Perut Kembung Sukar Selepas Bersalin, Hati-hati dengan Diastasis Recti! | Saya sihat

Semua ibu pasti mengharapkan bentuk badan akan kembali normal selepas melahirkan (selepas bersalin). Pelbagai cara boleh dilakukan, salah satunya menggunakan sotong hamil atau korset tradisional untuk menjadikan kawasan perut kelihatan rata dan tidak kendur. Malangnya, keadaan perut dalam tempoh selepas bersalin tidak semudah itu mengecut, sehingga membuat anda kelihatan seperti anda masih hamil. Keadaan ini juga dikenali sebagai diastasis recti, Mums. Ingin mengetahui lebih banyak dan penyelesaiannya? Ayuh, tatal ke bawah Teruskan!

Diastasis Recti: Definisi, Sebab dan Risiko

Semasa mengandung, badan anda melakukan banyak perkara luar biasa untuk menampung bayi anda yang sedang membesar. Salah satunya ialah pelebaran otot perut ke kanan dan kiri, sehingga memberi ruang kepada bayi.

Kesannya pasti baik untuk si kecil, tetapi "meninggalkan cenderahati" untuk Ibu, iaitu perut yang kelihatan kembung. Bukan hanya itu, pemisahan otot perut akan mewujudkan jurang yang menonjol di dalam perut. Jurang yang luas dan kelihatan ini disebut diastasis recti abdominis atau biasanya disebut sebagai diastasis recti.

Diastasis recti umumnya berlaku di sekitar pusar (umbilicus), tetapi juga boleh berlaku di antara dada tengah (proses xiphoid) dan tulang kemaluan. Sekali lagi, ini adalah hasil peregangan otot perut kerana perubahan hormon anda dan peningkatan ketegangan akibat rahim yang membesar.

Keadaan ini umumnya muncul pada trimester kedua dan puncaknya pada trimester ketiga, kemudian berterusan sehingga selepas melahirkan. Potensi kejadian dan ukuran diastasis recti jauh lebih besar pada wanita hamil yang tidak bersenam daripada mereka yang kerap bersenam.

Baca juga: Mengenal Naluri Bersarang untuk Menyambut Bayi

Tidak hanya mengganggu penampilan dan mengurangkan keyakinan diri, diastasis recti juga boleh menyebabkan masalah lain bagi ibu. Dinding perut yang lemah boleh menyebabkan sakit belakang, postur yang terganggu, disfungsi lantai pelvis, hernia, dan kesukaran untuk melahirkan vagina. Sakit punggung bawah dan / atau pelvis adalah manifestasi diastasis recti yang paling biasa.

Untuk mendiagnosis sama ada anda menghidap diastasis recti atau tidak, sudah tentu disarankan untuk segera berjumpa doktor atau ahli terapi fizikal yang terlatih. Tetapi sebagai langkah pertama, anda dapat mengesannya sendiri.

Untuk menguji diastasis recti, berbaring di punggung dengan lutut dibengkokkan dan kaki anda rata di atas lantai. Bengkokkan kepala ke atas dari lantai, seolah-olah hendak bergerak duduk . Pada masa itu, otot atau otot perut " enam pek "bergerak dan anda dapat merasakan lekukan di tengah perut anda.

Itulah linea alba, tisu yang membentang semasa mengandung. Selepas itu, cubalah mengukur lebar menggunakan jari anda. Lebar jari 1-2 adalah normal; sementara 3 atau lebih boleh menjadi tanda diastasis recti.

Baca juga: Pilih Kaedah Penghantaran Terbaik untuk Ibu dan Bayi

Bolehkah Diastasis Recti Dirawat?

Mungkin terdengar menakutkan, tetapi 1 dari 2 ibu selepas bersalin akan mengalami diastasis rektum. Dan berita baik lain, ini bukan keadaan kekal yang hanya dapat diselesaikan dengan prosedur sedot lemak atau pembedahan.

Kunci untuk menyembuhkan diastasis recti adalah membina semula otot inti anda dari dalam ke luar. Anda perlu menguatkan abdomen melintang (TVA), yang merupakan otot perut terdalam, untuk memberi sokongan kepada otot yang telah diregangkan.

Beberapa latihan fizikal yang mudah boleh dilakukan di rumah untuk membantu membina semula otot TVA. Beberapa langkah ini adalah:

1. Miring pelvis

Sujud di lantai dengan tapak tangan anda rata di atas lantai. Kemudian, angkat pinggul dan pelvis anda, kemudian kembali ke posisi awal. Lakukan 10 kali sambil menahan nafas.

2. Tepuk Kaki Berbaring di Punggung

Berbaring telentang dan angkat satu lutut tepat di atas pinggul anda. Pastikan punggung dan pelvis anda tetap lurus semasa anda melakukan ini. Tarik nafas ketika lutut anda diangkat dan hembuskan nafas ketika lutut anda menyentuh lantai. Lakukan 10 repetisi di setiap sisi.

Balut Balut BellyBandit

Selain latihan fizikal, anda dapat mengatasi diastasis recti dengan menggunakan Belly Wrap dari Belly Bandit. Belly Wrap dari Belly Bandit memberikan manfaat menyeluruh kepada Mums, iaitu:

 • Power Compress Core ™

Mempunyai kemampuan untuk anjal, tetapi masih ketat untuk memampatkan perut. Oleh itu, otot diastasis rektik dapat kembali ke tempatnya dan menyokong pemulihan maksimum selepas bersalin.

 • Dilapisi dengan kain buluh lembut, sehingga selamat digunakan walaupun oleh ibu-ibu yang baru melahirkan dengan pembedahan caesar.
 • Reka bentuk berlekuk dengan 6 panel sokongan.
 • Ia tidak bergolek atau meluncur dengan mudah walaupun dipakai ketika dalam perjalanan berkat Teknologi Stayput ™ yang anti slip.
 • SecureStretch ™ yang dapat menyesuaikan dan memampatkan kawasan perut dengan tepat dengan 5 tahap pemampatan.
 • Bentuk badan berkat penutup ganda yang diperbuat daripada microfiber, sehingga dapat menyesuaikan diri dengan bentuk badan secara maksimum.
 • Reka bentuk melengkung, yang membantu mengurangkan bonjolan belakang yang biasanya berlaku ketika memakai korset biasa.

Dengan bersenam secara teratur dan menggunakan Belly Wrap, anda juga dapat memperoleh pelbagai faedah, seperti:

 • Ramping dan menyokong perut, pinggang dan pinggul.
 • Menguatkan otot teras yang lemah.
 • Menyokong pergerakan, supaya anda dapat kembali ke aktiviti harian anda dengan lebih cepat.
 • Melegakan sakit belakang.
 • Memberi keselesaan dan membantu pemulihan selepas pembedahan caesar.
 • Menyokong postur badan yang lebih baik, terutamanya semasa menyusu.
 • Beri sokongan semasa bersenam.

Dengan pelbagai kelebihan dan kelebihan yang telah dijelaskan di atas, tentu saja, anda tidak perlu memikirkan membeli korset pelbagai fungsi ini dengan segera, Mums. Semoga berjaya! (AS)

Baca juga: Kelahiran Normal pada Wanita Hamil dengan Mata Minus Menyebabkan Buta?

Rujukan

Apa yang Harapkan. Diastasis rektum.

VOX. Mama Pooch.