Punca Kulit Kepala Gatal | saya sihat

Sekiranya anda merasa kulit kepala anda selalu gatal, anda mungkin menganggap bahawa ini hanyalah masalah kelemumur. Namun, ia sebenarnya boleh lebih daripada sekadar kelemumur. Banyak keadaan boleh menyebabkan ketidakselesaan kulit kepala, dari masalah kecil hingga masalah yang lebih serius. Sebelum anda dapat menghentikan gatal, anda perlu mengetahui apa yang menyebabkannya.

5 Punca Kulit Kepala Gatal

Berikut adalah beberapa masalah biasa yang cenderung menyerang kulit kepala.

1. Folliculitis

Folliculitis adalah jangkitan pada folikel rambut. Folliculitis boleh muncul di hampir semua tempat di mana rambut tumbuh, termasuk kulit kepala. mengikut Persatuan Akademi Dermatologi Amerika (AAD), terdapat beberapa kemungkinan penyebab folikulitis, termasuk mencukur atau memakai pakaian ketat.

Seseorang dengan folikulitis mungkin tidak merasakan apa-apa. Namun, mereka mungkin mengalami gatal. Nasib baik, folikulitis dapat hilang apabila individu berhenti melakukan aktiviti yang mencetuskannya. Sekiranya tidak berjaya, anda boleh menggunakan kompres hangat ke kawasan yang terjejas tiga hingga empat kali sehari dalam sesi 15 minit.

2. Kelemumur

Kelemumur adalah masalah yang paling biasa yang menyebabkan kulit kepala gatal. Keadaan ini disebabkan oleh tindak balas keradangan badan terhadap pertumbuhan kulat yang berlebihan, yang menyebabkan gatal dan mengelupas. Ragi biasanya hidup di kulit kepala dan kawasan berbulu badan yang lain, tetapi masalah timbul apabila terlalu banyak ragi.

Untuk kes ringan, kelemumur dapat diatasi dengan menggunakan syampu over-the-counter yang mengandungi selenium atau zink pyrithione, bahan yang membantu mengawal kulat. Untuk kes yang lebih serius, anda mungkin memerlukan syampu antijamur yang mempunyai resep, kortison topikal atau busa, larutan, krim atau salap ubat.

Baca juga: Kelemumur Tidak Pergi, Psoriasis Mungkin?

3. Kutu kepala

Kutu kepala adalah sinonim dengan masalah yang sering dialami oleh kanak-kanak, tetapi sebenarnya kutu kepala dapat menyerang siapa saja. Mengalami kutu kepala tidak bermaksud seseorang mempunyai kebersihan yang buruk kerana sebenarnya kutu juga menyukai rambut yang bersih.

Sekiranya anda melihat dengan teliti, anda akan melihat nits kecil melekat pada setiap helai rambut. Nits ini kelihatan seperti kelemumur, tetapi tidak mudah terkeluar kerana melekat pada batang rambut.

Anda boleh merawat kutu kepala dengan syampu over-the-counter yang mengandungi pyrethrin atau permethrin racun serangga. Perlu diingat, setiap formula untuk syampu kutu kepala mempunyai protokol rawatannya sendiri, jadi anda mesti mengikuti arahan dengan tepat untuk menghilangkan kutu. Ubat kutu ini berfungsi paling baik jika anda menggunakannya seperti yang diarahkan.

4. Lichen planus

Lichen planus adalah keadaan yang menyebabkan keradangan mempengaruhi kulit dan membran mukus. Lichen planus dicirikan oleh ruam pada kulit kepala. Ruam kerana lichen planus selalunya mengandungi ketulan keras yang berwarna merah atau ungu berkilat. Mungkin terdapat sisik dan garis-garis putih pada ruam dan boleh menyebabkan rambut menjadi tipis atau gugur.

Prihatin terhadap lichen planus biasanya hanya diperlukan sekiranya simptomnya teruk. Keadaan ini mungkin akan hilang dalam 2 tahun. Walau bagaimanapun, secara amnya beberapa rawatan yang mungkin disarankan oleh doktor anda termasuk steroid topikal atau oral, antihistamin, rawatan sinar UV, dan asid retinoik.

5. Tindak balas alahan

Beberapa produk penjagaan rambut, seperti pewarna rambut atau serum boleh menyebabkan alergi yang ditandai dengan kulit kepala yang gatal. Reaksi alergi ini secara amnya akan hilang sendiri sekiranya anda dapat mengenal pasti dan mengelakkan produk atau bahan yang mencetuskan alergi. Keadaan ini kadangkala membingungkan dan ujian khas di klinik mungkin diperlukan untuk menentukan bahan kimia mana yang menyebabkan alergi.

Selalunya, masalah kulit kepala bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk berjumpa dengan pakar dermatologi apabila anda mengalami kulit kepala gatal yang berterusan. Ahli dermatologi akan memeriksanya dan memberitahu anda rawatan mana yang akan memberi kelegaan kepada anda.

Baca juga: Elakkan Berbagai Masalah Rambut Dengan Cara Ini!

Rujukan:

Medicalnewstoday. Keadaan kulit kepala

Health.levelandclinic.org. Kulit kepala gatal dan 5 masalah biasa