Cara menghilangkan rasa cemburu dengan cara yang sihat - GueSehat

Dalam hubungan, anda atau pasangan pasti merasa cemburu. Namun, rasa cemburu yang berlebihan pasti dapat mencetuskan pergaduhan, merosakkan hubungan, dan menguras emosi. Jadi, bagaimana menghilangkan rasa cemburu dengan cara yang sihat?

Menurut ahli psikologi klinikal dan pakar hubungan dari Amerika Syarikat, Mark B. Bong, Jr., Ph.D, kecemburuan hanya akan mengganggu dan mempengaruhi ikatan antara anda dan pasangan. Cemburu timbul ketika anda atau pasangan anda ingin merasakan kedua-duanya 'selamat' dalam hubungan tersebut.

“Anda mengharapkan orang yang anda sayangi membuat anda merasa selamat. Atau anda mahu pasangan anda mengekalkan hubungan ini. Sekarang, apabila pasangan anda tidak dapat melakukan itu, inilah yang dapat membuat anda cemburu, "tambah pakar hubungan dari New York.

Cemburu adalah perkara biasa, tetapi boleh mempengaruhi atau merosakkan hubungan. "Cemburu dapat mengganggu mood anda dan dapat mencuri tumpuan anda dari apa yang penting. Jika tidak diperiksa, ini boleh merosakkan atau merosakkan hubungan, ”jelas Mark.

Cara menghilangkan rasa cemburu dengan cara yang sihat

Anda mungkin berfikir bahawa cara terbaik untuk menghilangkan rasa cemburu adalah dengan mengabaikannya. Namun, jika diabaikan atau dibiarkan begitu saja, itu tidak akan baik dalam hubungan. Oleh itu, berikut adalah beberapa cara yang sihat untuk menghilangkan rasa cemburu yang boleh anda atau pasangan anda lakukan!

1. Jangan terbawa rasa cemburu

Daripada mengatakan kepada diri sendiri bahawa anda cemburu, ingatlah bahawa pemikiran anda inilah yang membuat anda cemburu. Jadi, ini dapat membantu anda untuk tidak terbawa emosi. "Lebih mudah untuk memilih apakah perasaan atau emosi ini harus ditindaklanjuti atau tidak," kata pakar perkahwinan dan keluarga dari Amerika Syarikat Risa Gane.

2. Ketahui asal usul cemburu

Kenal pasti sumber kecemburuan yang anda rasakan, adakah dari sesuatu yang pasangan anda lakukan pada masa lalu atau dari perasaan 'tidak selamat' pada diri anda atau hubungan anda? Ini dapat memudahkan anda mencari jalan penyelesaian.

3. Isi dengan tulisan

Apabila anda merasa cemburu, Risa menyarankan untuk berehat dan menuliskan perasaan anda di atas kertas. Ini adalah kaedah terbaik untuk menyalurkan pelbagai emosi yang anda rasakan dan membantu anda berfikir dengan lebih jelas sebelum mengambil tindakan. Namun, ingat jangan menulis rasa cemburu ini di media sosial, geng! Ini untuk memburukkan lagi keadaan selepas itu.

4. Bercakap dengan pasangan anda

Setelah anda tenang dan meluangkan masa untuk menyatakan rasa cemburu anda, bicarakanlah. Bersikap terbuka dan jujur ​​tentang apa yang berlaku pada pasangan anda. “Kaedah ini dapat mengeratkan hubungan. Anda mungkin terkejut jika pasangan anda mengakui bahawa dia juga cemburu, ”jelas pakar perkahwinan dan keluarga dari Amerika Syarikat.

Sekarang, anda tahu bagaimana menghilangkan rasa cemburu dengan cara yang sihat, bukan? Selain melakukan empat cara di atas, cubalah untuk tidak menyalahkan pasangan anda yang boleh mencetuskan pergaduhan kerana rasa cemburu yang anda rasakan. Ingat jangan biarkan cemburu mengawal anda.

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan atau perkara lain yang ingin anda tanyakan kepada pakar, jangan ragu untuk menggunakan ciri 'Forum' yang terdapat di GueSehat.com. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Sumber:

Pencegahan. 2019. Bagaimana Menangani Kecemburuan dengan Cara yang Sihat, Menurut Ahli Terapi .

Kosmopolitan. 2020. 6 Cara Menangani Kecemburuan Anda dalam Hubungan.