Keadaan Kesihatan Introvert - Guesehat

Penyakit fizikal boleh bermula dari keadaan psikologi. Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Keperibadian dan Psikologi Sosial menyatakan bahawa sifat atau keperibadian seseorang dapat menjadi petunjuk kuat untuk berlakunya masalah kesihatan. Salah satu keperibadian yang dikatakan cenderung menyebabkan masalah atau gangguan fizikal adalah introvert.

Tidak seperti ekstrovert yang mendapat lebih banyak tenaga positif melalui interaksi sosial, introvert merasa seperti mereka harus menghabiskan banyak tenaga ketika mereka harus bersosial dengan banyak orang. Orang introvert lebih suka bersendirian. Sekiranya mereka harus bersosial, mereka lebih selesa menghabiskan masa dengan satu atau lebih orang. Mengatasi masalah, yang sering berlaku di kalangan introvert, boleh menyebabkan masalah kesihatan fizikal yang serius. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Sakit lebih kerap

Menurut kajian tahun 2014 dari University of Nottingham dan University of California, Los Angeles (UCLA), orang dengan keperibadian ekstrovert mempunyai sistem imun yang lebih kuat daripada introvert. Akibatnya, keadaan fizikal mereka pada umumnya lebih kuat daripada serangan penyakit. Salah satu sebabnya adalah kerana mereka keluar lebih kerap sehingga mereka lebih kebal terhadap kuman atau virus.

Sebaliknya, sistem kekebalan orang dengan keperibadian introvert mungkin lebih lemah kerana mereka cenderung menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah. Di samping itu, orang introvert juga cenderung untuk berjumpa doktor apabila mereka mempunyai aduan kesihatan tertentu daripada ekstrovert.

Lebih Mudah Tekanan dalam Persekitaran yang Ramai

Dipetik dari Kesihatan Anda yang mempunyai keperibadian introvert akan lebih peka terhadap persekitaran di sekitarnya. Walau bagaimanapun, menurut Laurie Helgoe, Ph.D., penolong profesor psikologi di Davis & Elkins College dan pengarang Kuasa Introvert, kadang-kadang ini menjadikan mereka terdedah kepada tekanan, geng.

Dikelilingi oleh banyak orang dan harus membuka perbualan atau hanya membuat perbincangan kecil untuk jangka masa yang panjang, boleh menguras mental dan memberi tekanan kepada orang-orang dengan keperibadian introvert.

Lebih Banyak Tidur

Tidak hanya mengalami masalah kesihatan seperti yang disebutkan sebelumnya, salah satu kelebihan orang yang mempunyai keperibadian introvert adalah mereka lebih banyak tidur dan rehat yang mencukupi. Menurut kajian 2010 dari Walter Reed Army Institute, orang introvert lebih mudah tidur pada waktu malam daripada ekstrovert. Ini dikira kerana setelah seharian terjaga dan berinteraksi dengan banyak orang, orang introvert cenderung lebih letih dan keletihan pada waktu malam, yang membuat mereka tertidur lebih cepat.

Walaupun begitu, semua ini juga bergantung pada keadaan, sifat, dan tabiat setiap orang. Kesihatan dipengaruhi oleh banyak perkara, bukan hanya keperibadian. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, segera berjumpa doktor di sekitar anda dengan mengklik di sini atau meminta doktor melalui ciri Konsultasi Dalam Talian yang terdapat dalam aplikasi GueSehat dan anda boleh memuat turunnya di sini! (TI / AY)

penyakit yang boleh mengubah keperibadian