5 Cara Menguruskan Sampah Rumah Tangga

Sampah boleh menjadi masalah besar jika anda tidak tahu cara merawatnya dengan betul. Sekiranya terdapat sampah yang tersebar dan menumpuk di rumah anda, ia boleh mencetuskan munculnya sarang penyakit dan bakteria jahat. Rumah yang dipenuhi sampah juga boleh merosakkan penampilan dan keindahan rumah dan menyebarkan bau busuk. Berhati-hati dalam menguruskan sampah adalah salah satu cara yang berkesan untuk membantu menjaga kesihatan dan kebersihan rumah anda. Berikut adalah beberapa kaedah untuk menguruskan sampah isi rumah anda yang boleh anda gunakan untuk menjaga kebersihan rumah anda!

1. Masukkan Beg Plastik ke Sampah

Salah satu cara menangani sampah isi rumah yang boleh dilakukan untuk meminimumkan tong sampah yang tidak kemas adalah dengan memasang bekas dalam bentuk beg plastik di dalamnya. Beg plastik hitam yang diletakkan di tong sampah akan memudahkan anda apabila anda ingin membuang sampah berlebihan. Ini juga dapat mengelakkan timbulnya sarang penyakit dari sampah di rumah anda. Dengan cara mudah ini, sampah yang bertaburan kerana terlalu penuh dapat dicegah. Berhati-hatilah juga semasa anda ingin memasukkan atau mengeluarkan beg plastik! Jangan terlalu kasar sehingga beg plastik menjadi koyak dan sampah tersebar di mana-mana. Setelah tong sampah kosong, segera masukkan beg plastik ke dalamnya untuk menampung sampah seterusnya.

2. Bezakan Sisa Organik dan Bukan Organik

Kaedah ini, jika digunakan dengan betul, telah terbukti berkesan dalam menguruskan sampah dengan betul dan betul. Sediakan 2 jenis sampah di rumah anda untuk sisa organik dan sampah bukan organik. Perlu diingat, sisa organik berasal dari sisa makanan atau daun yang dapat diurai. Sementara plastik, getah, kaleng, atau kaca dapat dikategorikan sebagai sampah bukan organik. Dengan melakukan pemisahan seperti ini, anda dapat membantu orang lain atau diri anda sendiri dalam menguruskan sampah ke peringkat seterusnya. Terutama sampah plastik yang boleh memudaratkan kesihatan persekitaran. Contohnya, kompos dari sisa organik atau kitar semula untuk sisa bukan organik. Sampah yang berasingan juga dapat mengurangkan bau yang tidak menyenangkan yang mungkin berbau.

3. Jangan Letakkan Sampah!

Kemalasan tidak akan menyelesaikan masalah! Menimbun sampah terlalu lama boleh menjadikan kotoran menjadi lebih tersebar dan terkumpul di rumah anda. Segera buang sampah yang sudah menumpuk! Selain tidak sedap dipandang, sampah basah dan kering yang dibiarkan selama beberapa hari sebenarnya akan menjadi tempat pembiakan ulat dan kulat. Sekiranya berbau tidak sedap dan kelihatan menjijikkan, gunakan sarung tangan untuk mengambil beg plastik dan mengikatnya. Jangan lupa mencuci tangan setelah membuang atau membersihkan sampah!

4. Mencuci Sampah

Walaupun tong sampah dilindungi dengan beg plastik, anda masih perlu membersihkan tong sampah dengan kerap! Mungkin pada pandangan pertama ia akan kelihatan bersih sehingga tidak perlu mencucinya. Namun, mencuci tong sampah boleh menjadi langkah sihat untuk membunuh kuman yang bersarang. Caranya mudah! Anda hanya membersihkan tong sampah dengan air sabun dan kemudian bilas dengan air. Tunggu sampah kering sepenuhnya sebelum anda menggunakannya lagi. Mudah bukan?

5. Lakukan 3R (Kurangkan, Guna Semula, Kitar Semula)

Pengurangan, penggunaan semula, dan kitar semula sampah dapat menjadi langkah seterusnya untuk menjaga kebersihan dan kesihatan rumah anda. Untuk mengurangkan sampah di rumah, biasakan mengurangkan penggunaan plastik, kertas, atau bahan lain yang sukar diuraikan. Cara lain adalah menggunakan semula bahan yang boleh digunakan semula, seperti kertas bekas, kadbod, dan beg plastik. Dan yang terakhir adalah kitar semula. Luangkan masa untuk melakukan tiga perkara ini, ya! Menguruskan sampah bukan sahaja menjadikan anda dan keluarga anda bebas dari penyakit, tetapi juga menjaga kebersihan dan penampilan rumah anda. Berhati-hati semasa mengurus atau merapikan sampah! Sentiasa gunakan topeng dan sarung tangan untuk mengelakkan sentuhan langsung dengan kuman dan bakteria di sampah. Penggunaan topeng dan sarung tangan juga bertujuan untuk melindungi Anda dari gangguan kulit dan pernafasan ketika melakukan kontak langsung dengan timbunan sampah di rumah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found