Cara Mencintai Bumi di Pejabat - GueSehat.com

Sejajar dengan tema bulan ini dari Gue Sehat, iaitu #Gue SayangBumi, pada 22 April kita akan memperingati Hari Bumi. Geng Sehat mesti sering mendengar mengenai Tindakan untuk Penjagaan Alam Sekitar, Tindakan Menyelamatkan Bumi, atau bentuk tindakan lain, yang bertujuan menyelamatkan bumi dari kerosakan. Pergerakan global ini tentunya memerlukan tindakan nyata dari setiap individu untuk bersama-sama merealisasikannya.

Mengapa ahli alam sekitar begitu aktif berkempen untuk Earth Care Action? Kerana kerosakan persekitaran, pemanasan global (pemanasan global), dan kesan perubahan iklim semakin mengancam bumi.

Pada masa ini, kita sudah dapat merasakan kesan ini, seperti suhu yang lebih panas, perubahan musim yang tidak dapat diramalkan, peningkatan kejadian bencana alam, kegagalan tanaman, dan peningkatan kes penyakit baru. Sekiranya kita tidak menemui jalan penyelesaian mulai sekarang, kesannya akan lebih teruk bagi anak dan cucu kita.

Apa yang kita lakukan boleh bermula dari perkara kecil tetapi memberi impak besar sekiranya kita konsisten melakukannya. Geng Sihat boleh memainkan peranan kecil dalam tindakan ini, misalnya di tempat kerja.

Hampir setiap hari, sekurang-kurangnya 8 jam, anda menghabiskan masa di tempat kerja. Kita boleh melakukan perkara mudah sebagai bukti #Gue SayangBumi. Inilah cara mencintai bumi di tempat kerja!

1. Matikan lampu apabila tidak digunakan

"Penjimatan tenaga. Matikan lampu apabila tidak digunakan. " Kita dapat mencari tulisan seperti ini di tempat-tempat tertentu di tempat kerja kita. Adakah kita berjaya? Mungkin ada di antara kita yang masih mengabaikan atau tidak mempedulikannya. Terutama kerana kami tidak mahu membayar bil elektrik.

Tetapi tahukah anda, dengan mematikan lampu, anda telah berperanan dalam menjimatkan tenaga dan mengurangkan kesan pemanasan global. Tindakan kecil yang boleh anda lakukan di tempat kerja termasuk mematikan lampu di pejabat pada siang hari, mematikan lampu tandas setelah digunakan, dan mematikan lampu bilik mesyuarat ketika tidak digunakan.

2. Matikan alat elektronik selepas digunakan

Tempat kerja kami dipenuhi dengan peranti elektronik, seperti komputer, komputer riba, LCD, dan telefon pintar. Semakin tinggi kuasa elektrik yang digunakan, semakin tinggi pelepasan karbon yang dihasilkan dari loji janakuasa.

Sebagai tambahan, kebanyakan bahan bakar yang digunakan adalah fosil, yang tidak boleh diperbaharui. Dengan tindakan kecil yang nyata seperti mematikan alat ini ketika tidak digunakan adalah pilihan bijak yang dapat dilakukan oleh Gang Sihat.

3. Menjimatkan penggunaan air bersih

Penyelidikan Green pada tahun 2002 menyatakan bahawa di masa depan ketersediaan air minum untuk manusia diharapkan akan mengalami krisis, baik dari segi kualiti dan kuantiti.

Cuba Geng Sihat bayangkan bagaimana jika kita hidup tanpa air! Kita boleh mengambil tindakan kecil untuk menjimatkan air. Contohnya, semasa mencuci muka dan tangan, berwuduk, dan menggosok gigi, kita biasanya membiarkan air paip terus mengalir. Walau bagaimanapun, ini adalah pembaziran. The Healthy Gang dapat mematikan keran terlebih dahulu apabila air belum digunakan dan menghidupkannya semula apabila diperlukan.

4. Gunakan tisu yang mencukupi

Kami menggunakan tisu setiap hari kerana praktikal, pakai buang, dan tidak perlu dicuci. Adakah Geng Sehat pernah mengira berapa banyak tisu yang anda gunakan setiap hari? Selepas pergi ke tandas, mencuci tangan, makan, dan sebagainya.

