Ayuh, Hitung Jumlah Lampin untuk Anak Kecil Anda hingga 1 Tahun-GueSehat.com

Berapa banyak perbelanjaan yang anda bayangkan semasa anda mempunyai anak? Bahkan orang biasa tahu bahawa anak kecil mereka akan memerlukan sejumlah besar wang untuk membeli lampin, dan juga perlu membuat anggaran untuk imunisasi, doktor, dan persiapan sekolah. Adakah anda ingin tahu, Ibu, berapa banyak lampin yang telah digunakan oleh si kecil sejak dia dilahirkan sehingga dia berumur 1 tahun? Mari sama-sama mengira!

Cara Memilih Lampin

Semasa pertama kali membeli lampin bayi anda, anda mungkin bingung dan terharu dengan banyak jenama di pasaran. Tetapi penting untuk anda ketahui, jenama dan semua kelebihannya adalah nombor kesekian kalinya yang harus diperhitungkan. Perkara paling penting yang anda perhatikan adalah ukurannya. Dan, ukuran lampin bayi benar-benar bergantung pada berapa berat bayi. Gambarnya ialah:

Saiz lampin

Umur

berat bayi

baru lahir

Sejak lahir-6 minggu

S

2-4 bulan

4-6 kg

M

4-7 bulan

6-9 kg

L

7-12 bulan

9-12 kg

XL

12-24 bulan

12-18 kg

XXL

> 24 bulan

> 18 kg.

Perlu diingat, setiap jenama lampin mempunyai ukuran standard yang berbeza. Begitu juga dengan ukuran berat bayi yang boleh lebih atau kurang daripada ukuran usianya. Itulah sebabnya, pilihan lampin sangat berbeza bagi setiap anak dan tidak dapat disamakan.

Baca juga: Susah Bangun? Cubalah Petua Membangunkan Sahur tepat pada waktunya!

Mari Mula Mengira!

Sekarang, mari mula menghitung jumlah lampin yang digunakan anak kecil anda. Untuk mempermudah, anda boleh menghitungnya mengikut usia anak anda.

1. Baru Lahir hingga Satu Bulan

Pada bulan pertama selepas kelahiran anak kecil anda, anda pasti akan merasakan bahawa hanya ada 3 aktiviti utama yang harus dilakukan, iaitu menyusukan anak kecil anda, membersihkan lampinnya, dan menidurkannya. Ini benar, kerana menurut Persatuan Kehamilan Amerika (APA) bayi yang baru lahir dapat membuang air kecil hingga 20 kali sehari selama beberapa minggu pertama selepas kelahiran. Tambahan, anak kecil anda akan membuang air besar 3-4 kali sehari.

Nah, kotoran dari anak anjing mesti dibersihkan dengan segera kerana boleh merengsakan kulit bayi yang halus. Tambahan, tinja yang dibiarkan terlalu lama boleh menyebabkan jangkitan pada pundi kencing, terutama pada bayi perempuan. Itulah sebabnya, Ibu juga perlu kerap memeriksa lampinnya dan menukarnya setiap 2-3 jam. dilahirkan.

Baca juga: Makanan Ini Boleh Mempengaruhi Mood Anak Anda, Anda Tahu!

2. Bayi berumur lebih dari 1 bulan

Ketika anak kecil anda berumur satu bulan, kekerapan membuang air kecil dan buang air besar pada amnya tidak sesering pada bulan pertama. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa bayi yang diberi ASI secara eksklusif pada umumnya akan membuang air besar lebih kerap daripada bayi yang diberi susu formula. Sebabnya, komposisi susu ibu mudah dicerna, jadi kekerapan bayi anda akan lebih kerap.

Sekiranya digambarkan dengan meja, berikut adalah gambaran tentang berapa banyak lampin yang digunakan anak kecil anda:

Umur si kecil

Bilangan Lampin / Hari

Bilangan Lampin / Bulan

0-1 Bulan

10-12

300-360

1-5 Bulan

8-10

240-300

5-9 Bulan

5-7

150-210

9-12 Bulan

5

150

Secara keseluruhan, sejak lahir hingga berumur satu tahun, anak kecil anda dapat menghabiskan lebih kurang 2,500 lampin! Penting untuk diingat, jumlah penggunaan lampin boleh berbeza dari satu bayi ke bayi yang lain. Ini benar-benar bergantung pada pemakanan yang dimakan si kecil, serta sistem metabolisme tubuhnya.

Mengapa pengiraan penggunaan lampin penting? Selain mengira perbelanjaan keperluan anak kecil anda agar sesuai dengan anggaran, mengetahui penggunaan lampin juga berguna untuk memantau pertumbuhan anak kecil anda, Ibu. Apabila anak kecil anda membuang air kecil atau buang air besar, ini bermakna sistem pencernaannya berjalan dengan baik, kerana dia mendapat cukup nutrisi dari susu ibu yang anda berikan kepadanya. Oleh itu, proses pertumbuhan dan perkembangan berlaku secara optimum mengikut usia. Untuk menentukan sama ada ini sesuai atau tidak, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik anda semasa melawat untuk memenuhi jadual imunisasi.

Baca juga: Virus Corona Mungkin Menyebabkan Kerosakan Jantung

Sumber:

Tangisan Pertama. Penggunaan Lampin.

Garis Panduan Kesihatan. Berapa Banyak Lampin Yang Digunakan Bayi Dalam Setahun?

Bayi Berpusing. Penggunaan Lampin dalam Setahun.