Adakah Selamat Menggunakan Minyak Eucalyptus semasa Kehamilan | Saya sihat

Minyak kayu putih adalah bahan semula jadi yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan dan telah lama digunakan sebagai ubat semula jadi di pelbagai negara. Namun, bagaimana jika ia digunakan untuk wanita hamil? Adakah selamat menggunakan minyak kayu putih semasa kehamilan? Dapatkan penjelasan lengkapnya, ayuh!

Adakah Selamat Menggunakan Minyak Eucalyptus semasa Kehamilan?

Semasa hamil, Ibu menjadi lebih berhati-hati sebelum menggunakan sebarang produk kerana dikhuatiri boleh memberi kesan pada tubuh atau janin. Oleh itu, sesetengah ibu ingin tahu, adakah selamat menggunakan minyak kayu putih semasa mengandung?

Menggunakan minyak kayu putih semasa kehamilan, terutamanya apabila disapu secara topikal atau dihirup, dianggap selamat pada usia kehamilan. Walau bagaimanapun, cubalah untuk tidak menggunakan minyak kayu putih semasa kehamilan berlebihan pada kulit. Ini untuk mengurangkan risiko kerengsaan pada kulit.

Sebilangan Ibu sering menggunakan minyak kayu putih ketika mengalami sakit pagi atau loya. Sekiranya loya semasa kehamilan tidak bertambah baik, malah mengganggu aktiviti anda, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Kebaikan Menggunakan Minyak Eucalyptus semasa Kehamilan

Setelah mengetahui sama ada selamat menggunakan minyak kayu putih semasa mengandung, anda juga perlu mengetahui pelbagai kebaikan minyak kayu putih. Inilah faedah menggunakan minyak kayu putih semasa kehamilan yang perlu anda ketahui!

1. Meringankan Tekanan

Salah satu faedah menggunakan minyak kayu putih semasa kehamilan adalah untuk menghilangkan tekanan. Masukkan beberapa tetes minyak kayu putih ke dalam peresap ketika berehat supaya Ibu berasa lebih tenang dan santai. Anda juga boleh menggunakan beberapa tetes minyak kayu putih ke pergelangan tangan, di bawah kaki, atau di belakang telinga.

2. Melegakan Sakit

Semasa mengandung, anda mengalami banyak perubahan. Sebilangan ibu mungkin merasa sakit pada bahagian badan tertentu. Dengan sifat anti-radang yang terdapat dalam minyak kayu putih, anda boleh mengoleskannya ke bahagian badan yang sering sakit, seperti punggung dan kaki.

3. Membantu Menyuburkan Rambut

Manfaat lain menggunakan minyak kayu putih semasa mengandung adalah membantu menyuburkan rambut. Sekiranya rambut anda kusam, kering dan rapuh, cuba sapukan beberapa tetes minyak kayu putih ke kulit kepala anda. Kandungan dalam minyak kayu putih dapat merangsang folikel rambut dan meningkatkan peredaran darah, sehingga membantu menyuburkan dan mendorong pertumbuhan rambut.

4. Mencegah Gigitan Serangga

Minyak kayu putih adalah bahan semula jadi yang digunakan untuk mencegah gigitan nyamuk dan serangga. Oleh itu, minyak kayu putih dipercayai dapat mencegah gigitan serangga.

5. Membantu Menghilangkan Lendir

Adakah anda pernah mengalami batuk yang berterusan dan sukar membuang lendir atau kahak? Nah, minyak kayu putih dapat mengatasi keadaan yang tidak selesa ini. Untuk membantu menghilangkan kahak dan melegakan batuk, anda hanya boleh menggunakan minyak kayu putih atau menyedut wap dari air suam yang telah ditetes dengan minyak kayu putih.

Sekarang anda tahu, adakah selamat menggunakan minyak kayu putih semasa kehamilan? Selagi penggunaannya tidak berlebihan, minyak kayu putih selamat digunakan pada usia kehamilan, Ibu! (AS)

Rujukan

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Menggunakan Minyak Eucalyptus Semasa Kehamilan .

Ibu bapa. 2019. Minyak Penting Semasa Kehamilan: Apa yang Selamat dan Apa yang Harus Dielakkan .

Pengemasan yang Baik. 2017. Menggunakan Minyak Penting Semasa Hamil Boleh Membantu Tetapi Berbahaya-Inilah Cara Melakukannya dengan Selamat .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found