasi dari sinar ultraviolet dapat merosakkan kulit.
 • Rujuk doktor untuk kaedah rawatan yang sesuai dengan jenis jerawat.

Cara Merawat Jerawat

Sekiranya anda telah menjaga kulit anda bersih tetapi jerawat berterusan dan muncul di kulit wajah anda, GueSehat mempunyai petua untuk merawat jerawat anda, seperti:

1. Lakukan rawatan kulit dengan pakar dermatologi atau klinik kecantikan yang diperakui. Anda boleh mengetahui dengan melihat ulasan orang di internet mengenai tempat penjagaan kulit yang anda ingin lawati. Anda juga boleh melihat senarai klinik rawatan kulit di sini.

2. Menggunakan ubat bebas, salap dan ubat oral, yang dapat mengurangkan keradangan, kemerahan dan sakit, dan menghilangkan bekas jerawat.

3. Menggunakan ubat preskripsi dari doktor. Biasanya doktor akan memberi ubat mengikut jenis jerawat yang muncul. Berikut adalah pelbagai jenis ubat jerawat yang biasa dimakan oleh penghidap jerawat:

 • Erythromycin. Ubat ini adalah antibiotik yang berfungsi membunuh bakteria pada keradangan yang disebabkan oleh jerawat. Ubat ini sangat sensitif terhadap cahaya matahari. Kesan sampingan pengambilan ubat ini adalah cirit-birit, muntah, hilang selera makan, dan sakit perut.
 • Tetrasiklin. Ubat ini adalah antibiotik yang dapat merawat jerawat, dengan mengurangkan keradangan dan membunuh bakteria. Kesan sampingan pengambilan ubat ini adalah mual, muntah, dan cirit-birit.
 • Doxycycline. Ubat ini adalah sejenis ubat jerawat oral yang berasal dari ubat tetrasiklin, yang berfungsi untuk memperlambat pertumbuhan bakteria jerawat. Elakkan terkena sinar UV buatan atau cahaya matahari semasa mengambil ubat ini. Di samping itu, bagi geng sihat yang mengambil pil kawalan kelahiran, anda tidak boleh mengambil ubat ini kerana ia akan memberi kesan kepada keberkesanan pil kawalan kelahiran.
 • Minocycline. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan dan membunuh bakteria jerawat. Sifat anti-radang ubat ini dapat mengurangkan bengkak, sakit, dan kemerahan jerawat.
 • Tretinoin. Ubat ini digunakan untuk membersihkan pori-pori wajah, sehingga dapat mencegah keradangan. Selain itu, ubat ini dapat membawa lapisan kulit baru setelah mengelupas kulit yang lama. Kesan sampingan pengambilan ubat ini adalah menyebabkan keguguran rambut, sakit kepala, gangguan pencernaan, kegelisahan, perubahan mood, penglihatan kabur, dan sukar tidur.
 • Isotretinoin. Seperti yang dilaporkan oleh Klinik MayoSecara amnya, doktor akan menetapkan ubat jenis ini untuk merawat jerawat nod dan mengurangkan jumlah minyak yang dihasilkan.
 • Bactrim. Jenis ubat ini mengandungi trimethoprim dan sulfamethoxazole, yang berfungsi untuk merawat pelbagai jenis jangkitan bakteria penyebab jerawat. Kesan sampingan pengambilan ubat ini adalah sakit sendi, dering di telinga, lidah bengkak, dan insomnia.
 • Ortho Tri-siklen. Jenis ubat ini berfungsi untuk menyeimbangkan hormon, yang dapat mencegah kelenjar sebum menghasilkan minyak berlebihan. Sekiranya Geng Sihat adalah perokok aktif dan berumur lebih dari 35 tahun, tidak digalakkan mengambil ubat ini kerana risiko terkena pembekuan darah.

4. Pembedahan dianjurkan untuk menghilangkan parut jerawat dan menyembuhkan luka jerawat. Pembedahan ini biasanya dilakukan oleh orang yang mempunyai sejarah jerawat yang teruk.

Itulah beberapa cara untuk merawat jerawat pada kulit wajah anda. Jerawat mungkin biasa, tetapi ia pasti dapat mengurangkan keyakinan diri. Jaga kebersihan anda dan jaga kulit anda mulai sekarang, ya! Jangan lupa berjumpa doktor atau pakar sebelum melakukan rawatan muka.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found