Jalan Laju Bukan Hanya Berjalan | saya sihat

Geng yang sihat ingin memulakan tabiat bersenam yang baik, tetapi masih bingung memilih jenis senaman yang mudah dilakukan tetapi mempunyai banyak faedah? Gang sihat boleh masuk berjalan pantas atau berjalan pantas sebagai pilihan.

Walaupun kedengarannya sederhana, berjalan, termasuk berjalan pantas, adalah salah satu jenis sukan yang boleh dilakukan oleh banyak orang dari semua peringkat umur dan kemampuan. Berjalan kaki juga digolongkan sebagai jenis senaman yang impak yang rendah atau mesra pada sendi. Jenis senaman impak yang rendah seperti berjalan kaki, berbasikal, dan berenang dapat membantu Gang Sihat meningkatkan kualiti kesihatan dan kecergasan mereka dengan risiko kecederaan yang agak minimum.

Sebagai jenis sukan impak yang rendah yang popular, berjalan kaki menjimatkan banyak kemungkinan faedah, kamu tahu! Berjalan kaki sangat baik untuk kesihatan jantung dan saluran darah dan dapat membantu Gang Sihat membakar kalori dengan berkesan.

Artikel ini akan membincangkan dengan lebih mendalam mengenai faedah berjalan pantas (berjalan pantas) serta bagaimana tekniknya berjalan pantas supaya Gang Sihat dapat memperoleh faedah yang optimum.

Baca juga: Ternyata terdapat banyak faedah berjalan kaki tanpa alas kaki, anda tahu!

Berjalan pantas: bukan hanya berjalan

Perkara utama yang membezakannya berjalan pantas dengan berjalan secara umum adalah masalah kepantasan. Seseorang dikatakan melakukan berjalan pantas jika dia berjalan dengan kelajuan sekitar 100 langkah seminit atau sekitar 5 km / jam.

Berjalan dengan laju ini dapat meningkatkan intensiti latihan yang mengakibatkan peningkatan kadar denyutan jantung dan pernafasan. Pada kebanyakan orang, berjalan pantas meningkatkan kadar denyutan jantung hingga 50-70% daripada kadar denyutan jantung maksimum, jadi ini termasuk dalam jenis senaman intensiti sederhana.

Sekiranya Geng Sihat ingin mengetahui anggaran kadar denyut jantung maksimum Geng Sihat, maka formula yang boleh digunakan adalah 220 tolak usia Geng Sihat. Sebagai contoh, pada seseorang yang berumur 25 tahun, kadar denyutan jantung maksimum adalah 220-25 = 195 bpm (rentak seminit), dan jika orang itu melakukan senaman intensiti sederhana, kadar denyutan jantung yang dicapai adalah sekitar 95-135 bpm.

Selain kepantasan, jangka masa latihan juga menentukan intensiti latihan yang dilakukan oleh Healthy Gang. Berjalan pantas yang dilakukan kurang dari 10 minit tidak boleh dikategorikan sebagai senaman sederhana, oleh itu dalam melakukan berjalan pantas sebagai latihan rutin untuk menjaga kesihatan, Gang Sihat perlu mengatur kelajuan dan jangka masa latihan.

Bercakap tentang faedah, berjalan pantas yang agak mudah dilakukan oleh sesiapa sahaja, ternyata faedahnya tidak boleh dipandang rendah, geng! Berjalan pantas dengan kerap dapat membantu Geng Sihat mengekalkan berat badan yang ideal, melatih kekuatan tulang dan otot, keseimbangan kereta dan koordinasi badan, membina mood yang baik, untuk membantu mencegah dan mengawal pelbagai jenis penyakit yang berkaitan dengan metabolisme dan sistem kardiovaskular.

Berjalan pantas malah disebutkan dalam panduan pencegahan diabetes mellitus yang dikeluarkan oleh American Diabetes Association pada tahun 2021 sebagai salah satu jenis senaman yang dapat membantu mencegah diabetes.

Mereka yang sihat atau bahkan mereka yang mempunyai prediabetes disarankan untuk melakukan senaman intensiti sederhana seperti berjalan pantas sekurang-kurangnya 150 minit seminggu selain juga menerapkan gaya hidup sihat yang lain seperti diet dan pengurusan berat badan yang baik.

Baca juga: Berjalan 1 Jam Setiap Hari Membantu Mengembalikan Berat Badan Yang Ideal!