Mari kita hitung, jika populasi Indonesia adalah 200 juta orang dan setiap hari mereka menggunakan tisu gulung, ini berarti bahawa penggunaan tisu Indonesia setiap hari adalah 100 juta gulungan.

Sekiranya berat satu gulungan tisu adalah kg, maka penggunaan tisu dalam satu hari mencapai 25 ribu tan. Bayangkan berapa banyak pokok yang mesti ditebang untuk memenuhi stok tisu di pasaran? Sebenarnya, 1 pokok dapat menyediakan oksigen untuk 3 orang dan menyerap karbon dan pelepasan.

Mulai hari ini, Gang Sihat dapat melakukan tindakan kecil dengan menjimatkan penggunaan. Caranya, setiap kali selesai mencuci tangan, anda boleh mengeringkan tangan dengan menepuk tangan 30 kali atau menggunakan sapu tangan. Sekiranya anda benar-benar memerlukan tisu, biasakan untuk tidak mengambil lebih dari 1 helai dan gunakannya dengan lebih berkesan.

5. Gunakan kertas lama atau cetak di kedua-dua belah pihak

Aktiviti kemencetak menjadi perkara rutin bagi kebanyakan Geng Sihat. Kertas adalah salah satu perbelanjaan pejabat yang paling biasa. Tahukah anda bahawa kertas yang kita gunakan terbuat dari pokok yang berumur bertahun-tahun? Bolehkah anda bayangkan bagaimana jumlah kertas yang kita gunakan dibandingkan dengan masa yang diperlukan untuk menanam pokok?

Tindakan kecil yang dapat dilakukan oleh Gang Sihat termasuk menggunakan kertas bolak-balik, memilih menu mencetak 2 halaman setiap helaian (2 halaman dicetak menjadi 1 halaman), mencetak dokumen dengan ukuran fon yang lebih kecil tetapi masih selesa untuk dibaca, dihantar draf dokumen (yang masih perlu diedit) melalui surat elektronik (e-mel), dan elakkan e-melmencetak salinan draf dokumen yang tidak diperlukan. Seboleh-bolehnya, gunakan kertas lama (menggunakan semula) untuk mencetak atau menyalin dokumen.

6. Elakkan menggunakan plastik

Plastik mengandungi unsur-unsur yang sukar diuraikan. Memerlukan sehingga 1,000 tahun untuk mengurai tanah. Pemerintah telah menerapkan "Plaid Berbayar" sejak 1 Maret 2019, dengan harapan jumlah pengguna beg plastik akan berkurang.

Kami dapat menyokong pengurangan penggunaan plastik melalui tindakan kecil di tempat kerja kami, termasuk membawa botol air (gelas) itu sendiri, tidak menyediakan air mineral dalam bilik perjumpaan (gelas disediakan sebagai gantinya), dan ganti beg plastik dengan beg yang boleh digunakan semula.

Ganti Peralatan Mesra Alam - GueSehat.com

Nah, geng, tidak perlu melakukan perkara besar dengan betul untuk menyelamatkan bumi kita? Anda boleh menggunakan perkara di atas secara konsisten di tempat kerja anda.

Mulakan dengan diri sendiri dan percayalah bahawa setiap perbuatan baik akan diikuti oleh rakan-rakan di sekitar Geng Sehat. Lebih banyak perkara kecil yang kita lakukan, semakin lama ia akan memberi kesan yang besar. Sorak, geng!

Rujukan

1. Nunez C. Sebab dan Kesan Perubahan Iklim. 2018.

2. Bagaimana Penjimatan Tenaga Membantu Alam Sekitar. 2019.

3. Samuel U. Ukata, et al. Analisis Kos Penggunaan Air Domestik di Calabar Metropolis, Cross River State, Nigeria. J Hum Ecol. 2011. Vol. 36 (3). hlm. 199-203

4. Nur Arinta. Nasib Hutan Di Sebalik Tisu. 2018.

5. Thompson RC, et al .. Plastik, persekitaran dan kesihatan manusia: konsensus semasa dan trend masa depan. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2009. Vol.364 (1526). hlm.2153-2166.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found