Gaya Berenang yang berbeza, Bilangan Kalori yang Dibakar

Anda semua tahu bahawa berenang mempunyai banyak faedah kesihatan. Salah satunya dapat membakar kalori dalam jumlah yang banyak, tanpa perlu memberi tekanan yang kuat pada sendi.

Nah, ternyata jumlah kalori yang dibakar dalam setiap gaya berenang berbeza, anda tahu, geng. Sebenarnya, hanya bermain di kolam boleh membakar kalori. Untuk jumlah yang dibakar di bawah adalah contoh untuk berat badan 70kg, jadi semakin besar berat badan anda, semakin besar kalori yang dibakar. Mari lihat nombornya!

Baca juga: Perenang Mesti Tahu Fungsi dan Bahaya Kolam Renang Klorin!

Gaya bebas

Ini adalah gaya berenang yang paling klasik. Gaya bebas melatih hampir semua otot badan untuk membakar kalori yang paling banyak. Sepuluh minit berenang gaya bebas membakar 100kkal. Lebih daripada berjoging, geng!

Gaya Payudara atau Katak

sebaliknya, gaya dada membakar kalori paling sedikit, iaitu sekitar 60kkal setiap 10 minit. Namun, jika dilakukan lebih lama, berenang dengan gaya dada atau katak menjadi andalan untuk melatih otot-otot dada, paha dalam, kaki, serta mengoptimumkan fungsi paru-paru dan jantung.

Gaya belakang

Otot perut, punggung, kaki, lengan, bahu dan pinggul adalah bahagian yang dilatih secara maksimum dengan gaya belakang. Kalori yang dibakar ketika berenang menggunakan gaya ini cukup besar, kira-kira 80kkal setiap 10 minit.

Gaya Rama-rama

Ini adalah gaya yang paling sukar, tetapi membakar kalori yang paling banyak, iaitu sekitar 150kkal per 10 minit. Stroke rama-rama berkesan melatih kekuatan bahagian atas badan, dada, perut, lengan, trisep, dan otot belakang, sambil meningkatkan fleksibiliti.

Main di Air

Untuk aktiviti selain berenang, seperti berlari di kolam dengan kaki anda menyentuh dasar kolam, akan membakar 50kkal per minit, dan menaiki gelongsor di kolam lima kali akan membakar 150kkal.

Kelebihan Berenang Lain

Itulah jumlah kalori yang akan anda tahu dari setiap gaya berenang. Selain faedah membakar kalori, bersenam juga mempunyai banyak faedah lain. Berikut adalah faedah lain dari beberapa sumber:

  • Meningkatkan kelenturan badan

Berenang meletakkan badan melalui pelbagai gerakan yang membantu sendi dan ligamen tetap longgar dan lentur. Ini membantu memberikan regangan yang baik dari kepala hingga kaki.

  • Meningkatkan kekuatan dan jisim otot

Berenang adalah salah satu pilihan sukan yang dapat meningkatkan kekuatan dan jisim otot berbanding dengan sukan lain.

Baca juga: Makanan Ini untuk Meningkatkan Jisim Otot
  • Mengurangkan simptom asma

Dari beberapa kajian dikatakan bahawa berenang dapat menyembuhkan pelbagai masalah pernafasan seperti asma, berdengkur, atau lain-lain.

  • Menurunkan kolesterol

Berenang dapat meningkatkan keseimbangan yang tepat seperti senaman aerobik, yang terbukti dapat meningkatkan kadar kolesterol HDL (baik).

  • Hati sihat

Berenang dapat menguatkan jantung dan menjadikannya lebih cekap dalam mengepam darah yang mengalir ke seluruh badan dengan betul.

  • Mengurangkan risiko diabetes

Dalam satu kajian, lelaki dapat mengurangkan risiko diabetes mereka rata-rata 6 peratus untuk setiap 500 kalori setiap minggu yang dibakar semasa latihan berenang.

Baca juga: Mengatur Diet untuk Kanak-kanak dengan Diabetes
  • Mempercepat penyembuhan luka

Sebilangan besar atlet disyorkan untuk melakukan latihan berenang sebagai salah satu proses pemulihan daripada penyembuhan kecederaan. Ini kerana daya tahan air menjadikan otot bekerja keras tanpa regangan atau hentaman yang dialami semasa perlawanan.

  • Kurangkan tekanan

Penyelidikan menunjukkan bahawa makan berenang mengubah otak menjadi lebih baik melalui proses yang dikenali sebagai neurogenesis hippocampal, yang menggantikan sel yang hilang akibat tekanan.

Sesuaikan latihan anda dengan keperluan anda, geng. Terus berjumpa doktor jika ada sesuatu yang berlaku, atau anda memerlukan gabungan latihan yang sesuai dengan keadaan badan anda. (WK)