7 Fakta mengenai Selaput dara

Selaput dara adalah bahagian badan yang sering disalahpahami. Terdapat banyak mitos mengenai himne yang sampai sekarang, sering dipercaya oleh kebanyakan orang di seluruh dunia, bukan hanya di Indonesia.

Ramai orang mengaitkan selaput dara dengan keperawanan dan menganggap selaput dara akan terkoyak ketika anda melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Sebenarnya, selaput dara boleh terkoyak secara semula jadi dari masa ke masa.

Agar anda dapat memahami dan tidak mempercayai mitos himne, penting terutama bagi lelaki untuk mengetahuinya!

Baca juga: Benarkah selaput dara yang koyak bermaksud bukan anak dara?

Fakta mengenai Selaput dara

Selaput dara digambarkan sebagai tisu mukosa nipis yang mengelilingi atau sebahagiannya menutupi bukaan faraj dari luar. Selaput dara adalah bahagian dari alat kelamin vulva atau luaran, yang strukturnya serupa dengan vagina. Tidak ada yang tahu mengapa wanita dilahirkan dengan selaput dara.

Semasa kelahiran, selaput pada vagina berbentuk donat, tanpa ujung saraf, menonjol, dan tebal. Walau bagaimanapun, ia akan berubah dengan cepat. Pada kanak-kanak, selaput dara biasanya berbentuk bulan sabit, walaupun ia berbeza-beza. Selepas akil baligh, peningkatan kadar estrogen menyebabkan selaput dara tumbuh lebih anjal dan berubah bentuk.

Berikut adalah 7 fakta mengenai selaput dara yang mesti diketahui oleh Gang Sihat.

1. Mempunyai pelbagai bentuk dan ukuran

Setiap wanita mempunyai bentuk dan ukuran selaput dara yang berbeza. Selaput dara hanyalah selembar tisu nipis dengan lubang di dalamnya yang terletak satu atau dua sentimeter di dalam bukaan faraj. Ada wanita yang mempunyai bentuk selaput dara yang tebal, ada yang kurus dan mudah terkoyak walaupun tanpa hubungan seksual.

2. Sukar dilihat

Sekiranya anda ingin mengetahui rupa selaput dara di dalam faraj, sukar untuk dilihat. Sekiranya anda tidak tahu apa yang harus dicari, anda akan sukar untuk membezakannya kerana terdapat di dalam faraj.

3. Ia tidak hilang selepas hubungan seks

Selaput dara tidak akan hilang dengan sendirinya setelah anda melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Semasa hubungan seks, selaput dara akan meregangkan sedikit dan itulah yang menyebabkan pendarahan. Walau bagaimanapun, selaput dara itu tidak hilang begitu sahaja.

Baca juga: Wanita Katakan, Ini adalah Kesalahan Lelaki Ketika Seks

4. Bukan pengesan keperawanan wanita

Seorang wanita sering dikatakan sebagai anak dara ketika dia mengalami pendarahan semasa melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Di mana, darah yang keluar dikaitkan dengan robek selaput dara. Sebenarnya, darah yang keluar dari faraj disebabkan oleh peregangan selaput dara.

Sebenarnya, tidak semua selaput dara yang terbentang akan berdarah. Di samping itu, beberapa wanita mempunyai selaput dara yang terbentang ketika mereka melakukan aktiviti bukan seksual seperti menunggang, berlari, atau berbasikal. Keperawanan adalah konsep yang dibina berdasarkan norma sosial dan agama, bukan keadaan perubatan.

5. Tidak semua wanita mempunyai selaput dara

Jadi, jika anda tidak mempunyai pujian, jangan putus asa. Lagipun, selaput dara sama sekali tidak mempengaruhi kehidupan seks anda. Lahir tanpa selaput dara sama sekali tidak akan mempengaruhi kesihatan seksual dan pembiakan anda.

6. Membran selaput dara yang utuh tidak menutup keseluruhan bukaan faraj

Sekiranya itu berlaku, gadis remaja yang masih mempunyai selaput dara yang utuh semasa akil baligh tidak akan dapat haid dengan betul.

7. Tidak selalu sakit ketika selaput dara dililit

Mungkin, anda akan merasa sedikit sakit ketika selaput dara itu diregangkan untuk pertama kalinya. Walau bagaimanapun, tidak selalu seperti itu. Terdapat sebilangan wanita yang tidak merasakan apa-apa ketika selaput dara mereka diregangkan.

Baca juga: Petua untuk melakukan hubungan seks pada malam pertama

Rujukan:

Kosmopolitan. 10 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Selaput dara

Garis Kesihatan. Adakah Ia Menyakitkan Ketika Selaput Pecah Anda Berpecah?

DIRI. 7 Perkara yang Orang Keliru Tentang Pujian

Teen Vouge. Memecahkan Selaput Dara: 6 Fakta dan Mitos Tentang Keperawanan

YourTango. 7 Fakta Menghancurkan Mitos yang Mungkin Anda Tidak Tahu Mengenai Selaput Dara


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found