Makna Warna Darah Menstruasi - GueSehat.com

Ternyata haid dapat memberitahu banyak perkara mengenai kesihatan anda, anda tahu, Gang Sihat! Sebenarnya, American College of Obstetricians and Gynecologists menerbitkan bahawa haid sama pentingnya dengan tekanan darah, nadi, dan suhu badan.

Kenapa? Kerana selain menjadi penanda sama ada anda hamil atau tidak, haid boleh menjadi kunci untuk mengetahui kesihatan hormon dalam badan. Walaupun jadual dan keadaan haid berbeza bagi setiap wanita, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa haid, terutama warna darah haid yang keluar.

Warna haid menunjukkan keadaan kesihatan hormon di dalam badan.

Merah jambu

Menurut Margaret Romero, pengamal jururawat perubatan fungsional dari New York, ini menunjukkan bahawa tahap estrogen anda rendah, terutama jika anda mempunyai darah haid yang kurang atau anda aktif berlari. Dilaporkan melalui PencegahanKajian menunjukkan bahawa senaman yang berlebihan dapat menurunkan kadar estrogen, sehingga kadang-kadang mengganggu jadual haid atau bahkan tidak menyebabkan masa sama sekali. Jadi tidak biasa, jika tempoh ovulasi sering berhenti pada wanita yang bekerja sebagai atlet.

Walaupun tidak kelihatan serius, tahap estrogen yang rendah dapat meningkatkan risiko osteoporosis jika tidak dirawat. Oleh itu, jika anda berminat untuk menjalankan maraton, mula bersenam secara aktif, atau bersenam secara intensif, dan haid anda semakin kurang dan berwarna merah jambu, segera berjumpa doktor.

Baca juga: Haid tidak lancar? Mungkin 6 perkara ini menjadi penyebabnya

Romero juga mengatakan bahawa penyebab haid merah jambu adalah kerana pemakanan yang buruk, sindrom ovarium polikistik (PCOS), atau badan beralih ke menopaus, iaitu ketika ovari menghasilkan estrogen kurang. Biasanya ini berlaku 4-5 tahun sebelum menopaus.

Merah samar dan kelihatan berair

Sekiranya haid anda kelihatan seperti darah larut ke dalam air, anda mungkin kekurangan zat makanan. Alyssa Dweck, MD., Pakar obstetrik dan penolong profesor klinikal di Sekolah Perubatan Mount Sinai, New York, mengatakan bahawa haid dengan penampilan berair dan tidak terlalu merah boleh menjadi tanda bahawa wanita itu mengalami anemia teruk, terutama jika warnanya lebih ringan daripada normal. harus. Sekiranya selama 2-3 tempoh haid anda tetap seperti itu, anda boleh berjumpa dengan doktor anda dan melakukan ujian untuk mengetahui sama ada anda kekurangan zat makanan atau tidak.

Coklat gelap

Sekiranya terdapat darah yang nipis dan memanjang, berwarna coklat gelap, keluar semasa haid, jangan panik kerana itu normal, geng. "Kami tidak tahu pasti mengapa ini berlaku. Namun, kadangkala darah dapat mengendap sebentar dan kemudian keluar dengan perlahan, "kata Dweck.

Kerana memerlukan masa yang lama, darah akan mengoksidasi menjadi coklat gelap atau hampir hitam. Bentuk gumpalan boleh berbeza untuk setiap wanita, ada yang berbentuk seperti kepingan salji. Tetapi hampir semua wanita, jika anda menemui darah coklat gelap pada awal atau akhir haid, tidak ada yang perlu dibimbangkan.

Merah dan kental seperti jem

Ini menunjukkan bahawa tahap progesteron anda rendah, sementara tahap estrogen anda cukup tinggi. Walaupun penampilan darah beku sebenarnya normal semasa haid, tetapi jika cukup besar ia dapat menunjukkan masalah ketidakseimbangan hormon yang serius. Romero mengesyorkan agar anda mengurangkan pengambilan susu, soya, dan gula, dan kemudian perhatikan sama ada terdapat perubahan atau tidak.

Fibroid rahim, atau pertumbuhan sel yang tidak normal di rahim, juga boleh menjadi salah satu penyebab masalah ini. Secara amnya ini jinak, tetapi boleh menyakitkan. Oleh itu, jika darah haid yang keluar berbentuk gumpalan besar dan anda merasa sakit, rujuk masalah ini dan minta ultrasound.

Baca juga: 7 Punca Sakit Abdomen Di Luar Menstruasi

Campuran Warna antara Kelabu dan Merah

Mungkin anda mempunyai jangkitan, salah satunya adalah penyakit menular seksual. Lebih-lebih lagi jika darah haid berbau tidak sedap. Anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Cerah Merah Seperti Cranberry

Tahniah, ini adalah tanda bahawa haid anda normal dan sihat! Tetapi sekali lagi apa yang perlu ditekankan, keadaan haid normal pada setiap wanita berbeza.

Mitos dan fakta mengenai haid.

Itulah 6 makna warna darah haid. Sebagai wanita, anda tidak boleh mengabaikan kesihatan anda sendiri, ya. Sekiranya anda mengalami semua ini dan merasa tidak selesa atau mempunyai aduan, anda harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: Bercinta Semasa Menstruasi. Ya atau tidak?