Tumbuhan Herba untuk Meningkatkan Kerangsangan Seksual - Guesehat

Geng Sihat telah mencuba semua jenis cara untuk meningkatkan gairah seksual, tetapi tidak ada kemajuan? Nampaknya, ada beberapa tanaman untuk meningkatkan gairah seksual, anda tahu!

Beberapa tumbuh-tumbuhan yang dikatakan dapat meningkatkan rangsangan seksual boleh dimakan dalam bentuk suplemen. Berikut adalah 8 tumbuhan herba untuk meningkatkan dorongan seks anda!

Baca juga: Inilah 3 Kesan Melancap Terlalu Sering

Tumbuhan Herba untuk Meningkatkan Kerangsangan Seksual

Menurut penyelidikan, lapan tumbuhan di bawah ini dapat meningkatkan rangsangan dan kesihatan seksual:

1. Maca

Maca, atau dalam bahasa Latin Lepidium meyenii, berasal dari Peru. Serbuk akar Maca selamat dimakan dan mengandungi glukosinolat, serupa dengan brokoli. Maca merangkumi ramuan herba untuk meningkatkan rangsangan seksual.

Maca dianggap dapat meningkatkan prestasi seksual lelaki dan wanita. Tumbuhan ini juga dapat melegakan gejala menopaus pada wanita. Terdapat banyak kajian mengenai akar maca yang menunjukkan bahawa tumbuhan tersebut dapat meningkatkan rangsangan seksual.

2. Tribulus

Tribulus adalah ekstrak tumbuhan Tribulus terrestris. Tribulus mengandungi banyak bahan aktif. Tumbuhan ini adalah salah satu tanaman herba untuk meningkatkan rangsangan seksual.

Tribulus dapat menyokong fungsi pembiakan normal dan pengeluaran hormon pada lelaki dan wanita. Satu kajian mengenai tindak balas seksual wanita menunjukkan bahawa tribulus dapat meningkatkan gairah seksual secara signifikan.

3. Epimedium

Epimedium atau rumput tanduk kambing adalah tanaman yang berasal dari China. Tumbuhan ini mengandungi sebatian flavonoid yang bersifat afrodisiak (dapat meningkatkan rangsangan seksual). Inilah sebabnya mengapa epimedium merangkumi ramuan herba untuk meningkatkan rangsangan seksual.

Epimedium dapat meningkatkan kesihatan dan prestasi seksual wanita kerana pengeluaran oksida nitrat dan menyokong aliran darah ke organ seksual. Dalam penyelidikan mengenai disfungsi ereksi, tumbuhan ini mengandungi sebatian untuk mengatasinya.

Baca juga: Ini adalah 9 fakta air mani yang mesti diketahui oleh setiap wanita!

4. Damiana

Damiana atau Turnera diffusa, adalah tanaman dengan bunga kuning dan daun wangi. Damiana adalah salah satu tanaman herba untuk meningkatkan rangsangan seksual.

Tumbuhan ini dapat meningkatkan kesihatan seksual. Kajian terhadap 108 wanita dengan minat seksual yang rendah menunjukkan bahawa mengambil damiana dapat meningkatkan gairah dan kepuasan seksual.

5. Bergamot

Bergamot adalah buah sitrus yang serupa dengan lemon dan berasal dari Itali Selatan. Daging buah ini dapat menurunkan kadar gula darah dan keradangan. Bergamot merangkumi ramuan herba untuk meningkatkan gairah seksual. Apabila digabungkan dengan ramuan lain, bergamot dapat merawat disfungsi ereksi pada lelaki yang menghidap diabetes.

6. Tongkat Ali

Tongkat ali atau pasak bumi adalah tumbuhan yang berasal dari Indonesia, Malaysia, dan Vietnam. Tongkat ali juga merupakan salah satu tanaman herba untuk meningkatkan rangsangan seksual.

Dalam tinjauan literatur perubatan yang diterbitkan pada tahun 2000-2014, 11 kajian dikenal pasti. Dari 11 kajian tersebut, 7 daripadanya menunjukkan bahawa suplemen tongkat ali dapat meningkatkan kesihatan seksual dan gairah. (UH / AY)

Baca juga: 5 Manfaat Orgasme untuk Kesihatan Kulit!

Berdasarkan kajian, lapan tanaman di atas termasuk dalam tumbuhan herba untuk meningkatkan gairah seksual. Geng yang sihat dapat memperoleh faedah dengan memakannya dalam bentuk makanan tambahan. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai faedah dan keberkesanan, anda harus berjumpa pakar atau doktor. (UH / AY)

tumbuhan herba untuk meningkatkan rangsangan seksual

Sumber:

Badan Minda Hijau. 8 Tumbuhan Yang Akan Meningkatkan Dorongan Seks Anda (Seorang Doktor Menerangkan).


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found