Manfaat Mustard Hijau untuk Kesihatan - GueSehat.com

Geng Sihat mesti biasa dengan jenis sawi atau sering juga dikenali sebagai choy sum atau caisim? Ya, sayur-sayuran segar ini sering dijumpai di sebilangan hidangan makanan seperti capcay, mi ayam, atau bebola daging.

Cara pemprosesan yang mudah menjadikan sayur sawi sebagai sejenis sayur yang sangat digemari. Nah, selain mudah diproses dan mempunyai rasa segar, sayur sawi juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ini tentu kerana sayur sawi kaya dengan vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.

Ingin tahu apakah faedah sayur sawi untuk kesihatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Bolehkah Buah dan Sayuran Meningkatkan Kebahagiaan?

Kandungan Nutrien Mustard Hijau

Bagi anda yang ingin menerapkan diet yang sihat, sayur sawi boleh menjadi pilihan sayur yang tepat. Ini kerana sayur-sayuran ini kaya dengan nutrien dan rendah kalori. Dalam 100 gram sayur sawi, hanya terdapat kira-kira 11 kalori.

Walaupun begitu, kandungan vitamin dalam sawi tidak perlu diragui. Sebut saja, vitamin A, C, dan K yang dapat mengekalkan fungsi tubuh, semuanya boleh didapati di sawi.

Bukan hanya itu, sawi juga merupakan sumber serat dan protein yang baik, sehingga dapat membantu mengekalkan saluran pencernaan yang sihat. Sayuran sawi juga mengandungi sejumlah mineral penting yang diperlukan oleh tubuh seperti zat besi, magnesium, kalsium, zink, kalium, selenium, mangan, dan folat.

Manfaat Mustard Hijau untuk Kesihatan

Berbagai kandungan nutrien dalam sawi pastinya menjadikan sayur yang satu ini tidak perlu lagi meragui khasiatnya. Inilah beberapa faedah sayur sawi untuk kesihatan.

1. Membantu menguatkan sistem ketahanan badan

Mustard hijau adalah sumber vitamin C yang baik, jadi sayur ini dapat membantu menguatkan sistem imun dan mencegahnya dari penyakit. Mengonsumsi sayur sawi secara berkala dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan pernafasan atas, terutama ketika cuaca tidak menentu.

2. Bermanfaat untuk kecantikan dan mengekalkan kulit yang sihat

Vitamin C yang terkandung dalam sawi bukan hanya dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, tetapi juga menjaga kesehatan kulit. Vitamin C mempunyai peranan penting dalam penyembuhan luka yang lebih cepat.

Bukan hanya itu, vitamin C juga antioksidan yang baik, sehingga dapat membantu tubuh menangkal radikal bebas dan meningkatkan pengeluaran kolagen yang membuat kulit tidak menjadi tua sebelum waktunya.

3. Menjaga kesihatan mata

Vitamin lain yang tidak kurang pentingnya dan terkandung dalam sawi adalah vitamin A. Seperti yang kita ketahui, vitamin A adalah vitamin penting yang dapat membantu tubuh menghindari pelbagai masalah kesihatan yang berkaitan dengan penglihatan.

Sayuran sawi juga kaya dengan beta-karoten yang dapat membantu melindungi saluran koronari mata dan memberikan perlindungan terhadap pembentukan katarak dan glaukoma.

4. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Sama seperti sayur-sayuran lain, sayur sawi juga merupakan sumber serat yang baik. Oleh itu, menambahkan sayur sawi dalam diet harian anda boleh menjadi pilihan yang tepat jika anda dalam proses menjalankan program diet.

Serat dalam sawi dapat melancarkan sistem pencernaan, sehingga gangguan pencernaan seperti perut kembung, gas berlebihan, atau sembelit, dapat dielakkan.

5. Menurunkan berat badan

Adakah Geng Sihat ingin menurunkan berat badan? Sekiranya ya, sayur sawi boleh menjadi pilihan sayur-sayuran yang boleh dimakan secara berkala. Kandungan serat dalam sawi dapat membantu badan merasa kenyang lebih lama. Ini tentu dapat memudahkan anda mengawal ukuran bahagian anda.

6. Menurunkan risiko osteoporosis

Sebilangan doktor mengatakan bahawa sawi boleh membantu mengurangkan risiko osteoporosis dengan menguatkan tulang. Ini kerana sayur sawi dapat memenuhi keperluan kalsium yang diperlukan oleh tubuh dan juga sumber vitamin K. yang baik. Vitamin K itu sendiri diperlukan oleh tubuh untuk proses penyerapan kalsium yang lebih baik.

7. Menurunkan risiko penyakit jantung

Ia tidak mengandung kolesterol dan tinggi serat, menjadikan sawi sangat baik untuk mencegah penyakit jantung dengan mencegah penyumbatan arteri. Selain itu, kandungan mineral kalium dalam sawi juga dapat membantu tubuh dalam menurunkan tekanan darah.

8. Mencegah barah

Sayuran sawi mempunyai sifat anti-barah. Kandungan folat dalam sawi berperanan dalam penghasilan dan pembaikan DNA. Ia dapat mencegah pembentukan sel barah kerana mutasi DNA.

Sayuran sawi juga mengandungi beta-karoten, vitamin C, dan vitamin E. Bahan-bahan ini mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang dapat membantu melindungi sel dari kerosakan radikal bebas.

9. Mencegah anemia

Mustard hijau kaya akan zat besi dan folat, jadi sangat baik untuk mencegah anemia. Kandungan zat besi dapat membantu mengawal hemoglobin sehingga anda dapat mengelakkan risiko anemia. Selain itu, kandungan folat juga dapat membantu tubuh dalam proses penyerapan zat besi yang lebih baik, yang kemudian dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah oleh tubuh.

Ternyata, selain mudah diproses dan terdapat dalam banyak hidangan, sayur sawi juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Ayuh, jadi mulai sekarang jangan malas makan sayur sawi, geng! (TAS)

Baca juga: Jangan buang, bahagian sayur dan buah ini mempunyai faedahnya!

Sumber:

FatSecret. "Kubis Choy Sum Cina".

SihatBuilderz. "Faedah Menakjubkan Choy Sum".

Dr. Manfaat Kesihatan. "9 Manfaat Kesihatan Terbaik dari Choy Sum (Sumber Vitamin C # 1)".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found