Gejala Sindrom Bocor Usus - guesehat.com

Adakah anda sering mengalami gejala keletihan, masalah pencernaan, sakit sendi, insomnia, libido rendah, bahkan kemurungan ringan? Walaupun dia telah diperiksa oleh doktor dan menjalani beberapa ujian, tetapi hasilnya semuanya negatif. Kesannya, anda hanya disarankan untuk berehat lebih banyak dan mengawal tekanan.

Sekiranya anda mengalami ini, mungkin anda mengalami sindrom bocor usus atau ... sindrom usus bocor. Jangan panik, kerana ini tidak bermakna usus anda benar-benar bocor dan berdarah! Sindrom ini disebabkan oleh makanan. Doktor yang pakar dalam keadaan ini biasanya akan meminta pesakit untuk menjelaskan makanan apa yang dimakannya dan melakukan ujian darah untuk alahan makanan.

Sekiranya positif untuk sindrom tersebut, maka hasilnya akan menunjukkan bahawa pesakit sangat sensitif terhadap jenis makanan tertentu. Makanan yang dimaksudkan ialah produk tenusu, gula, kafein, hingga gluten. Menurut dr. Robynne Chukan dari Georgetown University Hospital, penyakit ini jarang dibuat diagnosis rasmi, tetapi boleh mempengaruhi kesihatan banyak orang. Untuk menjadi jelas, berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap, seperti yang dilaporkan dari laman web: Wanita Sihat!

Apa itu Sindrom Leaky Bowel?

Kebocoran usus atau usus yang kebocoran adalah keadaan ketika dinding usus kecil rusak, menyebabkan zarah makanan, bahan buangan, dan bakteria yang tidak dicerna memasuki saluran darah. Kemasukan bahan asing ke dalam saluran darah boleh menyebabkan tindak balas autoimun di dalam badan, termasuk keradangan dan reaksi alergi, seperti migrain, usus yang mudah marah, eksim, keletihan kronik, alergi makanan, arthritis, dan banyak lagi.

Usus yang bocor menyebabkan sel-sel yang rosak di usus kecil tidak dapat menghasilkan enzim yang diperlukan untuk mencerna makanan dengan betul. Kesannya, badan tidak akan dapat menyerap nutrien penting. Ini menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan sistem imun yang lemah.

Apa yang Menyebabkan Sindrom Leaky Bowel?

Dalam banyak kes, sindrom usus bocor disebabkan oleh diet atau makanan yang anda makan. Contohnya makanan tertentu yang anda makan setiap hari, seperti gluten, tenusu dan sebagainya, tidak sesuai untuk usus. Oleh itu, badan anda menganggap makanan sebagai bahan asing yang mesti diserang. Apabila anda memakan makanan ini, tubuh akan mengaktifkan tindak balas perang dan menghasilkan antibodi, jadi anda akan mengalami cirit-birit, sakit kepala, keletihan, dan sakit sendi.

Sindrom bocor usus juga dapat disebabkan oleh ubat-ubatan, seperti antibiotik, steroid, dan penghilang rasa sakit (aspirin dan acetaminophen), yang merengsakan dinding usus dan merosakkan lapisan lendir pelindung. Kerengsaan yang berterusan boleh menyebabkan usus bocor.

10 Gejala Sindrom Bocor usus

Menurut Pengarah Yayasan Perubatan Bersepadu, dr. Leo Galland, berikut adalah beberapa gejala yang boleh menjadi tanda sindrom usus bocor:

  • Cirit-birit kronik, sembelit, gas dan kembung.
  • Kekurangan nutrien.
  • Sistem imun yang lemah.
  • Sakit kepala dan kehilangan ingatan.
  • Keletihan berlebihan.
  • Ruam kulit dan masalah kulit, seperti jerawat, eksim, atau rosacea.
  • Sentiasa mahu makan makanan manis atau karbohidrat.
  • Sakit sendi atau sakit sendi.
  • Kemurungan, kegelisahan, ADD, dan ADHD.
  • Penyakit autoimun, seperti rheumatoid arthritis atau lupus.

Bagaimana Mengubati Sindrom Bocor Bocor?

Cara terbaik untuk merawat sindrom bocor usus adalah dengan mengubah diet anda dan mengelakkan makanan yang dirasakan oleh badan anda sebagai mengancam atau beracun. Biasanya, pakar pemakanan akan membantu anda menentukan makanan apa yang harus dielakkan.

Sekiranya anda mengikuti nasihat doktor, biasanya dalam masa 6 minggu keadaannya akan sembuh. Anda akan merasakan peningkatan tenaga, penurunan gejala cirit-birit dan kembung, dan dapat tidur malam yang berkualiti.

Di samping itu, selain menghindari jenis makanan tertentu, anda dapat membantu mempercepat proses penyembuhan dan meningkatkan kesihatan usus. Contohnya, dengan memakan lemak sihat, seperti ikan, kelapa, minyak zaitun, dan alpukat, untuk memperbaharui bakteria sihat di saluran gastrointestinal.

Sekiranya anda mempunyai simptom di atas, berjumpa doktor dengan segera. Sekiranya penyakit anda belum dijumpai, minta diuji untuk alergi dan kepekaan terhadap makanan tertentu. Sekiranya benar bahawa anda mempunyai sindrom usus bocor, ikuti nasihat doktor anda. Makan makanan yang sihat untuk usus. Dalam masa 3 bulan, anda akan sembuh sepenuhnya dari sindrom usus besar. (UH / AS)