Insomnia pada Balita - GueSehat.com

Setakat ini, kita tahu bahawa insomnia biasanya dialami oleh orang dewasa dan kelazimannya akan meningkat pada usia tua. Namun, ternyata insomnia juga dapat dialami oleh anak-anak kita, Ibu! Mungkin anda tidak menyedari bahawa si kecil anda mengalami insomnia.

Sebabnya, pada waktu malam kerana anda bosan melakukan aktiviti sepanjang hari, Ibu tertidur sehingga mereka cenderung untuk tidak memperhatikan corak tidur anak. Atau ibu juga boleh menganggap ini perkara biasa pada kanak-kanak dan akan menjadi lebih baik dengan sendirinya.

Insomnia ada hubungannya dengan mood, tingkah laku, dan penurunan tumpuan pada kanak-kanak. Sekiranya gangguan ini tidak ditangani dengan serius, ia boleh menyebabkan gangguan tingkah laku dan gangguan pembelajaran di sekolah.

Insomnia didefinisikan sebagai gangguan tidur yang berulang kali, dapat berupa kesukaran untuk memulakan tidur, jangka waktu tidur tidak lama, atau kualiti tidur yang buruk walaupun waktu tidur yang cukup tersedia. Ia juga boleh mengakibatkan gangguan fungsi pada anak pada siang hari.

Insomnia boleh berlaku sejak bayi. Sebilangan besar bayi sering bangun pada waktu malam sehingga mereka mencapai usia 6 bulan. Kira-kira 15-30% kanak-kanak prasekolah juga mungkin mengalami kesukaran untuk memulakan tidur dan bangun pada waktu malam.

Semasa kanak-kanak berumur sekolah (4-12 tahun), mereka cenderung menolak tidur atau mengalami kegelisahan semasa tidur. Insomnia pada remaja umumnya dikaitkan dengan sejarah insomnia pada masa kanak-kanak atau gangguan psikiatri, seperti kegelisahan, autisme, dan kemurungan yang berlebihan. Gangguan Hiperaktifan Kekurangan Perhatian ( ADHD). Sebenarnya, berapa lama masa yang sesuai untuk kanak-kanak tidur mengikut usianya? Lihat di bawah, Ibu!

Apa yang menyebabkan insomnia pada balita?

Terdapat 3 penyebab utama kanak-kanak mengalami insomnia, termasuk:

 1. Biologi: Hiperaktif dan hipersensitiviti yang berkaitan dengan insomnia pada kanak-kanak. Pada kanak-kanak dengan autisme, prevalensi insomnia mencapai 50-80%. Sebabnya, dalam autisme terdapat gangguan pada fungsi penghambatan GABA-ergic interneuron, yang akan mempengaruhi corak tidur.

 2. Perubatan: Beberapa gangguan perubatan yang menyumbang kepada insomnia termasuk alergi makanan, masalah pencernaan (sakit perut), masalah kulit (gatal-gatal), masalah pernafasan (asma, batuk, selesema kronik), atau apnea tidur obstruktif (OSA).

 3. Kelakuan: Sebab ini sangat rumit, misalnya penggunaan alat yang hampir dengan waktu tidur, pengaturan waktu tidur yang tidak konsisten, atau anak anda mengalami tekanan dan kegelisahan yang berlebihan.

Baca juga: Hati-hati! Insomnia Boleh Menyebabkan Gangguan Mental

Apakah gejala insomnia pada kanak-kanak?

Ayuh ibu, mari kita kenali gejala insomnia pada anak-anak, sehingga mereka dapat dikesan dan dirawat dengan tepat. Gangguan tidur yang biasa berlaku pada kanak-kanak termasuk:

 1. Kesukaran memulakan tidur. K Ketika ibu menyuruh anak-anak mereka tidur, mereka sukar memejamkan mata, pergi dan balik untuk mencari posisi yang selesa, ribut-ribut, dan bahkan enggan tidur.

 2. Tidur terganggu. Anak itu akan menangis, mengigau, atau menjerit ketika tidur. Dia terus berubah posisi seolah-olah tidak selesa. Dia boleh bangun pada waktu malam, duduk, dan kemudian tidur semula. Bukan hanya itu, dia akan mengalami pergerakan berkala dari kaki ke bawah (myoclonus pada waktu malam), mempunyai mimpi buruk (mimpi ngeriatau berjalan sambil tidur (tidur berjalan).

Baca juga: Manfaat Urut, Meringankan Sakit Kepala untuk Menghilangkan Insomnia

Cara mengatasi insomnia pada kanak-kanak

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan insomnia lebih agresif, lebih beremosi, dan mempunyai masalah pembelajaran dan tumpuan di sekolah. Oleh itu, masalah ini perlu diatasi seawal mungkin sekiranya gejala insomnia dikesan.

Mengikuti sebilangan tindakan yang boleh anda lakukan untuk merawat insomnia pada kanak-kanak:

 1. Dekati anak untuk mengetahui puncanya.

 2. Wujudkan hubungan dan suasana harmoni dalam keluarga, agar anak-anak merasa selesa.

 3. Perhatikan jadual tidur dan sesuaikan corak tidur anak secara konsisten. Salah satunya adalah dengan mencegah anak-anak bermain alat sebelum tidur.

 4. Sekiranya ia berkaitan dengan gangguan perubatan, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

 5. Untuk mengelakkan risiko jalan tidur, anda tidak boleh meletakkan barang-barang yang mudah pecah dan tajam di bilik tidur anak. Cuba kunci semua pintu dan tingkap dengan ketat ketika dia ingin tidur, dan letakkan kunci di kedudukan yang sukar untuk dicapai.

 6. Ibu juga boleh melakukan beberapa terapi, seperti hipnosis, psikoterapi, dan relaksasi. Berunding dengan pakar sebelum melakukan terapi.

Sekarang anda tahu simptom dan bagaimana menangani insomnia kanak-kanak, bukan? Dengan pengesanan awal dan rawatan yang tepat, insomnia pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun dapat diatasi. Oleh itu, kualiti pertumbuhan dan perkembangan anak-anak pada masa akan datang akan menjadi lebih baik!

Rujukan

 1. Brown, K. M., & Malow, B. A. Insomnia Pediatrik. Dada. 2016. Vol.149 (5). hlm 1332–1339.
 2. Carter K., et al. Gangguan Tidur Biasa pada Kanak-kanak. Am Fam Physician. 2014. Vol.89 (5) .p.368-377.
 3. Roth T. Insomnia: definisi, kelaziman, etiologi, dan akibatnya. J Clin Sleep Med. 2007. Vol.3 (5). hlm 7-10.
 4. Owens. Insomnia pada Kanak-kanak dan Remaja. Jurnal Perubatan Tidur Klinikal. 2005. Vol. 1 (4). hlm.454-458.
 5. Judarwanto W. Gangguan Tidur pada Kanak-kanak. 2009
 6. Owens, et al. Masalah tidur tingkah laku pada kanak-kanak. 2019.