Perut Kencang Semasa Hamil | Saya sihat

Semasa mengandung, terdapat banyak perubahan fizikal dan psikologi. Perubahan ini kadangkala menimbulkan banyak keluhan dan kebimbangan. Salah satu aduan yang sering timbul pada wanita hamil pada trimester akhir adalah perut sesak.

Perut yang terasa kencang atau kencang boleh membuat anda bingung, hanya kekejangan atau kontraksi? Perut yang kencang sebenarnya adalah keluhan yang biasa dirasakan oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya akan membuat anda cemas, terutamanya jika ini adalah kehamilan pertama anda. Biasanya, keadaan ini berlaku pada kehamilan 37-38 minggu.

Baca juga: Perkembangan Janin Setiap Semester

Punca Perut Terasa Ketat Semasa Mengandung

Pada usia kehamilan yang muda, umumnya perut kencang disebabkan oleh pembesaran rahim yang mendorong otot perut. Sementara pada usia kehamilan yang menghampiri waktu melahirkan, hal itu dapat disebabkan oleh beberapa perkara, yaitu:

- Keletihan. Aktiviti yang terlalu berat bagi ibu hamil boleh membuat isinya turun dan perut terasa kencang. Oleh itu, kurangkan aktiviti dan berehat banyak. Namun, itu tidak bermaksud anda tidak melakukan apa-apa, melakukannya.

- Pergerakan janin di perut. Pergerakan bayi yang terlalu aktif sering membuat perut terasa kencang. Namun, jangan risau Ibu, janin yang aktif bererti ia dalam keadaan baik.

- Jangkitan saluran kencing. Akibat jangkitan ini, perut bawah akan merasa tidak selesa, kram, dan sakit. Biasanya gejala jangkitan saluran kencing diikuti dengan sensasi terbakar ketika membuang air kecil, kencing mendung, dan lain-lain.

- Kehadiran Lebihan gas atau perut kembung. Perut kembung atau diisi dengan gas boleh membuat anda merasa tidak selesa. Perut kembung boleh disebabkan oleh pengambilan makanan tertentu atau kerana hormon progesteron. Progesteron akan meningkat semasa kehamilan dan membuat makanan perlahan.

- Kontraksi. Penyebab perut kencang yang paling biasa semasa kehamilan adalah kontraksi. Ini juga sesuatu yang perlu diperhatikan kerana kontraksi harus berlaku ketika anda sedang bersalin. Kontraksi palsu atau Braxton Hicks boleh muncul pada trimester ketiga. Sekiranya kontraksi menjadi lebih kerap dan disertai dengan pendarahan dan cairan ketuban, kemungkinan kelahiran sangat dekat.

- Pembesaran rahim yang terus mendorong otot perut. Ruang perut akan menjadi sempit kerana organ janin akan terus tumbuh.

Baca juga: Dadah yang digunakan dalam Induksi Tenaga Kerja

Petua Mengatasi Perut Yang Ketat

Untuk mengatasi perut kencang semasa hamil, rawatan yang diberikan mestilah sesuai dengan penyebabnya. Sekiranya perut anda terasa kencang, cubalah petua berikut.

  1. Mandi air suam. Mandi yang hangat dapat menjadikan badan, terutama otot perut, lebih santai dan selesa. Anda juga boleh menambahkan aromaterapi untuk menjadikannya lebih santai.
  1. Elakkan aktiviti yang berat. Seboleh-bolehnya, hindari aktiviti berat, seperti mengangkat berat, kerana boleh membahayakan janin dalam rahim.
  1. Tukar kedudukan. Sekiranya anda pada mulanya berdiri, cuba duduk atau berbaring, dan sebaliknya. Pada waktu malam, atasi perut yang kencang dengan memilih posisi tidur yang paling selesa.
  1. Rehat lengkap. Sebilangan besar kontraksi palsu berlaku semasa anda penat. Jadi, cukup tidur dan rehat sepenuhnya.
  1. Griskan perut dengan losyen atau minyak zaitun. Lakukan dengan lembut dan jangan menekan perut terlalu keras, Ibu.
  1. Pastikan badan anda terhidrat. Minum banyak air supaya badan tidak mengalami dehidrasi.
  1. Lakukan senaman pernafasan dalam. Ibu boleh meminta diajar oleh bidan atau belajar teknik bernafas ini dari kelas latihan kehamilan. Latihan pernafasan berguna untuk menguatkan otot perut dan mengatasi masalah pernafasan kerana perut kencang.

Ibu tidak perlu terlalu risau kerana perut terasa kencang semasa mengandung, termasuk perkara semula jadi. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk berunding mengenai keadaan ini dengan pakar sakit puan atau bidan. Anda harus segera menghubungi pegawai perubatan jika anda mengandung kehamilan berisiko tinggi atau jika perut anda terasa sesak lebih dari 4 kali dalam 1 jam. (GS / AS)