Mengapa Cinta Pertama Sukar Dilupakan? - Saya sihat

Siapa yang tidak dapat melupakan cinta pertama mereka hingga kini, geng? Sebilangan orang mungkin tidak dapat melupakan orang yang membuatnya jatuh cinta buat pertama kalinya. Tetapi, pernahkah anda terfikir mengapa cinta pertama sukar dilupakan?

Ketika jatuh cinta, otak mempunyai peranan penting. Anda berasa sangat gembira dan bersemangat untuk mengenali dia lebih banyak dan mahu terus dekat dengannya ketika anda jatuh cinta. Ini kerana otak menghasilkan hormon dopamin, adrenalin, dan norepinefrin yang membuat anda lebih sensitif terhadap setiap pergerakan.

Apabila anda bersama seseorang yang anda sukai, sukai, atau fikirkan semua perkara tentangnya, otak anda akan memproses maklumat tersebut sebagai sesuatu yang anda suka. Ini serupa dengan bagaimana otak bertindak balas terhadap ketagihan.

Apabila otak menerima maklumat mengenai orang yang disukainya sebagai sesuatu yang menggembirakan anda, otak akan terus "meminta" segala sesuatu untuk memenuhi keperluan maklumat mengenai dirinya. Itulah yang membuat anda tidak bosan dengannya pada hari-hari awal anda jatuh cinta. Selain itu, cinta pertama juga cenderung dialami buat pertama kalinya sebagai remaja yang boleh dipengaruhi oleh hormon.

Inilah sebab perpisahan menjadikan anda kurus!

Apa yang membezakan cinta pertama dari kedua, ketiga dan seterusnya terletak pada sensasi pengalaman pertama yang dirasakan. Apabila anda merasa cinta buat pertama kalinya, semua perkara yang dapat dilupakan dan dilakukan pertama kali dengan pasangan anda disimpan dalam ingatan sehingga sukar bagi anda untuk melupakannya. Apabila anda mengalami patah hati buat pertama kalinya, ia juga akan sangat menyakitkan.

Walaupun putus, kenangan dengan cinta pertama juga dapat muncul pada bila-bila masa anda berada di tempat yang anda dan dia kunjungi, mencium aroma yang mungkin serupa dengannya, atau jika anda tiba-tiba mendengar lagu yang disukainya. Semua kenangan yang berkaitan dengan cinta pertama akan terus disimpan di bahagian deria otak yang juga menyimpan kenangan lain, seperti kenangan yang menyenangkan.

Cinta Pertama CLBK? Anda tidak keseorangan

Selain sukar dilupakan, ternyata cinta pertama membuat banyak orang terjebak dalam CLBK, atau kembali kepada cinta pertama mereka. "Dorongan untuk kembali menjalin hubungan setelah berpisah dengan pasangan muda adalah dorongan untuk membina semula hubungan tanpa perasaan bersalah. Mereka ingin mempunyai hubungan yang bahagia, ”kata Susan Winter, psikologi hubungan dari Amerika Syarikat.

Namun, tambahnya, ketika seseorang mengalami perpisahan untuk pertama kalinya sebagai remaja, ini mungkin juga berkaitan dengan pencarian identiti. “Pemisahan remaja adalah mencari identiti. Apabila dia kembali, dia mendapat tahu bagaimana menjadi pasangan yang baik, "katanya.

Di samping itu, jika seseorang kembali kepada cinta pertamanya kemungkinan akan bertahan lebih lama. "Cinta pertama sering tidak mempunyai sejarah sakit hati sehingga cinta itu lebih kuat. Ini akan menjadi situasi yang ideal bagi setiap orang untuk tumbuh dan berkembang bersama, ”pungkasnya.

Masuk akal bahawa cinta pertama sukar dilupakan kerana otak kita menyimpan semua kenangan! Pengalaman pertama yang terasa tidak dapat dilupakan akan disimpan dalam memori otak dan dengan mudah membuat anda mahu kembali dalam pelukannya! (TI / AY)

Sumber:

Dixit, Jan. 2010. Kerosakan Hati dan Rumah: Kekuatan Pengalaman Pertama. [di talian]. Psikologi Hari Ini.

Francesco, Bianchi-Demichell. 2006. Kekuatan Cinta pada Otak Manusia. [di talian]. Neurosains Sosial.

Bahou, Olivia. 2018. Seorang Ahli Psikologi Menerangkan Mengapa Cinta Pertama Sebenarnya Yang Terkuat . [di talian]. InStyle.