Jenis Kista pada Lelaki

Cyst adalah penyakit yang sering menjadi bencana bagi wanita. Kista adalah masalah kesihatan kerana tisu tidak normal yang membesar dan dipenuhi cecair.

Seperti belon yang dipenuhi air, hanya di badan kita. Itu sista. Penyakit ini sering dijumpai di badan wanita. Sehingga sebilangan orang masih berpendapat bahawa penyakit ini hanya menyerang wanita.

Namun, siapa sangka bahawa penyakit ini yang sering dijumpai pada wanita juga boleh menyerang lelaki, anda tahu, geng! Walaupun kista diklasifikasikan sebagai tumor jinak yang tidak menyebabkan barah, jika dibiarkan tidak dirawat dan tidak dirawat dengan segera, kista boleh mengancam nyawa penghidapnya.

Baca juga: 6 Mitos mengenai Kista Ovari

Jenis Kista pada Lelaki

Lelaki juga harus menyedari beberapa penyakit sista yang sering menyerang lelaki dengan menyedari simptomnya.

1. Kista buah pinggang

Kista ginjal adalah keadaan di mana terdapat poket di kawasan buah pinggang yang bulat dan dipenuhi dengan cecair tebal. Pada peringkat awal sista ini tidak berbahaya.

Namun, jika tidak dikeluarkan, ia akan mencetuskan kerosakan organ di sekitar kista untuk tumbuh. Kesan yang paling membawa maut adalah kegagalan buah pinggang, yang juga boleh merebak ke sistem pencernaan

2. Kista epididimis

Kista epididimis adalah benjolan berisi cecair di saluran epididimis, yang merupakan tiub yang menghubungkan ke testis, di mana sperma disimpan dan matang.

Penyakit ini biasanya lebih kerap berlaku pada lelaki dengan lingkungan umur 40-50 tahun. Sekiranya sista kecil, gejalanya mungkin tidak dapat dirasakan. Sekiranya lebih besar, ia akan terasa dalam bentuk benjolan di testis.

Namun, anda masih harus berwaspada, geng. Caranya adalah dengan memperhatikan sebarang perubahan dan gejala ketika membersihkan organ kelamin. Gejala awal penyakit ini adalah sakit pada organ vital yang terus muncul dan tidak hilang setelah berhari-hari. Bahan sakit ini boleh mengganggu aktiviti anda dengan serius.

3. Kista Ganglion

Kista Ganglion adalah sista yang menyerang sendi tangan dan kaki. Penyakit ini biasanya dicirikan oleh munculnya benjolan akibat tumor dan seperti sista lain, di dalamnya terdapat cairan yang pekat dan melekit.

Pada mulanya, ukuran terkecil dari kista ganglion ini hanya seukuran kacang. Ukuran ini dapat terus tumbuh dan menyebabkan ketidakselesaan sendi.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Kista dan Tumor

4. Bakter Cyst

Kista ini serupa dengan sista ganglion. Walau bagaimanapun, sista Baker hanya menyerang bahagian belakang lutut. Penyebab kemunculan sista di lutut boleh berbeza-beza. Contohnya kerana kecederaan semasa bersenam, artritis, reumatoid, dan radang lutut.

Tidak seperti sista lain, sista Baker boleh mempengaruhi semua peringkat usia. Bermula dari kanak-kanak hingga warga tua. Ancaman sista ini cukup dahsyat. Sekiranya cecair di kista pecah, ia akan merebak ke betis dan menyebabkan pembengkakan. Bengkak ini akan menyukarkan penghidapnya untuk berjalan.

5. Ketua Cyst

Istilah untuk sista di kepala agak luas. Tidak jauh berbeza dengan kista lain, kista ini terletak di kepala atau di kawasan otak, menyebabkan benjolan di kepala. Sebilangan besar sista mengandungi cecair serebrospinal darah.

Apabila cairan ini pecah dan memasuki otak, kista ini dapat memicu strok dan merosakkan pelbagai fungsi otak yang mengawal kelima deria. Seperti deria pendengaran dan deria penglihatan yang boleh terganggu.

Itu adalah jenis sista pada lelaki. Ternyata lelaki mempunyai banyak kemungkinan risiko penyakit sista. Sekiranya anda merasa benjolan disertai dengan rasa sakit yang tidak wajar di mana-mana kawasan yang disebutkan di atas, berjumpa doktor dengan segera, sebelum penyakit itu berkembang di luar kawalan.

Baca juga: Segera Lakukan Pemeriksaan Awal untuk Mencegah Bahaya Kista Ovari

Rujukan:

Kesihatan.harvard.edu Gambaran keseluruhan kista A hingga Z.

NCBI.nlm.gov. Kista Payudara Benigna tanpa Ginekomastia Berkaitan pada Pesakit Lelaki

Webmd.com. Spermatocele atau sista epididimis

Cedars-sinai.org. Kista otak.