Tepung pengganti gandum | saya sihat

Siapa yang tidak suka roti, mufin, biskut, pastri dan kek? Semua adalah makanan lazat yang sedihnya "dilarang" bagi penghidap diabetes. Kerana, semuanya dibuat dari tepung gandum yang mengandungi karbohidrat tinggi. Seperti yang telah kita ketahui, makanan jenis ini mempunyai potensi tertinggi untuk meningkatkan gula darah.

Satu keping roti yang terbuat dari tepung gandum, boleh mempunyai indeks glisemik 74-76. Namun, itu tidak bermakna pesakit kencing manis tidak boleh makan roti selamanya. Terdapat alternatif untuk tepung gandum yang rendah karbohidrat. Pengganti tepung ini juga dapat diproses menjadi pelbagai makanan seperti kek dan roti tanpa menyebabkan lonjakan gula darah.

Baca juga: Jangan tertipu, berikut adalah ciri diabetes pada usia muda

Tepung Pengganti Gandum Lebih Mesra Diabetes

Nasib baik, teknologi makanan hari ini sangat maju dan banyak jenis makanan baru telah dibuat, termasuk tepung. Berikut adalah beberapa pilihan tepung yang sesuai untuk pesakit diabetes.

1. Tepung badam

Tepung badam dibuat dari kacang almond halus dan merupakan alternatif yang lebih sihat daripada tepung bebas gluten daripada gandum. Selain rendah karbohidrat, tepung badam kaya akan protein, serat, dan lemak yang menyihatkan jantung. Sudah tentu, indeks glisemik rendah sehingga selamat untuk pesakit diabetes.

Tepung badam mempunyai rasa ringan dan berkhasiat dan dapat digunakan dalam banyak resipi, termasuk muffin, pastri, roti, dan biskut, dan makanan lain yang biasanya menggunakan tepung gandum.

Namun, ingat bahawa tepung ini akan menghasilkan makanan dengan tekstur yang lebih padat, kerana bebas gluten. Untuk melembutkan doh, anda boleh menambah sedikit tepung.

2. Tepung kelapa

Tepung kelapa adalah sejenis tepung yang dibuat dari daging kelapa yang telah dikeringkan dan digiling. Berbanding dengan tepung gandum, tepung kelapa rendah karbohidrat dan lebih tinggi serat, yang dapat memperlambat penyerapan gula dalam aliran darah. Oleh itu, sangat selamat untuk pengurusan gula darah orang yang menghidap diabetes.

Tepung kelapa mempunyai rasa yang sedikit manis dan boleh digunakan dalam pelbagai resipi, termasuk kek, pastri, mufin, brownies, dan roti.

Catatan: jika anda membuat resipi dari tepung kelapa, ia menyerap lebih banyak cairan dan dapat memberi makanan kering dan tekstur berpasir. Anda boleh menambah 1/4 cawan tepung kelapa untuk setiap cawan tepung dan mungkin perlu menambahkan lebih banyak air ke dalam resipi.

Baca juga: Jus labu pahit untuk diabetes, seberapa berkesannya menurunkan gula darah?

3. Tepung kacang soya

Tepung kedelai pastinya kurang biasa daripada tepung badam, walaupun mempunyai indeks klikemik yang sangat rendah hanya 5. Dengan indeks glisemik 5 yang sangat rendah, tepung soya tidak akan banyak mempengaruhi kenaikan gula darah. Tepung soya secara semula jadi bebas gluten, dan boleh menjadi cara cepat untuk memasukkan lebih banyak protein ke dalam resipi. Cuba gunakan tepung soya dalam pancake, biskut, dan muffin!

4. Oat (tepung gandum)

Tepung oat adalah tepung gandum yang popular, dibuat dengan mengisar gandum sehingga mencapai konsistensi serbuk. Tepung gandum utuh ini bukan hanya sumber serat dan protein yang baik tetapi juga mengandungi beta glukan, sejenis serat tertentu yang terbukti menurunkan kadar gula darah pada penderita diabetes.

Tepung oat Ini mempunyai rasa kacang ringan dan dapat membantu melembutkan makanan panggang sambil memberikan tekstur kenyal yang unik.

Walaupun anda mungkin perlu membuat beberapa penyesuaian, tepung oat boleh digunakan dalam kebanyakan resipi yang menggunakan tepung gandum, termasuk pastri, roti, mufin, dan penkek.

5. Tepung Kacang

Nampaknya semua jenis kacang boleh dijadikan tepung. Beberapa penyelidik telah membuat brownies dari campuran tepung kacang merah, hijau dan kacang tanah. Semua tepung dari kacang ini mengandung serat yang dapat memperlambat kadar makanan di saluran pencernaan dan menghambat pergerakan enzim, dan proses pencernaan menjadi lambat, sehingga respons glukosa darah juga rendah.

Baca juga: Mencegah Kenaikan Gula Darah, Pengambilan Kacang Tanah!

Rujukan:

Healthline.com. Tepung untuk diabetes.

Taip2diabetes.com. Tepung jenis terbaik

Nutritionajournal.com. Pengubahsuaian Resipi Brownis untuk Makanan Ringan untuk Pesakit Diabetes Mellitus