Gejala Chikungunya pada Bayi dan Balita - GueSehat

Chikungunya adalah penyakit yang disebabkan oleh virus dan disebarkan melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti. Pada orang dewasa, penyakit ini biasanya dicirikan oleh demam dan sakit sendi yang teruk. Tidak seperti orang dewasa, bayi mungkin tidak dapat menyatakan kesakitan yang mereka rasakan, Ibu. Lalu, apakah gejala chikungunya pada bayi dan balita? Ayuh, cari di bawah!

Chikungunya disebarkan oleh gigitan nyamuk yang juga dapat menyebabkan demam denggi dan berpotensi menyebarkan penyakit lain, seperti zika. Nyamuk jenis ini biasanya menggigit terutama pada waktu pagi dan petang. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan untuk menggigit pada siang hari. Penyakit ini juga dapat merebak dengan cepat di kawasan berpenduduk padat.

Pada bayi, balita, atau kanak-kanak yang terdedah kepada chikungunya, akan mengalami gejala seperti:

 • Demam tinggi yang berlaku secara tiba-tiba.
 • Pening dan muntah.
 • Kesakitan yang teruk pada sendi (sakit boleh dikatakan kanak-kanak).
 • Cirit-birit.
 • Ruam yang muncul 2 hingga 3 hari selepas demam. Biasanya muncul di lengan, belakang, bahu, dan juga seluruh badan. Pada sesetengah bayi atau kanak-kanak, ruam kelihatan seperti perubahan pigmen.

Bayi dengan chikungunya mungkin menangis lebih banyak daripada biasa. Setelah dijangkiti oleh gigitan nyamuk, gejalanya hanya muncul setelah 2 hingga 7 hari. Chikungunya boleh menyerang kanak-kanak dengan lebih teruk daripada orang dewasa. Bayi yang baru lahir dan anak-anak dengan sejarah chikungunya juga berisiko mengalami komplikasi serius, dari pembengkakan otak hingga jangkitan bakteria yang teruk.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anak Anda Mempunyai Gejala?

Sekiranya anak anda mengalami gejala di atas, segera hubungi dan berjumpa doktor. Gejala yang mungkin anda ketahui adalah demam disertai dengan munculnya ruam pada kulit. Ini kerana anda tidak dapat mengetahui sama ada anak anda mengalami sakit sendi atau tidak. Oleh itu, jika anda bimbangkan keadaannya, segera bawa dia ke doktor.

Doktor boleh memerintahkan ujian darah untuk mencari antibodi yang mengesahkan kecurigaan penyakit ini. Sebabnya, simptom yang dialami oleh Si Kecil mirip dengan Demam Berdarah Denggi. Jangkitan boleh berlangsung selama beberapa hari dan pemulihan boleh memakan masa hingga 2 minggu.

Sekiranya anak anda didiagnosis menghidap chikungunya, berikan ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor. Di samping itu, pastikan anak anda sentiasa terhidrasi dengan baik. Lindungi anak kecil anda dari gigitan nyamuk. Ini untuk mengelakkan nyamuk menyebarkan jangkitan kepada orang lain.

Lalu, Bagaimana Mencegah Chikungunya?

Tidak ada vaksin khusus untuk chikungunya. Walaupun penyakit ini dapat diubati, ada baiknya anda mencegah jangkitan pada anak kecil anda. Ibu atau Ayah mesti lebih berwaspada agar ahli keluarga tidak terdedah kepada gigitan nyamuk. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan:

 • Nyamuk berkembang biak di air bertakung dalam cuaca panas atau lembap. Pastikan rumah dan kawasan sekitarnya bebas dari air yang mengalir, terutama pada musim hujan. Di samping itu, jaga kesihatan dan kebersihan rumah anda.
 • Pakai lengan panjang dan seluar panjang untuk menutup kulit dari gigitan nyamuk. Pilih kain ringan yang menjadikan anak kecil anda selesa.
 • Pakai pakaian berwarna terang pada si kecil kerana pakaian berwarna gelap akan menarik nyamuk.
 • Sekiranya si kecil tidur sendiri, gunakan kelambu ketika dia tidur pada waktu siang atau malam.
 • Pasang wire mesh pada tingkap untuk mengelakkan nyamuk memasuki rumah.
 • Gunakan juga losyen penghalau nyamuk yang selamat untuk si kecil anda.
 • Sekiranya anda menggunakan penghawa dingin di rumah, bersihkannya secara berkala dan ubah air untuk mengelakkan pembiakan nyamuk.

Sebelum anak anda dijangkiti, anda boleh melakukan beberapa kaedah pencegahan di atas, ya! Sekiranya anak anda demam tinggi, ruam di beberapa bahagian atau seluruh badan, disertai dengan tangisan yang berterusan, segera berjumpa doktor untuk mengetahui keadaan sebenar si kecil anda. Sekarang, anda tidak perlu bersusah payah lagi jika anda ingin mencari doktor di sekitar anda. Cukup gunakan ciri Direktori Doktor di GueSehat.com, anda tahu. Ayuh, cuba ciri dengan mengklik di sini! (TI / AS)

Sumber:

Pusat Bayi India. 2017. Chikungunya pada bayi dan balita .

Kochrekar, Manjiri. 2017. Chikungunya Pada Kanak-kanak - Sebab, Gejala & Rawatan. Persimpangan Ibu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found