Kedudukan seks yang selamat semasa mengandung | saya sihat

Siapa kata hubungan seks mesti terganggu hanya kerana perut anda mula membesar? Selagi anda merasa selesa, melakukan hubungan seks semasa hamil adalah selamat. Hanya kehamilan berisiko tinggi yang tidak dinasihatkan untuk melakukan hubungan seks.

Selain mendekatkan hubungan antara Ibu dan Ayah, melakukan hubungan seks semasa hamil mempunyai banyak faedah, termasuk menurunkan hormon stres, menjadi alat aktiviti fizikal, meningkatkan aliran darah ke vagina, dan tentu saja menghilangkan tekanan.

Mungkin bagi ibu, agak sukar untuk melakukan aktiviti seksual dengan perut besar. Nah, berikut adalah beberapa kedudukan seks yang boleh dicuba oleh Mums and Dads!

Baca juga: 5 Posisi Seks untuk Penembusan Dalam

Posisi Seks Terbaik Semasa Kehamilan

Selagi anda selesa, sebenarnya melakukan hubungan seks dengan pelbagai posisi boleh dilakukan. Walaupun banyak posisi seks yang kelihatan mustahil lagi ketika kehamilan semakin besar.

Berikut adalah beberapa posisi seks yang boleh anda cuba dengan pasangan anda:

1. Menggunting

Kedudukan gunting ini paling baik dilakukan pada trimester pertama dan kedua. Posisi seks ini adalah posisi yang paling lembut untuk kehamilan, di mana anda hanya boleh berbaring di sebelah anda dengan kaki anda diangkat, dan pasangan anda berada di posisi miring menghadap satu sama lain. Sementara kaki disilangkan dan diapit seperti gunting semasa penembusan.

2. Gaya Anjing

Posisi seks di belakang tabir ini bagus untuk trimester apa pun, tetapi mungkin paling selesa pada trimester ketiga kerana tekanan dari belakang, pelvis, dan perut anda.

Ibu boleh mengambil posisi seperti melakukan keempat ketika pasangan menembusi dari belakang. Oleh kerana kedudukan ini memungkinkan penembusan yang lebih mendalam, pastikan anda berkomunikasi dengan ayah anda sekiranya anda merasa tidak selesa.

Baca juga: 6 posisi seks bagi mereka yang malas

3. Bercinta di hujung meja / katil

Pertimbangkan kedudukan seks ini sebagai variasi pada posisi seks muka-ke-klasik: pendakwah. Tetapi daripada dibaringkan di atas katil, anda boleh berbaring di tepi meja atau tempat tidur yang selesa.

Pasangan berdiri dan menembusi. Semasa menembusi, pasangan anda akan mengangkat kaki anda dan berat badan anda disokong oleh meja atau tempat tidur sehingga tangan anda bebas meneroka kelentit anda atau membelai payudara anda.

4. Cowgirl

Kedudukan cowgirl atau wanita di atas adalah salah satu kaedah terbaik untuk merangsang klitoris dengan geseran semasa penembusan. Posisi seks "menunggang" ini adalah pilihan yang baik untuk seks semasa kehamilan anda. Untuk menghilangkan ketegangan, minta pasangan anda memegang pinggul atau pinggang dan menahan anda ketika kejutan berlaku.

5. Pendakwah

Sekiranya anda ingin mencuba kedudukan misionaris, ukurlah keselesaan anda. Posisi ini boleh membahayakan jika dilakukan berbaring di punggung, kecuali anda merasa sesak nafas atau pening.

Misionaris paling baik dilakukan pada trimester pertama dan kedua. Elakkan kedudukan ini pada minggu ke-20 hingga 24 kerana rahim cukup berat dan boleh memberi tekanan pada vena cava yang merupakan urat utama yang membawa darah kotor dari bahagian bawah badan.

Baca juga: Cuba 5 posisi seks ini untuk hamil dengan cepat

6. Kedudukan Teratai atau Teratai

Posisi seks teratai sangat baik dilakukan pada trimester pertama dan kedua, dan juga boleh dilakukan pada trimester ketiga, bergantung pada ukuran perut anda. Kedudukan ini boleh dilakukan dengan atau tanpa penembusan.

Adakah anda duduk tegak dalam keadaan selesa dan meminta anda duduk di pangkuan anda atau di antara kaki anda, dan kaki anda di sekitar badan anda. Kedudukan ini sangat romantis kerana anda dan pasangan saling berpelukan, bersentuhan mata, dan mencium.

8. Berdiri

Di antara posisi seks semasa kehamilan, salah satu yang paling mudah adalah posisi ini, di mana anda hanya berdiri menghadap dinding atau tempat tidur dengan kaki anda tersebar, maka pasangan anda akan memegang pinggang anda dan menembusi dari belakang. Kedudukan ini selamat untuk sebarang trimester, tetapi anda mungkin sukar untuk menjaga keseimbangan setelah 26 minggu kehamilan.

Nah, itu adalah beberapa posisi seks yang boleh anda cuba dengan pasangan anda semasa mengandung. Pastikan kehamilan anda sihat dan tidak ada masalah. Segera periksa dengan doktor jika selepas melakukan hubungan seks anda mengalami ketidakselesaan atau mengalami pendarahan atau bintik-bintik!

Baca juga: Ibu, Ini Petua Menggunakan Mainan Seks semasa Mengandung

Rujukan:

Mindbodygreen.com. Kedudukan seks hamil.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found