Gimnastik Neuromove - Saya Sihat

Tahukah anda bahawa Gang Sihat, 9 September disambut sebagai Hari Sukan Negara. Bersenam adalah cara yang berkesan untuk menjaga kesihatan kita, selain menjaga diet yang sihat, menghindari merokok dan gaya hidup sihat yang lain. Bagi mereka yang mempunyai masalah dengan saraf, anda boleh mencuba senaman Neuromove.

dijelaskan dr. Ade Jeanne D.L. Tobing, pakar perubatan sukan, mengatakan bahawa senaman fizikal adalah baik untuk menjaga kesihatan organ-organ penting badan. Bermula dari jantung dan paru-paru, sistem muskuloskeletal (otot, tulang, sendi), otak dan saraf.

Nah, senaman neuromove dapat mencegah kerosakan saraf periferal atau neuropati. Apakah kaedahnya?

Baca juga: Cara Mencegah Kerosakan Saraf Bagi Wanita

Punca Neuropati Kerana Kerosakan Saraf Periferal

Di dalam badan kita terdapat banyak saraf periferal yang merupakan cabang kecil saraf pusat. Saraf periferal atau saraf periferal adalah saraf yang merangkumi tangan, kaki, ke jari dan jari kaki.

Neuropati adalah keadaan kerosakan saraf dan gangguan yang dicirikan oleh gejala seperti kesemutan, mati rasa, dan kekejangan. Salah satu penyebab kerosakan neuropati atau saraf periferal adalah akibat gaya hidup seharian.

Kira-kira 50% kes neuropati disebabkan oleh aktiviti yang meningkatkan risiko neuropati. Kerosakan saraf periferi ini mempengaruhi kualiti hidup dan juga pergerakan harian kerana neuropati menyebabkan gangguan pada saraf deria dan motorik, yang memberi kesan langsung kepada kualiti hidup pesakit.

Orang yang menghidap diabetes adalah antara mereka yang berisiko terkena neuropati, yang disebut neuropati diabetes. Kenapa? Kerana gula darah selalu tinggi akan merosakkan hampir semua organ termasuk saraf.

Baca juga: Neuropati Diabetes, Bermula dengan Kesemutan di Tangan dan Kaki

Neuromove, Gimnastik Khas untuk Kesihatan Saraf

Untuk mempromosikan sukan yang dapat mencegah kerosakan saraf, pada hari Selasa (3/8), P&G Health and Neurobion melatih gimnastik Neuromove kepada sekitar 150 tenaga pengajar gimnastik berpengalaman di Greater Jakarta.

Menurut dr. Ade, Neuromove bertujuan untuk melatih kesihatan saraf, terutama saraf periferal. "Latihan ini telah mengikuti peraturan gimnastik atau sukan yang betul kerana terdapat kombinasi latihan pemanasan, regangan dan kekuatan, serta penyejukan," jelasnya.

Intipati faedah bersenam, menurut dr. Ade, sedang bergerak. Apabila badan bergerak, ia akan memudahkan aliran darah ke semua organ tubuh, "Terutama jika pergerakan itu dalam bentuk latihan fizikal yang terukur, terarah dan teratur," kata Dr Ade.

Selain meningkatkan peredaran darah, Neuromove juga membantu memperbaiki saraf. Latihan inti terdiri daripada senamrobik dan regangan intensiti sederhana yang akan membantu badan anda menjadi lebih fleksibel.

"Latihan intensiti sederhana disertai dengan beberapa gerakan di gimnastik ini berguna untuk melatih kemampuan otak. Sekiranya dilakukan secara berkala, ia akan meningkatkan prestasi sel-sel otak dan memberi kesan pada peningkatan ingatan dan ingatan, ‚ÄĚjelas dr. Ade.

Baca juga: Tangan kesemutan boleh menjadi gejala kerosakan saraf

Sekiranya Anda Mengalami Neuropati

Konsep latihan Neuromove ini adalah pencegahan, yang bermaksud bahawa sangat baik dijalankan untuk sesiapa sahaja yang tidak menderita neuropati yang teruk. Bagaimana jika anda sudah menghidap neuropati diabetes?

"Sekiranya anda sudah menghidap neuropati diabetes, anda masih boleh melakukannya, tetapi pergerakan anda mungkin terkawal. Boleh juga dilakukan semasa duduk. Walaupun pergerakannya mungkin terhad, ia tetap harus dilakukan kerana sukan seperti gimnastik dapat mengurangkan gejala yang dirasakan, "jelas dr. Ade.

Dr. Ade di Persatuan Pakar Perubatan Sukan (PDSKO) melakukan beberapa penyelidikan mengenai latihan Neuromove. Hasilnya, jika dilakukan secara teratur selama 10-20 minggu menjadikan tubuh lebih lentur sehingga gejala neuropati seperti kekejangan, sakit, kesemutan, dapat dikurangkan.

Untuk lebih bersemangat, senaman Neuromove harus dilakukan secara berkumpulan. Sebagai tambahan kepada faedah fizikal, bersenam dengan masyarakat akan meningkatkan kesihatan mental. Secara psikologi, bersenam adalah menyeronokkan dan berkawan.

Baca juga: Cara Mencegah Artritis, Terus Bergerak!