Menyebabkan Perubahan Warna Urin Semasa Kehamilan | Saya sihat

Anda mungkin sudah tahu bahawa warna air kencing anda boleh menjadi petunjuk keadaan kesihatan. Ini juga berlaku semasa anda hamil. Biasanya, warna air kencing berwarna kuning muda hingga sedikit lebih gelap.

Walau bagaimanapun, kerana faktor-faktor tertentu, warna air kencing semasa kehamilan dapat berubah. Untuk maklumat lebih lanjut, mari kita ketahui apa yang menyebabkan warna air kencing berubah semasa kehamilan, Ibu!

Punca Perubahan Warna Urin Semasa Kehamilan

Walaupun air kencing setiap orang akan berbeza warnanya, biasanya air kencingnya berada dalam spektrum kuning (kuning muda, kuning telus, atau kuning gelap). Sebaliknya, air kencing yang tidak normal biasanya akan mendung, gelap, atau bahkan kemerahan kerana adanya darah.

Warna urin semasa kehamilan dapat dipengaruhi oleh berbagai faktor, seperti tahap penghidratan, diet, atau penggunaan ubat-ubatan tertentu. Walau bagaimanapun, sebahagian besar perubahan warna air kencing disebabkan oleh kepekatan urokrom (produk akhir pemecahan hemoglobin). Nah, berikut adalah beberapa sebab mengapa warna air kencing berubah semasa kehamilan:

1. Kekeringan

Semasa trimester pertama, anda biasanya mengalami loya dan muntah. Keadaan ini boleh menyebabkan dehidrasi, yang menjadikan urin lebih gelap warnanya dan dalam kuantiti yang sangat sedikit.

Baca juga: 7 Tanda Dehidrasi yang Perlu Diperhatikan

2. Ambil vitamin dan makanan tambahan sebelum kelahiran

Pelbagai vitamin dan makanan tambahan yang anda ambil semasa kehamilan boleh menjadi sebab mengapa air kencing anda menjadi lebih gelap. Sekiranya terdapat vitamin atau makanan tambahan yang berlebihan, ia juga boleh menyebabkan darah dalam air kencing.

3. Diet dan diet semasa mengandung

Mengubah diet anda adalah sesuatu yang biasa anda lakukan semasa mengandung. Jenis buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu, seperti bit dan asparagus, boleh menyebabkan air kencing berubah warna.

4. Jangkitan saluran kencing

Wanita hamil lebih rentan terhadap risiko jangkitan saluran kencing, termasuk jangkitan pada buah pinggang, ureter, pundi kencing, dan uretra. Tanda-tanda jangkitan saluran kencing termasuk kencing yang kerap, sensasi terbakar di bahagian bawah perut, dan darah dan lendir dalam air kencing.

5. Penyakit buah pinggang

Ginjal bertugas menyaring dan membuang sisa dari badan. Jangkitan atau kelainan pada buah pinggang boleh menyebabkan kencing gelap.

6. Batu ginjal

Walaupun keadaan ini sangat jarang berlaku semasa kehamilan, batu ginjal dapat mengganggu fungsi ginjal yang normal dan menyebabkan sakit perut, mual, dan muntah. Batu ginjal juga dapat menyebabkan darah mengalir melalui air kencing.

7. Hematuria

Hematuria adalah keadaan di mana sel-sel darah merah bocor ke dalam air kencing, menyebabkan air kencing berubah menjadi coklat gelap hingga berwarna kemerahan. Hematuria boleh disebabkan oleh jangkitan, tumor, penggunaan pengencer darah, masalah pembuluh darah, atau gangguan metabolik yang berkaitan dengan pengambilan makanan.

Bilakah Anda Perlu Memanggil Doktor?

Segera berjumpa doktor jika anda melihat tanda-tanda perubahan warna air kencing anda yang berterusan, atau terdapat darah di dalam air kencing anda disertai dengan gejala kesakitan yang teruk ketika membuang air kecil dan intensiti buang air kecil meningkat. Doktor anda biasanya akan memeriksa sejarah perubatan anda dan mengesyorkan urinalisis dan ujian darah.

Urinalisis dilakukan untuk memeriksa sel darah merah, sel darah putih, kadar protein, bakteria, dan sebatian asing yang terkandung dalam air kencing. Ujian darah dapat membantu menentukan tahap enzim hati dan fungsi buah pinggang.

Perubahan warna air kencing semasa kehamilan adalah perkara biasa dan umumnya tidak berbahaya. Tetapi, jika perubahan warna air kencing disertai dengan gejala lain yang tidak biasa dan berlangsung lama, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. (AS)

Rujukan

Persimpangan Ibu. "Mengapa Warna Urin Berubah Semasa Kehamilan Dan Bilakah Bimbang?"