PDKT to dating trauma trauma - Guesehat

Setiap orang mempunyai kisah cinta mereka sendiri, sama ada remaja atau dewasa. Untuk mencapai hubungan cinta, biasanya banyak proses dan perjuangan tidak mudah.

Salah satu cabaran untuk memulakan hubungan adalah tempoh pendekatan atau sering juga disebut PDKT. Terutama jika orang yang anda hampiri adalah orang yang pernah terluka pada masa lalu. Hmm .. tentunya itu adalah perjuangan sendiri kerana dia telah membina tembok pemisah dan sukar untuk membuka hatinya kepada orang lain, terutamanya jika dia sudah lama tidak mengenali antara satu sama lain.

Secara umum, kes trauma temu janji adalah perkara biasa di kalangan wanita. Namun, ada kemungkinan juga ada lelaki yang mengalami masalah seperti ini. Dia merasa sukar untuk mempercayakan hatinya kepada orang lain kerana luka masa lalu yang masih berlama-lama, jadi cenderung lebih sukar untuk dibuka.

Baca juga: Inilah Cara Menangani Rakan Yang Rugi!

Bagaimana PDKT untuk menghancurkan yang trauma dengan berpacaran

Walaupun sukar, ada cara PDKT untuk temu janji ini, kumpulan geng. Terdapat beberapa cara agar PDKT anda disambut olehnya. Ingin tahu bagaimana? Lihat di bawah!

1. Perhatikan pencetus trauma

Oleh kerana naksir anda mengalami trauma, anda harus lebih berhati-hati dalam tingkah laku anda agar anda tidak menyinggung perasaan atau menakut-nakuti dia agar tidak mempercayai seseorang lagi. Itulah sebabnya anda perlu mengetahui apa yang mencetuskan trauma.

Contohnya, kehancuran anda sering terasa tidak selamat dan tidak selesa apabila dia mendengar dirinya dibandingkan dengan orang lain oleh rakan-rakannya. Ini mungkin kerana dia sering dibandingkan dengan orang yang paling dekat dengannya, seperti oleh pasangannya. Sekiranya demikian, letakkan diri anda sebagai orang yang suka memahami dan tidak menuntut bahawa dia merasa lebih berharga ketika dia berada di sekitar anda.

Baca juga: Cinta anda tidak berbalas? Kenali Tanda-Tanda!

2. Posisikan diri anda sebagai rakan

Titik ketiga ini berkait rapat dengan yang sebelumnya, iaitu jangan menuntut. Jadikan diri anda di matanya bukan hanya sebagai orang yang berusaha memenangi hatinya, tetapi sebagai rakan yang sentiasa ada untuknya.

Kadang-kadang, trauma berpacaran bukan kerana mereka tidak merasa selesa atau seperti anda, mereka masih takut. Untuk itu, jika anda meletakkan diri anda sebagai teman, secara beransur-ansur perasaan ketakutan itu akan hilang dan diganti dengan kepercayaan.

3. Jadilah Diri Anda

Anda pasti tahu bahawa seseorang yang mengalami trauma akan lebih berhati-hati dan selektif? Ini boleh dikatakan benar, anda tahu, geng. Ketidakpercayaan mereka memungkinkan mereka melihat seseorang yang sifatnya itu palsu atau apa itu.

Oleh itu, anda tidak boleh berpura-pura menjadi orang lain hanya untuk kelihatan sempurna di matanya. Daripada dia akan jatuh cinta, ia sebenarnya boleh mengusir anda. Kesungguhan anda akan memahami mengapa tidak ada yang sempurna di dunia ini. Jadilah diri sendiri dan yakin semasa PDKT, kawan-kawan.

Baca juga: Ingin Menamatkan Hubungan Baru untuk Jagung? Ini caranya!

4. Jangan Beri Tipu

Salah satu cara yang salah PDKT untuk menghancurkan trauma adalah dengan menghancurkan. Gombalan memang terasa manis, tetapi bagi orang yang mengalami trauma jika anda melakukannya terlalu kerap, ia benar-benar dapat membuat rasa sakit anda merasa sakit dan merasa lebih ragu.

Untuk menyatakan perasaan kasih sayang yang tulus, tidak ada yang lebih baik daripada tingkah laku yang nyata dan konsisten. Jangan terlalu banyak bercakap, geng, lakukan apa yang boleh membuatnya berfikir dua kali untuk tidak bertindak balas terhadap perasaan anda.

5. Katakanlah!

Ya, terakhir dan yang paling penting, beritahu yang terbaik dan jujur. Oleh kerana tujuan utama anda adalah menjalin hubungan dengannya, jangan hanya memberi kod kepadanya. Sekiranya keinginan anda tidak sensitif, anda mungkin terjebak di zon rakan kerana anda telah meletakkan diri anda sebagai rakan.

Baiklah, geng! Beginilah cara PDKT mengatasi masalah yang trauma dengan berpacaran. Semua orang menghadapi trauma dengan cara mereka sendiri. Tetapi jika anda mencuba yang terbaik dan berusaha menolongnya, mata untuk tat akan berada tepat di depan mata anda. Jaga semangat anda! (AY)

Baca juga: 5 Petua Mengoptimumkan Komunikasi semasa LDR

Rujukan:

Brickelandassociates.com. Hubungan Trauma Survivor.

Bustle.com. 11 Tanda Anda Mengalami Trauma Selepas Hubungan Beracun.

mentalhelp.net. 4 Tahap Hubungan Dating.

Lifehack.org. 8 Perkara Ingat ketika berkencan dengan seseorang yang berjaga hati.