Pelbagai Gangguan Kehamilan | saya sihat

Ibu sudah tahu mengenai Sindrom Cermin dalam artikel sebelumnya. Sindrom cermin adalah salah satu gangguan kehamilan yang tidak biasa dialami oleh wanita hamil yang boleh mengganggu perkembangan janin dan juga membahayakan ibu.

Selain itu sindrom cerminTerdapat beberapa gangguan kehamilan yang tidak biasa yang perlu diketahui oleh wanita hamil untuk mengesannya lebih awal dan mendapatkan rawatan perubatan yang tepat.

Baca juga: Apa itu Sindrom Cermin? Kenali Gangguan Kehamilan Yang Tidak Biasa Ini!

Pelbagai Gangguan Kehamilan yang Tidak Biasa

Berikut adalah beberapa gangguan kehamilan yang perlu anda ketahui:

1. Sindrom Potter

Dalam sindrom ini, pengeluaran air kencing janin dan cairan ketuban terlalu sedikit (oligohydramnios) kerana gangguan pada buah pinggang dan saluran kencing janin. Seperti yang diketahui umum, cairan ketuban berfungsi sebagai bantal di rahim. Akibatnya, janin akan mendapat tekanan langsung dari dinding rahim sehingga badan dan wajah janin mengalami kelainan.Muka potter). Sebilangan kecil cecair amniotik juga mengakibatkan kemerosotan paru-paru janin terganggu.

Penyebab sindrom ini termasuk kegagalan pembentukan buah pinggang, penyakit ginjal polikistik, pecahnya membran di sekitar janin, serta faktor genetik. Sindrom Potter dapat dikesan menggunakan Ultrasonografi (USG). Kecurigaan mempunyai sindrom ini jika ultrasound menunjukkan sejumlah kecil cairan ketuban, kelainan ginjal dan paru-paru, dan kelainan pada wajah janin.

2. Sindrom Edward

Sindrom, juga dikenali sebagai Trisomi 18, disebabkan oleh kelainan kromosom. Dalam trisomi 18, bayi mempunyai tiga salinan kromosom nombor 18 dan bukannya dua yang diperlukan. Sindrom ini menyebabkan bayi mengalami kecacatan dan banyak kelainan organ serta gangguan perkembangan paru-paru, jantung dan tulang belakang. Dalam beberapa kes, bayi mungkin mati sejurus selepas dilahirkan.

Pemeriksaan wanita hamil untuk pengesanan awal trisomi 18 boleh dilakukan pada kehamilan 10 -14 minggu. Sekiranya seorang wanita hamil berisiko tinggi, ia diikuti dengan pemeriksaan kromosom melalui darah atau cairan ketuban.

3. Sindrom Patau

Sindrom Patau disebabkan oleh adanya salinan tambahan kromosom 13 semasa proses persenyawaan, sehingga disebut juga Trisomi 13. Sindrom ini menyebabkan gangguan pertumbuhan dan perkembangan janin, sehingga meningkatkan risiko keguguran, kematian janin di rahim, atau kematian bayi sejurus dilahirkan. Walaupun bayi itu selamat, secara amnya ia mengalami gangguan fizikal dan intelektual. Sama seperti pemeriksaan Trisomi 18, sindrom Patau dapat dikesan pada kehamilan 10 -14 minggu. Lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala, Ibu.

Baca juga: Gangguan Placental Yang Dapat Dikesan Melalui Ultrasound

4 . Sindrom HELLP S

Sindrom ini adalah salah satu komplikasi kehamilan yang boleh mengancam ibu dan janin. Biasanya berlaku pada usia kehamilan melebihi 20 minggu. Dalam beberapa kes, ibu dapat mengalaminya setelah 48 jam atau 1 minggu setelah melahirkan.

NERAKA bermaksud H emolisis (pecahnya sel darah merah), Enzim Hati meningkat (peningkatan enzim di hati) dan Platelet Rendah (bilangan platelet rendah). Punca sebenarnya tidak diketahui, diduga disebabkan oleh preeklamsia atau eklampsia semasa kehamilan, sindrom antiphospholipid, keadaan yang berisiko menyebabkan pembekuan darah.

Simptom Sindrom HELLP Ini termasuk sakit perut, bahu dan dada, mual, muntah, sakit kepala berterusan, penglihatan kabur, pendarahan, pembengkakan muka dan lengan, dan kesukaran bernafas. Sindrom ini dapat dikesan lebih awal melalui pemeriksaan kehamilan secara rutin. Sindrom HELLP disahkan oleh pemeriksaan air kencing dan MRI.

5. Sindrom Asherman

Sindrom Asherman , juga disebut sebagai lekatan intrauterin terjadi ketika jaringan parut (lekatan) terbentuk di rahim dan / atau serviks (serviks). Selalunya disebut lekatan rahim. Sindrom ini berlaku terutamanya selepas kuret pada keguguran atau penyingkiran plasenta yang tertahan di rahim.

Wanita dengan sindrom Asherman mungkin mengalami ringan atau tidak sama sekali (amenorea), serta sakit perut yang teruk. Diagnosis boleh dibuat menggunakan ultrasound transvaginal, histeroskopi atau melalui ujian hormon.

Nah Ibu, jadi gangguan kehamilan yang tidak biasa yang mungkin dialami. Tetapi itu tidak bermakna anda harus takut hamil kerana anda dapat mencegah dan membuat pengesanan awal melalui pemeriksaan kehamilan sebelum program kehamilan dan semasa kehamilan.

Baca juga: Kepentingan Mengawal Kehamilan

Rujukan

1. Urutan Potter. //rarediseases.info.nih.gov/diseases/4462/potter- berikutnya

2. Laskhari C. Apa itu Edward Syndrome? //www.news-medical.net/health/

3. Trisomi 13 atau Sindrom Patau. //medlineplus.gov/

4. Apakah itu Sindrom HELLP? //www.preeclampsia.org/

5. C. Smikle. Sindrom Asherman. //www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448088/