Petua untuk dilakukan berjalan pantas dengan betul untuk faedah optimum

Setelah memahami apa itu berjalan pantas dan apa faedahnya, ada baiknya Gang Sihat juga memahami teknik melakukannya berjalan pantas dengan betul untuk mendapatkan faedah yang optimum. Beberapa petua yang boleh dilakukan oleh Gang Sihat jika mereka akan melakukannya berjalan pantas adalah:

  1. Perhatikan kasut yang dipakai. Berjalan kaki memang merupakan jenis senaman yang agak murah berbanding dengan pelbagai jenis sukan lain yang memerlukan peralatan tambahan, tetapi bagus untuk Geng Sihat untuk memastikan kualiti kasut yang digunakan ketika bersenam. berjalan pantas. Menggunakan kasut yang salah boleh menyebabkan kecederaan atau kecederaan pada kaki. Pakai kasut yang selesa dengan sokongan pada tumit dan tapak kaki yang menyokong aktiviti berjalan atau berlari. Sekiranya boleh, berjalan di rumput dapat membantu melembapkan kesan berbanding dengan berjalan di permukaan yang padat.
  2. Perhatikan postur anda semasa berjalan. Semasa berjalan pantas, Geng Sihat mesti memastikan bahawa badan berada dalam kedudukan tegak, memandang ke hadapan. Leher, bahu, dan punggung harus dilonggarkan, sementara anda boleh mengayunkan lengan anda sedikit bengkok pada siku. Kencangkan otot perut dengan perlahan, luruskan punggung, dan mulailah berjalan dari tumit ke kaki. Postur dan teknik yang betul akan mengoptimumkan otot yang dilatih ketika berjalan dan membantu mencegah Geng Sihat daripada kecederaan.
  3. Jangan lupa memanaskan badan. Seperti semua jenis latihan, pemanasan mempunyai peranan penting untuk mempersiapkan tubuh kita sebelum memasuki sesi latihan yang lebih intens, oleh itu, mulailah sesi berjalan pantas pada kelajuan rendah dan meningkatkan kelajuan secara beransur-ansur.
  4. Adakah selepas bersenam menyejukkan badan dan sedikit regangan (meregangkan otot) selepas berjalan pantas. Bahagian ini berguna untuk mengembalikan degupan jantung dan kadar pernafasan, serta untuk meregangkan otot yang tegang selepas latihan. Buat Geng Sihat yang juga suka yoga, lakukan regangan seluruh badan yoga selama 10 minit selepas itu berjalan pantas boleh menjadi idea hebat!
  5. Menjadikan berjalan kaki sesuatu yang menyeronokkan. Motivasi dan ketekalan adalah kunci untuk mencapai matlamat Gang Sihat dalam menjalankan gaya hidup sihat. Kadang-kadang kebosanan datang dan itu normal, sungguh! Gang Sihat dapat mengalahkannya dengan mengubah laluan, waktu, lokasi latihan, membawa rakan atau binatang peliharaan, dan membuat senarai main untuk mengiringi sesi latihan. Pastikan tempat bersenam Gang Sihat juga selamat, OK!
  6. Pastikan badan anda terhidrat dengan baik. Keadaan kekurangan cecair akan menyebabkan badan kita lebih mudah lelah ketika bersenam, walaupun dalam keadaan tertentu ini boleh membahayakan. Oleh itu, Gang Sihat mesti selalu ingat untuk mengambil sejumlah besar cecair.

Itulah beberapa petua dan maklumat mengenai sukan berjalan pantas. Semoga maklumat ini dapat meningkatkan semangat Geng Sihat untuk rajin bersenam, ya! Salam sihat!

Baca juga: Berjalan atau berlari pantas, mana yang sesuai untuk anda?

Rujukan:

Betterhealth.com. Petua berjalan kaki

Americansportandfitness.com Latihan berimpak tinggi berbanding kesan rendah.

Nhs.uk. Senaman berimpak rendah yang mudah

Healthline.com. Kelajuan berjalan rata-rata.

Cdc.gov. Mengukur kadar degupan jantung.

Verywellfit.com. Apa itu senaman intensiti sederhana.

Care.diabetesjournals.com.

Mayoclinic.com. Gaya hidup sihat Berjalan

Betterme.world. Yoga sebelum atau selepas bersenam. \