Lakukan cara yang betul untuk membuang kondom - guesehat.com

Setelah menikmati aksi tidur bersama pasangan, lelaki biasanya melupakan 'nasib' kondom yang mereka pakai. Mulai sekarang, jangan cuai lagi, okey! Lalu, apa yang harus dilakukan setelah mengeluarkan kondom yang telah digunakan? Melaporkan dari Howtodothings, inilah penjelasannya:

Tanggalkan kondom dengan segera

Setelah bercinta, secepat mungkin keluarkan kondom yang telah digunakan. Jangan hanya malas, apalagi tidur dengan kondom yang masih aktif. Selepas ejakulasi, keluarkan kondom dan buang dengan betul di tong sampah.

Tanggalkan kondom dalam keadaan berdiri

Sebaiknya keluarkan kondom dengan badan dalam keadaan berdiri. Ini dilakukan untuk mengelakkan sperma tumbuh ke samping. Jangan juga membuang kondom dalam keadaan berbaring, terutama di dekat pasangan anda sehingga sperma tidak tumpah dan terkena pasangan anda.

Cara yang baik adalah dengan perlahan-lahan mengeluarkan kondom, dari atas ke bawah menggunakan satu tangan. Sementara tangan yang lain menarik kodom dari hujung zakar agar sperma tidak tumpah.

Buang Kondom Sebelum 'Loyo'

Mengeluarkan kondom secepat mungkin juga dikaitkan dengan Mr. P yang hanya berlaku beberapa minit selepas ejakulasi. Sekiranya 'lembap', kondom cenderung menjadi lebih longgar dan memudahkan sperma tumpah. Sekiranya kondom longgar apabila Mr. P masih di Miss V boleh membuka kemungkinan kehamilan.

Buang Kondom di Tempat Yang Betul

Setelah mengeluarkannya, buka kondom dan ikat hujungnya dengan simpul. Ini supaya cecair sperma tidak tersebar. Sebagai alternatif, cubalah mencuci kondom dan kemudian memotongnya menjadi kepingan yang sangat kecil. Balut dengan kertas atau plastik dan buang ke tong sampah. Jangan buang kondom ke dalam tandas kerana boleh menyebabkan tersumbat.

Sentiasa Sentiasa Bersih

Setelah semua langkah di atas selesai, basuh tangan dan Mr. P hingga bersih. Ingat! Jangan sekali-kali menggunakan kondom yang pernah digunakan sebelumnya.

Walaupun anda sudah merasa senang setelah bercinta, anda dan pasangan tidak seharusnya langsung tertidur dan mengetepikan kebersihan diri, termasuk cara membuang kondom yang telah digunakan. Pastikan kondom dibuang di tempat yang betul dan perhatikan kebersihan diri. Ayuh, ketahui juga fakta mengenai kondom di bawah!