Kenali Bentuk Kaki Kanak-kanak | Saya sihat

Kesihatan, pengambilan makanan, pertumbuhan anak semua bergantung pada apa yang diberikan oleh ibu bapa mereka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan pada kanak-kanak yang sudah ada di rahim atau sejak dilahirkan. Seiring dengan pertumbuhan bayi, terdapat satu jenis kelainan yang berlaku di kaki bayi.

Terdapat beberapa kanak-kanak dengan kelainan kaki yang dapat sembuh dengan sendirinya, tetapi ada juga yang bertahan sehingga anak itu berusia 9 atau 10 tahun. Berikut adalah beberapa keadaan yang paling biasa untuk kelainan kaki pada kanak-kanak:

 1. Bentuk Kaki O (Genu Varum)

Keadaan ini boleh berlaku pada bayi dan kanak-kanak dan kanak-kanak dengan pelbagai sebab. Biasanya pesakit akan menunjukkan gejala lutut yang menonjol ke sisi dan dengan cara berjalan yang tidak stabil. Mungkin berkaitan dengan telapak kaki yang masuk ke dalam serta masalah dengan pinggul dan kaki. Masalah juga boleh berlaku dengan perbezaan fungsi pada panjang kaki

Terdapat beberapa penyebab kaki berbentuk O, termasuk:

 • Pertumbuhan, ketika anak tumbuh, penjajaran tulang dapat berubah menyebabkan penampilan yang tidak biasa pada usia tertentu. Sudut lutut biasanya memuncak pada usia 18 bulan dan secara beransur-ansur kembali ke bentuk normalnya
 • Penyakit Blount, keadaan ini berlaku di mana plat di bahagian atas tulang shin (tibia) tumbuh tidak normal. Keadaan ini umumnya dialami oleh remaja, tetapi pada kanak-kanak biasanya keadaan kaki akan kembali normal semasa mereka membesar
 • Riket, keadaan ini jarang berlaku di negara maju. Riket biasanya disebabkan oleh kekurangan zat makanan
 • Osteoarthitis, keadaan yang boleh menghilangkan tulang rawan dan tulang di sekitar sendi lutut. Sekiranya lelasan lebih cenderung berada di dalam sendi lutut, semakin banyak kaki-O akan terbentuk.
 1. Kaki berbentuk X (Genu Valgum)

Bentuk kaki dalam keadaan ini biasanya kedudukan lutut dan betis sehingga telapak kaki menunjukkan ke arah. Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang mengalami kaki berbentuk X, termasuk:

 • Osteomileitis, jangkitan tulang yang disebabkan oleh bakteria dan kulat tertentu
 • Rheumatisme, disebabkan oleh sakit sendi
 • Osteochondroma, keadaan ini menyebabkan kecacatan pada perkembangan tulang seseorang. Ia disebabkan oleh perkembangan tumor tulang jinak yang berkembang di sekitar hujung tulang panjang
 • Artritis Keadaan ini menyebabkan perubahan keradangan pada sendi. Penyebab penyakit kronik ini dipercayai disebabkan oleh mekanisme autoimun
 • Osteodistrofi ginjal, penyakit tulang yang berlaku kerana ginjal tidak dapat mengekalkan jumlah fosforus dan kalsium dalam darah
 • Kecederaan pada tulang kering, kecederaan ini boleh menyebabkan seseorang mengembangkan kaki berbentuk X
 • Obesiti
 • Displasia pelbagai epifisis (MED). Ini adalah keadaan yang menyebabkan kelainan pada tulang rawan dan perkembangan tulang di sekitar hujung tulang panjang di lengan dan kaki
 1. Kaki leper

Semua bayi umumnya dilahirkan dengan kaki rata. Keadaan ini dipengaruhi oleh bentuk tulang dan otot yang membentuk telapak kaki. Bayi dan kanak-kanak normal mengalami keadaan ini kerana mereka masih dalam tahap perkembangan otot kaki, jadi keadaan kaki rata hanya mencetuskan masalah jika masih berlaku pada remaja dan orang dewasa. Bentuk ini akan bertahan sehingga bayi berusia 5 tahun dan kemudian akan kembali ke bentuk normal.

Walau bagaimanapun, jika anda bimbang tentang keadaan kaki bayi anda dengan kaki rata, anda boleh berjumpa doktor. Di samping itu, ada alternatif lain seperti memberi tapak kasut yang dimasukkan ke dalam kasut kanak-kanak untuk membentuk lengkungan. Lengkungan adalah bahagian kaki yang melengkung sehingga berat anak disokong secara merata di telapak kakinya.

 1. Talipes (Kaki Kelab)

Talipes adalah keadaan di mana kaki bayi dihalakan ke bawah dan dipusingkan ke dalam. Gangguan ini menyebabkan penderita berjalan di pergelangan kakinya dan bukannya di kakinya. Kes ini berlaku kerana keadaan janin yang tidak sempurna pada trimester pertama kehamilan mengakibatkan mampatan pada rahim, serta kelainan otot dan sendi serta gangguan genetik.

Rawatan biasanya dilakukan dengan menggunakan pemeran panjang selama 2 hingga 3 minggu ketika bayi dilahirkan atau sekitar usia 2 hingga 3 bulan.

 1. Perbezaan Panjang Limbah

Kesan perbezaan panjang kaki pada kanak-kanak akan muncul dalam jangka masa panjang, misalnya, kanak-kanak akan sukar berjalan dan mengalami sakit belakang. Untuk mengetahui keadaan perbezaan panjang kaki, ibu dapat melihatnya ketika anak sedang tidur di punggungnya, dengan kakinya sama. Kemudian perhatikan perbezaan antara panjang dan pendek.

Sekiranya perbezaan pada kaki hanya 2 cm, rawatan tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, jika panjangnya lebih dari 2 hingga 5 cm, anak akan diberi kasut khas (angkat kasut). Dan jika kaki anak lebih panjang dari 5 cm, pembedahan biasanya akan dilakukan untuk memotong tulang yang lebih panjang.

 1. Kaki Melengkung

Kaki melengkung biasanya disebabkan oleh kedudukan bayi di dalam rahim. Setelah dia mula berjalan, pada usia sekitar 9-17 bulan, tulang kakinya mula berubah kerana kaki digunakan untuk menopang tubuh bayi. Biasanya selepas 6 bulan, anak kecil anda akan mempunyai kaki yang normal dan lurus. Walau bagaimanapun, terdapat juga keadaan kaki melengkung pada bayi yang berlaku pada kanak-kanak kecil atau kanak-kanak. Sekiranya setelah dapat berjalan kaki kanak-kanak masih melengkung, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Kelainan kaki pada kanak-kanak mempunyai banyak faktor dan sebab, salah satunya adalah diet dan gaya hidup ibu semasa mengandung. Sekiranya anda hamil, anda harus mengelakkan persekitaran yang terdedah kepada asap rokok dan mengelakkan merokok. Selain dapat membuat kaki bayi tumbuh melengkung, merokok juga dapat membuat mata si kecil anda menyipit. (IKLAN)