Bahan Asli untuk Merawat Kurap - Guesehat

Kurap, juga dikenal sebagai kurap, adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat Tinea . Selain menyerang kuku, kulit, dan kepala, kurap juga boleh muncul di pangkal paha atau kaki, anda tahu. Gejala kurap boleh merangkumi tompok merah, bersisik, dan gatal pada kulit.

Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit berjangkit ini, terutamanya orang yang sistem ketahanannya lemah. Nah, selain dirawat dengan ubat-ubatan, ada beberapa bahan semula jadi yang dapat mengurangkan gejala kurap. Namun, sebelum menggunakan bahan semula jadi ini, pastikan anda telah membersihkan kawasan kulit yang dijangkiti kulat.

Epal sider cuka

Dipetik dari MedicalNewsHari ini Cuka sari apel dipercayai mempunyai sifat anti-kulat. Untuk menggunakannya, lap kapas yang telah direndam dalam cuka sari apel sebelumnya pada kulit yang terkena kurap. Lakukan kaedah ini secara berkala selama 3 kali sehari.

Lidah Buaya

Lidah buaya adalah salah satu bahan semula jadi yang dapat merawat kurap kerana mengandungi agen antiseptik yang dapat melawan kulat, bakteria, dan virus. Selain itu, lidah buaya juga menyebabkan sensasi sejuk ketika digunakan sehingga dapat menenangkan kulit yang gatal, meradang, dan bengkak. Untuk menggunakannya, sapukan gel aloe vera terus pada kurap 3 hingga 4 kali sehari.

Minyak kelapa

Asid lemak tertentu yang terdapat dalam minyak kelapa dapat membunuh sel-sel kulat dengan menyerang membran sel mereka. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan minyak kelapa dapat merawat jangkitan kulit ringan hingga sederhana. Cara menggunakannya mudah, cukup sapukan minyak kelapa pada kurap 3 kali sehari. Orang boleh menggunakan minyak kelapa sebagai losyen pelembap yang berkesan untuk mencegah berulang kurap.

Kunyit

Kunyit adalah rempah yang terkenal dan terkenal sebagai anti-radang kerana mengandungi sebatian curcumin yang berfungsi sebagai antimikroba. Cara menggunakan kunyit sebagai bahan semula jadi untuk meredakan gejala kurap tidaklah sukar. Anda hanya mencampurkan serbuk kunyit dengan sedikit air untuk membentuk pes. Selepas itu, sapukan terus ke kulit dan biarkan hingga kering, dan bilas hingga bersih.

Minyak pokok teh

Ia adalah satu masa yang panjang minyak pokok teh Ia dipercayai dapat merawat keadaan kulit yang berjangkit atau berjangkit. Baik, untuk digunakan minyak pokok teh sebagai ubat kurap, anda hanya memohon minyak pokok teh terus ke kawasan kurap 3 kali sehari menggunakan kapas. Walau bagaimanapun, ingat bahawa kaedah ini hanya sesuai untuk anda yang tidak mempunyai kulit sensitif.

Minyak Oregano

Minyak oregano dibuat dari Origanum vulgare yang mengandungi 2 antikulat yang kuat, iaitu thymol dan carvacrol. Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak oregano dapat menghentikan pertumbuhan jamur Candida albicans. Itulah sebabnya anda semua, minyak oregano juga tidak kurang berkesan untuk melegakan gejala jangkitan kulat kulit. Cara menggunakannya cukup untuk mencampurkan beberapa tetes minyak oregano dengan minyak pembawa (untuk larut), kemudian sapukan 3 kali sehari.

Sekiranya gejala kurap tidak membaik setelah menggunakan bahan semula jadi di atas, segera periksa keadaan anda dengan doktor. Perhatikan juga orang terdekat anda mengalami simptom yang sama atau tidak. Anda mungkin dijangkiti orang ini. Di samping itu, jika anda tidak pasti bahawa gejala yang anda alami menunjukkan gejala kurap atau tidak, segera berjumpa doktor, geng! (TI / AY)

tabiat merosakkan kulit