Pelbagai Fobia - GueSehat.com

Setiap daripada kita telah mengalami sesuatu yang disebut ketakutan. Tetapi pernahkah anda menemui seseorang yang sangat takut akan sesuatu yang tidak terlalu menakutkan, seperti takut bertemu orang atau berada di kawasan yang sesak? Sekiranya demikian, mungkin rakan anda mempunyai fobia!

Fobia adalah gangguan kecemasan yang menyebabkan seseorang mengalami ketakutan yang berlebihan terhadap situasi, tempat, atau objek tertentu. Ketakutan yang dirasakan oleh orang-orang dengan fobia kadang-kadang tidak rasional, dalam arti bahawa yang ditakuti tidak seharusnya menjadi sesuatu yang wajar ditakuti.

Seseorang yang mengalami fobia cenderung mengalami panik dan kegelisahan yang berlebihan. Fobia juga boleh menyebabkan gejala fizikal, seperti berpeluh, degupan jantung meningkat, sakit dada, sesak nafas, gegaran, kekeliruan, mual, dan sakit kepala.

Selalunya, seseorang yang mengalami fobia dijadikan bahan jenaka. Sebenarnya, fobia perlu mendapatkan rawatan yang betul. Kerana jika tidak diperiksa, ia boleh menyebabkan tekanan yang besar dan mengganggu kehidupan di rumah, tempat kerja, atau sekolah.

Punca fobia diketahui berkaitan dengan faktor genetik dan persekitaran. Fobia berlaku pada seseorang yang telah mengalami peristiwa traumatik, iaitu ketakutan yang kuat atau pengalaman peribadi disertai rasa malu atau rasa bersalah, yang semuanya berada di bawah sedar.

Fobia masuk ke dalam Klasifikasi Statistik Antarabangsa Penyakit dan Masalah Kesihatan yang Berkaitan 10 (ICD 10) sebagai gangguan kecemasan. Secara umum, fobia dikelaskan kepada 3 jenis, iaitu:

 1. Agoraphobia

Fobia ini muncul ketika seseorang berada di tempat terbuka dan sesak. Seseorang yang menghidap agoraphobia biasanya merasa panik dan tidak selesa ketika berada di tempat yang penuh dengan orang. Dia akan berusaha mencari jalan keluar dan memilih tempat yang tenang.

 1. Fobia Sosial

Seseorang yang mempunyai fobia sosial merasakan kegelisahan atau ketakutan yang berlebihan ketika berinteraksi dengan orang lain. Dia takut diperhatikan, dihakimi, dihina, atau ditolak. Sekiranya ini berterusan, sudah tentu ia mempengaruhi hubungan dengan orang lain.

 1. Fobia Khusus

Fobia jenis ini dialami oleh seseorang yang mengalami ketakutan berlebihan terhadap objek atau keadaan tertentu. Terdapat beberapa jenis fobia tertentu, termasuk:

 • Claustrophobia: ketakutan yang berlebihan terhadap ruang terkurung dan terkurung.
 • Nyctophobia: ketakutan yang berlebihan terhadap kegelapan.
 • Aviatophobia: ketakutan terbang berlebihan.
 • Hemofobia: ketakutan darah atau kecederaan yang berlebihan.
 • Arachnophobia: ketakutan berlebihan terhadap labah-labah.
 • Zoophobia: ketakutan berlebihan terhadap haiwan.
 • Acrophobia: ketakutan yang tinggi
 • Glossophobia: ketakutan berlebihan terhadap pengucapan awam.
 • Brontophobia: ketakutan kilat yang berlebihan.
 • Nomophobia: ketakutan yang berlebihan untuk menjauhkan diri dari telefon bimbit.
 • Haphephobia: ketakutan yang berlebihan untuk disentuh.
 • Gamophobia: ketakutan perkahwinan yang berlebihan.

Kini Geng Sihat menyedari pelbagai fobia. Mungkin salah seorang rakan anda atau mungkin anda sendiri pernah mengalami ini. Bagaimana menanganinya? Fobia yang dialami oleh kanak-kanak pada umumnya dapat sembuh dengan cepat. Ia berbeza apabila dialami oleh orang dewasa, yang cenderung bertahan lama dan memerlukan penanganan khas.

Fobia yang mengganggu aktiviti harian tentu memerlukan terapi. Beberapa fobia dapat diatasi dengan pemekaan, iaitu pendedahan secara beransur-ansur terhadap sumber ketakutan tersebut. Anda boleh berjumpa dengan pakar psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang betul. (AS)

Rujukan

 1. Gangguan kebimbangan fobia.
 2. Roxane D, Edward. Fobia.
 3. Penerbitan Kesihatan Harvard: Fobia

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found