pemeriksaan ultrasound wanita hamil pada trimester pertama

Hasil air kencing pada pek ujian menunjukkan tanda positif, betapa gembira, ya. Sebilangan wanita akan segera mengunjungi pakar sakit puan untuk mengesahkan hasilnya. Ada juga yang enggan datang dengan segera kerana bimbang dengan ultrasound (Ultrasonografi) boleh membahayakan janin di rahim seperti sinar-x. Tetapi jangan risau Ibu, ultrasound berbeza dengan sinar-X yang menggunakan sinar-X. Sinar-X telah diketahui memberi kesan sampingan seperti kerosakan pada bahan genetik kerana sinaran elektromagnetik yang dihasilkannya. Ultrasound menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi yang dipantulkan (ultrasound) untuk menghasilkan gambar yang dipaparkan di skrin komputer.

Bagi wanita hamil pada trimester pertama, biasanya ultrasound transvaginal (melalui vagina) lebih berkesan daripada ultrasound transabdominal (melalui dinding perut). Ultrasound transabdominal tidak dapat mengesan janin jika kehamilan belum berumur 6 atau 7 minggu. Pada usia kehamilan yang baru memasuki minggu ke-4, janin masih sangat kecil, sehingga memerlukan penerima gelombang suara melalui ultrasound transvaginal.

Kepentingan Ultrasound pada Kehamilan Awal

  • Ramai wanita lupa HPHT mereka sebagai Hari Pertama Menstruasi Terakhir mereka, jadi bantuan ultrasound diperlukan untuk mengira usia kehamilan dan menganggarkan waktu kelahiran dengan tepat.
  • Untuk mengesan kantung kehamilan dan bentuk rahim.
  • Adalah perlu untuk melihat gambaran janin yang lebih jelas. Sama ada janin terletak di dalam atau di luar rahim, adakah mungkin janin lebih dari satu, alias kembar, juga mengesahkan degupan jantung janin.
  • Perkembangan janin seperti saiz dan organ genital dalaman.
  • Kelainan dan risiko kehamilan seperti keguguran.

Kajian lain oleh UW Medicine, UW Bothell dan Institut Penyelidikan Seattle Chidren mendapati bahawa pendedahan kepada ultrasound pada trimester pertama kehamilan boleh meningkatkan keparahan autisme janin. Kajian ini mengkaji pemboleh ubah gejala kanak-kanak dengan autisme, bukan penyebab mereka menderita autisme.

Ibu perlu mengetahui keadaan janin, walaupun doktor telah menyatakan bahawa janin kelihatan normal pada pemeriksaan ultrasound pada awal kehamilan. Sekiranya perlu, dapatkan pendapat atau pendapat kedua dari doktor lain. Kelainan yang dijumpai pada awal trimester, dapat diperbaiki. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan New England mendedahkan bahawa ada seorang wanita yang dijangkiti virus Zika setelah pulang dari percutian di Mexico, Guatemala, dan Belize. Pada mulanya doktor mengatakan bahawa janin itu normal, tetapi kelainan itu hanya dapat dikesan setelah diperiksa dengan ultrasound dan MRI pada kehamilan 19 minggu. Sehingga pada akhirnya, wanita itu harus menamatkan kehamilannya pada 21 minggu kehamilan.

Untuk pemeriksaan ultrasound yang lebih tepat, boleh dilakukan pada usia kehamilan 8 hingga 13 minggu. Pemeriksaan ultrabunyi pada awal kehamilan sangat penting dan harus dipertimbangkan walaupun hanya memberikan gambaran yang sangat kecil. Kerana sesungguhnya mana-mana prosedur perubatan yang mempunyai faedah juga mempunyai risikonya sendiri. Kami mengesyorkan agar anda melakukan prosedur ultrasound pada waktu yang sesuai. (AR / OCH)