Cara Memilih Tilam yang Baik - Guesehat

Tidur di tilam lembut atau tilam tentu terasa lebih selesa. Apabila anda berbaring di atasnya, rasa letih seolah-olah dilepaskan dan diserap ke dalam tilam. Itulah sebabnya mengapa banyak orang lebih suka mencari jenama tilam terbaik yang lembut untuk tidur kerana keselesaan adalah sebab utama.

Mungkin Gang Sihat berpendapat bahawa tilam lembut akan membantu merehatkan badan setelah seharian melakukan aktiviti. Tetapi adakah anda tahu? Sebenarnya tidur di tilam yang lembut dan terlalu lembut sebenarnya tidak baik untuk badan, terutama untuk kesihatan tulang belakang.

Menurut kajian Arya Nick Shamie, seorang profesor ortopedik dan bedah saraf di Pusat Perubatan Santa Monica UCLA di California, tilam harus menyokong kedudukan badan semula jadi seseorang. Lengkung tulang belakang, kedudukan kepala, bahu, punggung, dan juga tumit harus mempunyai kedudukan yang selaras ketika tidur.

Walau bagaimanapun, dari semua bahagian badan yang disebutkan di atas, dapat dikatakan bahawa tulang lumbal dan pinggul paling berisiko. Tilam dari jenama tilam terbaik yang terlalu lembut dan lembut tidak akan dapat menyokong tulang belakang. Oleh itu, Geng Sihat mesti tahu bagaimana memilih tilam yang baik untuk kesihatan.

Baca juga: Keadaan hormon boleh mencetuskan 5 gangguan tidur berikut!

Cara Memilih Tilam yang Baik

Tulang belakang kita mempunyai bentuk semula jadi seperti huruf S, jadi ketika kita tidur di tilam yang terlalu lembut akan menyebabkan pusat tulang belakang tenggelam.

Begitu juga dengan pinggul, jika anda menggunakan tilam yang tidak tahan dengan berat pinggul anda, sudah tentu tulang pinggul anda akan tenggelam dan boleh mengubah strukturnya. Sekiranya anda menggunakan tilam seperti itu terlalu lama, risiko terburuk adalah kerana ia akan menyebabkan kekejangan sendi dan saraf terjepit dan mencetuskan penyakit ke kelainan tulang.

Selain menjadi bencana bagi tulang belakang dan pinggul, tilam yang terlalu lembut juga akan memberi kesan yang tidak selesa. Anda akan mudah bangun kerana ketika badan kita tenggelam ke tikar, kerana paru-paru tidak dapat memperoleh oksigen dalam jumlah yang banyak.

Jadi tilam yang lembut daripada memberikan keselesaan dan kelonggaran pada badan, anda sebenarnya akan berasa lebih berat ketika bangun tidur. Oleh itu, sangat penting anda mengetahui cara memilih tilam yang baik, demi kesihatan tulang belakang.

Baca juga: 6 Aplikasi Ini Akan Menjadikan Tidur Anda Lebih Berkualiti

Adakah Tilam Keras Lebih Baik?

Mungkin anda tertanya-tanya mengapa orang kuno mempunyai postur yang baik walaupun mereka telah memasuki usia tua. Salah satu sebabnya adalah tempat tidur, walaupun pada masa itu tidak ada jenama tilam terbaik yang dapat menopang badan mereka dengan sempurna.

Sebilangan besar ibu bapa sepanjang masa muda mereka menggunakan peralatan tempat tidur yang keras seperti permaidani, tilam nipis atau juga katil bayi. Menurut pakar, semakin rendah tahap keanjalan tilam, semakin baik tilam dalam membentuk kedudukan tulang semula jadi.

Ini kerana kekerasan tempat tidur dapat menekan titik-titik tertentu pada tulang sehingga berada dalam kedudukan yang betul. Ini melemaskan otot, arteri, dan urat.

Kesannya, peredaran darah akan meningkat dan dapat menolong anda tidur dengan lebih lena dan nyenyak. Kelebihan lain dari tidur di tempat tidur yang keras ialah mencegah sakit belakang dan kelainan tulang belakang dan pinggul kerana tulang tidak tenggelam.

Baca juga: Terdapat teknologi terkini untuk merawat saraf yang terjepit

Walaupun begitu, itu tidak bermaksud anda harus mengikuti zaman dahulu yang tidur di sofa, geng. Kini muncul tikar kesihatan dengan permukaan yang tidak lembut tetapi juga tidak terlalu keras.

Keseimbangan tilam ini disebut tahap sederhana, yang sangat selesa untuk berehat. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan belakang, anda boleh berjumpa dengan jenama tilam terbaik yang mempunyai keseimbangan yang sempurna dengan doktor anda.

Nah, sekarang anda tahu bahawa tilam yang terlalu lembut atau meregang tidak baik untuk kesihatan, terutama tulang belakang dan pinggul? Mulai sekarang, perhatikan tempat tidur anda, kawan, kerana kesihatan tulang adalah salah satu pelaburan yang paling penting untuk usia tua. (AY)

Baca juga: Kebiasaan slang ini ternyata mempengaruhi kesihatan tulang wanita!

Rujukan:

Duxiana.com, Satu kes kukuh di atas katil yang tegas.

Octregab.com. Tilam terbaik untuk sakit belakang.

Sealy.co.uk. Bagaimana Tilam mempengaruhi kualiti tidur.