Penjelasan Perubatan Mengapa Pembekuan Otak Boleh Berlaku

Geng Sehat suka minuman sejuk, seperti ais atau ais krim cukur? Hampir tidak ada orang yang tidak menyukai makanan ringan kegemaran sejuta orang ini. Terutama jika dinikmati di bawah terik matahari. Hmmm .. yummm! Namun, jangan tergesa-gesa untuk menghabiskan minuman sejuk yang kelihatan menggoda. Sebabnya, geng yang sihat pasti akan merasa terkejut dan sakit ketika terkena kesan pembekuan otak.

Apakah pembekuan otak? Kesan pembekuan otak sering digambarkan sebagai sakit kepala yang berlaku dengan cepat selama beberapa saat apabila rasa sejuk ais memukul bumbung mulut. Sudah tentu ini tidak selesa, jadi kadang-kadang merosakkan suasana sedikit, ya, geng. Nasib baik, sensasi ini biasanya hilang dengan cepat. Ingin tahu mengenai proses pembekuan otak? Ayuh, terokai lebih banyak lagi!

Baca juga: Mitos dan Fakta Mengenai Ais Krim

Proses Pembekuan Otak

Istilah perubatan untuk pembekuan otak adalah ganglioneuralgia sphenopalatine, selepas saraf yang dirangsang ketika anda merasakan minuman sejuk. Saraf sphenopalatine ganglioneuralgia (SPG) adalah sekumpulan saraf berhampiran otak trigeminal. Ia terletak tepat di belakang hidung.

Mereka direka untuk menjadi sangat sensitif terhadap kesakitan, sehingga melindungi otak. Apabila anda meneguk ais, kadang-kadang otak segera bertindak balas terhadap kesakitan yang tajam. Sakit kepala yang tidak menyenangkan ini dapat berlangsung dari beberapa saat hingga 1-2 minit. Itu semua bergantung pada berapa banyak minuman sejuk yang anda nikmati dan seberapa cepat ia diminum.

Secara umum, penyejukan kapilari sinus kerana rangsangan sejuk cenderung menyebabkan penyempitan saluran darah (vasokonstriksi). Di samping itu, perubahan yang berlaku dengan cepat berhampiran saraf di bumbung mulut menyumbang kepada sensasi beku.

Akhirnya, saluran darah perlahan-lahan melebar kerana rangsangan udara hangat yang masuk melalui hidung. Perubahan keterlaluan saraf sensitif ini adalah penyebab utama kesakitan, yang dikenali sebagai "otak membeku".

Bagaimana Menghilangkan Pembekuan Otak?

Dilaporkan dari medicalnewstoday.com, ada penyelidikan unik yang dilakukan oleh penyelidik bernama dr. Serrador untuk mencari jalan untuk menyingkirkan pembekuan otak. Kira-kira 13 sukarelawan dewasa dimasukkan dalam kajian ini.

Mereka diminta menghirup air sejuk melalui jerami, hingga cairan itu menyentuh bumbung mulut. Aliran darah di otak peserta juga dipantau menggunakan ujian Doppler transkranial. Pasukan penyelidik mendapati bahawa sensasi pembekuan otak nampaknya disebabkan oleh peningkatan aliran darah secara tiba-tiba melalui arteri serebrum anterior otak. Para saintis juga memicu penyempitan arteri dengan memberi air suam kepada sukarelawan.

Oleh itu, anda boleh melegakan sensasi otak yang tidak menyenangkan dengan petua berikut:

  • Minum segelas air suam.
  • Tekan lidah anda ke arah lelangit untuk memanaskan kawasan di sekitar mulut anda.
  • Tutup mulut dan hidung dengan tangan anda. Kemudian tarik nafas dengan cepat untuk meningkatkan aliran udara ke siling.

Bolehkah Sensasi Pembekuan Otak Dicegah?

Sudah tentu anda boleh. Cara termudah untuk mencegah pembekuan otak adalah dengan mengelakkan pengambilan makanan dan minuman sejuk healthline.com. Masalahnya ialah ketika cuaca panas atau selepas melakukan aktiviti berat, nasihat ini mustahil dilakukan, geng.

Lalu, apakah penyelesaiannya? Untuk mengelakkan otak membeku, makan perlahan-lahan ais krim kegemaran anda. Oleh itu, saraf di bumbung mulut tidak dibebani oleh sensasi sejuk. Juga, cuba menghirup minuman sejuk dengan perlahan menggunakan bahagian depan mulut anda.

"Kaedah ini boleh dicuba, untuk mengelakkan ujung saraf sensitif di kawasan di belakang bibir mencetuskan reaksi pembekuan otak," nasihat Lauren Natbony, MD., Pakar neurologi di Hospital Mount Sinai, New York.

Sekarang anda tahu penjelasan lengkap di sebalik kesan pembekuan otak, bukan? Kurangkan kebiasaan minum minuman sejuk secara tergesa-gesa. Terutama jika anda sering mengalami migrain. Penyelidikan menunjukkan bahawa penderita migrain lebih cenderung mengalami pembekuan otak, berbanding dengan orang yang tidak pernah mengalami migrain. (FY / AS)