Anak Pintar Sejak Dini | Saya sihat

Setiap ibu bapa mahu anak mereka cerdas dan sihat. Walau bagaimanapun, terdapat banyak aspek yang dapat dipersiapkan oleh Ibu untuk mewujudkannya sebelum si kecil dilahirkan. Pembentukan otak bermula ketika si kecil berada di rahim, iaitu pada minggu kedua kehamilan dan berlanjutan. Sebab itu, keadaan Ibu dan Ayah mesti sihat sebelum menjalankan program kehamilan.

Perkembangan otak berlaku dengan sangat cepat dan memuncak pada usia 5 bulan kehamilan. Semasa bayi anda dilahirkan, dia mempunyai berat otak sekitar 400 gram dan masih membesar.

Otak terdiri daripada triliunan sel otak yang disebut neuron. Pada masa bayi anda dilahirkan, neuron belum saling terhubung sepenuhnya. Semakin kerap anak anda mendapat rangsangan, semakin banyak hubungan akan terbentuk.

Rangsangan si kecil dapat melalui senyuman, ucapan, nyanyian, dan juga sentuhan. Semakin banyak sinaps (sambungan) yang terbentuk, semakin banyak maklumat yang dapat diproses dalam sel-sel otak bayi.

Untuk menyokong otak anak kecil anda dalam memproses maklumat, lemak diperlukan dari omega-3 dan omega-6, seperti DHA. Selain itu, si kecil anda juga memerlukan vitamin, yodium, zat besi, dan asid amino. Sekiranya anak anda mempunyai nutrien yang mencukupi, mereka akan mempunyai sistem imun yang kuat dan mengelakkan banyak masalah kesihatan, salah satunya adalah alahan.

Baca juga: Ketahui pelbagai vitamin B dan kegunaannya

Kepentingan Keibubapaan terhadap Kecerdasan Kanak-kanak

Faktor genetik menentukan asas awal keadaan fizikal dan kecerdasan anak, maka proses perkembangan ditentukan oleh bagaimana ibu bapa menjaganya. Keibubapaan yang dimaksudkan termasuk memberi makan, melindungi, bersosial, memberi kasih sayang, dan mengajar nilai dan tingkah laku untuk membentuk watak si kecil ketika ia tumbuh.

Keibubapaan yang diberikan oleh ibu bapa berperanan dalam kemampuan sosial, emosi, dan intelektual anak-anak. Salah satu cara untuk mengembangkan kecerdasan emosi anak anda adalah dengan mengajar anak anda mengenali ekspresi dan memberikan contoh bagaimana menerapkan empati dan motivasi kepadanya. Sekiranya si kecil anda berani menyatakan dan meneroka, dia akan berkembang menjadi orang yang yakin akan dirinya sendiri.

Petua untuk Kanak-kanak Pintar Sejak awal

Perkara penting yang boleh mempengaruhi kecerdasan anak adalah faktor genetik yang diturunkan oleh ibu bapa kepadanya, faktor persekitaran yang akan membantu merangsang kecerdasannya, dan pengambilan berkhasiat. Inilah petua untuk menjadikan si kecil anda pintar dari usia dini!

  1. Perhatikan pengambilan pemakanan anda

Bagi bakal ibu, mesti memperhatikan pengambilan makanan berkhasiat dengan komposisi pemakanan yang lengkap. Oleh itu, semasa anda hamil, anda dilindungi dari penyakit yang boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim.

  1. Suasana yang baik

Suasana yang baik tanpa tekanan adalah baik untuk merangsang perkembangan anak kecil dalam kandungan. Oleh itu, Ibu mesti menjalani kehamilan dengan hati yang ikhlas dan bahagia.

  1. Beri rangsangan dan sentuhan pada janin

Pada usia kehamilan lebih dari 6 bulan, rangkaian struktur otak telah mula berfungsi. Jadi, Ibu dan Ayah dapat memberikan rangsangan kepada si Kecil. Rangsangan boleh berupa suara, sentuhan pada perut, dan nyanyian. Selain dapat membantu meningkatkan kecerdasan si kecil, aktiviti ini akan mewujudkan kedekatan emosi bagi si kecil dengan Ibu dan Ayah.

  1. Makanan berkhasiat

Semasa anak kecil anda dilahirkan, beri dia makanan sokongan dengan pemakanan yang baik ketika berusia 6 bulan. Sebelum itu, ibu perlu makan makanan berkhasiat kerana ia akan disalurkan melalui susu ibu. Pada usia 0-5 tahun, si kecil anda sangat memerlukan protein, karbohidrat, dan lemak.

  1. Tidak menghadkan persekitaran permainan

Semakin banyak dan berbeza persekitaran permainan si kecil, semakin baik perkembangan otaknya. Selain itu, pelbagai warna dan suasana juga akan merangsang otak si kecil.

  1. Jemput anak anda meneroka

Ibu dan Ayah, cubalah mengajak si kecil melihat pemandangan yang berbeza untuk merangsang otak untuk belajar dan memikirkan apa yang dilihat oleh si kecil.

  1. Empati dan Kawalan Diri

Biasanya kanak-kanak yang mempunyai kecerdasan lebih banyak mempunyai pengalaman emosi. Ini kerana pengalaman emosi yang terbentuk pada usia 0-7 tahun, di mana kesabaran, kerjasama, empati, dan kawalan diri, akan ditanam dengan kuat di otak si kecil.

  1. Perkenalkan perkara baru

Umumnya, kanak-kanak yang mempunyai kecerdasan cenderung merasa bosan sekiranya mereka melakukan perkara yang sama berulang kali. Oleh itu, ibu boleh mengajaknya belajar perkara baru setiap hari, seperti belajar perbendaharaan kata baru, melakukan eksperimen sains untuk kanak-kanak, dan bermain origami.

  1. Menjemput anak kecil anda untuk aktif

Aktiviti boleh mempengaruhi perkembangan otak dengan meningkatkan peredaran darah ke otak, menghasilkan hormon, dan merangsang dopamin yang mempengaruhi mood anak kecil anda. (AP / AS)