Rawatan Aneurisma Tanpa Pembedahan | saya sihat

Healthy Gang, drama Korea Hospital Playlist Musim 2 baru sahaja berakhir. Wow, sungguh menyedihkan bagi peminat drama yang menceritakan kehidupan seharian lima doktor yang berkawan sejak kuliah. Dalam setiap episod, drama ini banyak membangkitkan penyakit pesakit. Sebagai contoh, dalam episod 11, ada pesakit lelaki yang harus menjalani pembedahan aneurisma kerana berpotensi mengancam nyawa jika tidak dioperasikan.

Apa itu aneurisma? Hospital Pusat Otak Negara (PON) Prof. DR. Dr. Mahar Mardjono Jakarta. Pada hari Khamis, 16 September, terdapat pendidikan maya mengenai aneurisma dan rawatannya. Acara ini diadakan untuk Bulan Kesedaran Aneurisma Otak yang jatuh setiap bulan September. Tahun ini temanya adalah 'Meningkatkan Kesedaran, Menyokong Penyelamat, Menyelamatkan Hidup'.

Tujuan kempen ini adalah meningkat kesedaran Bagi masyarakat mengenai aneurisma otak ini, kualiti perkhidmatan kesihatan di Indonesia juga harus ditingkatkan agar dapat mengesannya lebih awal, melakukan pendidikan pencegahan, dan pengelolaan aneurisma yang komprehensif, terutama pada pasien yang mengalami pecah aneurisma otak, atau lebih baik jika dapat dirawat sebelum pecahnya aneurisma.

Baca juga: Memahami Aneurisma Otak

Apa itu Aneurisma?

Pakar bedah saraf Dr. Abrar Arham, Sp.BS sebagai Ketua Pakar Bedah Bedah di National Brain Center Hospital (PON) Prof. DR. Dr. Mahar Mardjono, menjelaskan bahawa aneurisme adalah sejenis "jerawat di saluran darah". Dalam pengertian harfiah, dalam bentuk tonjolan pada saluran darah, biasanya saluran darah di otak atau saluran darah yang lain.

Secara perubatan, bonjolan (belon) itu adalah kecacatan vaskular, di mana terdapat kawasan kecil saluran darah di otak yang membonjol seperti belon. Sekiranya patah, kesannya boleh menyebabkan kecacatan dan bahkan kematian.

Aneurisme tidak diketahui sebabnya, sehingga boleh terjadi pada usia apa pun, muda atau tua. Orang yang kelihatan sihat, mungkin mengalami aneurisma jika pencitraan dilakukan pada saluran darah otak. Nah, sebelum pecah aneurisma ini, serangkaian terapi dijalankan untuk mencegahnya pecah.

Menurut Dr Abrar, aneurisma berisiko pecah dan menyebabkan pendarahan di otak dan akan menyebabkan kematian sel otak, bergantung pada kawasan yang terjejas. Ini boleh mempengaruhi kemampuan motorik, penglihatan, kemampuan berbicara, hingga kesan paling berat adalah kematian.

Orang dengan hipertensi sangat mudah pecah saluran darah di otak jika mereka mengalami aneurisma. Saluran darah kembung umumnya tidak bergejala, tiba-tiba pecah. Kehadirannya sering tidak disengajakan, iaitu ketika imbasan dilakukan di kepala.

Baca juga: Aneurisma Otak Hampir Mengambil Kehidupan Daenerys DAPAT

Rawatan Aneurisma Tanpa Pembedahan

Dianggarkan sekitar 500,000 orang mati setiap tahun akibat penyakit ini. Sementara pecah aneurisma ini dianggarkan dialami oleh 1 orang setiap 18 minit. Beberapa orang terkenal telah mengalami aneurisma otak yang pecah termasuk, Sharon Stone, Emilia Clarke (Game of Throne), Dr. Dre, dan Neil Young.

"Aneurisma tidak selalu membawa kepada kematian, tetapi kualiti hidup penghidap juga merupakan cabaran bagi keluarga. Kecacatan, rawatan, tenaga, dan kos yang besar adalah faktor penting yang perlu difahami oleh penderita aneurisma otak," jelas Dr. Abram .

Hospital PON, tambah Dr Abrar, kini menangani kira-kira 100 kes aneurisma otak setiap tahun. Mengendalikan kes aneurisma otak ini memerlukan kerjasama pelbagai disiplin yang melibatkan pakar bedah saraf, pakar bedah saraf, pakar neurologi, intensivis, dan sebagainya. Di samping itu, kita memerlukan pelbagai peralatan dan kemudahan sokongan yang mencukupi dan terkini sehingga kita dapat menangani kes aneurisma otak dengan kadar kejayaan yang cukup baik.

Pada masa ini, rawatan aneurisma tidak lagi dengan membuka kepala atau pembedahan konvensional. Kaedah terbaru untuk aneurisma boleh dilakukan dengan pembedahan mikro (kerongkongan aneurisma) atau mengepal aneurisma. Selain itu terdapat teknik endovaskular invasif minimum (aneurisma gegelung).

Melingkar Ini dilakukan dengan memasukkan sejenis wayar halus ke dalam aneurisma melalui kateter, sehingga aneurisma menjadi padat dan tidak akan pecah. Cara lain adalah memasang stent (seperti biasanya diletakkan di jantung jika terdapat penyumbatan saluran darah). Tujuannya adalah untuk menyekat aliran darah yang memasuki aneurisma minimum, dan semakin lama ia semakin kecil atau hilang dengan sendirinya.

Tidak kira kaedahnya, doktor biasanya memerlukan ujian DSA (Angiografi Penolakan Digital), yang hasilnya dapat membantu menentukan jenis terapi terbaik untuk merawat kes aneurisma ini.

Baca juga: Bolehkah Pesakit Aneurisma melakukan aktiviti yang berat?

Boleh dicegah dari pecah

Cara terbaik untuk mencegah kematian dan kecacatan akibat pecah aneurisme adalah dengan memeriksa otak secara teratur, terutamanya jika anda menghidap hipertensi, berumur lebih dari 40 tahun dengan riwayat keluarga aneurisma.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom berikut:

- Sakit di sekitar mata

- Kebas pada satu bahagian muka

- Pening dan sakit kepala

- Kesukaran bercakap

- keseimbangan terganggu

- Kesukaran menumpukan perhatian atau mempunyai daya ingatan yang lemah

- Penglihatan terjejas atau penglihatan berganda

Gejala aneurisma pecah termasuk:

- Penglihatan terjejas

- Pening dan muntah

- Kehilangan kesedaran

- Kejang

- Sukar untuk bercakap

- Kelumpuhan atau kelemahan pada kaki atau sebelah badan

Baca juga: Strok pada Usia Muda Tanpa Sejarah Hipertensi, Waspadalah terhadap Aneurisme!