Sayuran dan Buah untuk Program Kehamilan | saya sihat

Ibu dan Ayah, apakah program kehamilan (Promil) semasa? Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan oleh pasangan untuk hamil secara semula jadi. Makanan adalah makanan yang diketahui menyumbang kepada kesuburan.

Berdasarkan hasil kajian, makanan yang mengandungi zat tertentu berperanan dalam meningkatkan kesuburan sehingga program kehamilan berjaya. Kajian mengenai Kehamilan BMC dan Kelahiran Anak mendedahkan bahawa wanita yang mengubah gaya hidup mereka dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai peluang kehamilan yang lebih tinggi.

Baca juga: Ibu, Ingin Mengandung Cepat? Petua Promil Ini Berjaya!

Program Sayur-Sayuran dan Buah-buahan Ini untuk Kehamilan

Sayur-sayuran dan buah-buahan berikut diketahui dapat membantu Mum and Dads hamil jika dimakan secara kerap.

1. Pisang

Pisang diketahui kaya dengan kalium. Kandungan kalium dalam pisang dapat membantu sperma bertahan lebih lama di rahim. Selain itu, pisang juga kaya dengan vitamin B6. Vitamin B6 dikenali sebagai salah satu vitamin kesuburan untuk program kehamilan dengan membantu mengurangkan kadar homosistein dalam darah. Tahap homosistein yang tinggi pada folikel boleh mempengaruhi tempoh subur.

2. Stroberi

Stroberi diketahui kaya dengan antioksidan yang mencegah kerosakan sel telur dan penuaan pramatang. Selain itu, strawberi dapat meningkatkan libido anda.

3. Tomato

Tomat diketahui kaya akan vitamin C, yang berperanan mengatur kadar pH sperma. Tomato yang dimasak mengandungi lycopene tinggi yang dapat berfungsi meningkatkan jumlah sel sperma dan meningkatkan kelajuan pergerakan sperma.

Baca juga: Pemeriksaan ultrabunyi juga penting semasa promil, anda tahu!

4. Alpukat

Alpukat kaya dengan lemak tak jenuh yang sangat baik untuk kesihatan telur. Alpukat juga terkenal kaya dengan asid folik. Asid folik, yang merupakan nama lain untuk vitamin B9, jika dikonsumsi oleh lelaki dapat meningkatkan kualiti sperma dan jika dikonsumsi oleh wanita dapat mencegah cacat lahir.

5. Delima

Buah delima dikenali sebagai simbol kesuburan. Delima mengandung zat yang terbukti dapat meningkatkan kesuburan, seperti vitamin A, vitamin E, asam folat, dan kalium. Delima juga kaya dengan vitamin C yang berguna sebagai antioksidan.

6. tauge

Sayuran yang satu ini memang biasa dan sering dimakan kerana diketahui dapat meningkatkan kesuburan. Kandungan vitamin E, terutama vitamin E-alpha dapat membantu kesuburan lelaki dengan meningkatkan kualiti sperma. Tumbuh juga kaya dengan vitamin B6 dan zink. Zinc berperanan dalam memperbaiki bentuk, fungsi, dan kualiti sperma yang normal.

7. Bayi Kol

Kubis bayi kaya dengan asid folik yang penting dalam merancang kehamilan. Asid folik untuk program kehamilan bukan sahaja dapat meningkatkan kesuburan, tetapi juga menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Baca juga: Persediaan Promil, Bermula dari Fizikal, Bahan, hingga Psikik

8. Kacang hijau

Omega-3 yang terkandung dalam kacang hijau berguna untuk meningkatkan hormon pembiakan. Apabila hormon pembiakan berfungsi dengan baik, kemungkinan kehamilan meningkat. Kandungan omega 3 juga membantu menguatkan dinding rahim sehingga rahim siap disenyawakan. Pada lelaki, omega 3 dapat merangsang darah ke organ seksual dan meningkatkan fungsi seksual dan kualiti sperma.

9. Badam

Badam diketahui dapat meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita. Lelaki yang sering mengonsumsi badam mempunyai bilangan dan kualiti sperma yang tinggi. Manakala pada wanita, badam mengandung vitamin E yang berperanan mengatur pengeluaran lendir serviks yang penting untuk persenyawaan.

10. Kacang panjang

Kandungan zat besi dalam kacang panjang bermanfaat untuk kesuburan. Zat besi diketahui dapat mencegah gangguan ovulasi pada wanita. Kacang panjang juga mengandungi fitoestrogen yang baik untuk kesihatan pembiakan.

Baiklah, Ibu dan Ayah tidak ada salahnya meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam menu harian anda. Selain menyuburkan badan, sayur-sayuran dan buah-buahan juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan pembiakan.

Baca juga: Cara Persediaan Secara Mental Semasa Promil

Rujukan

1. Marianne, et al. 2017. Perubahan tabiat pengambilan buah dan sayur dari awal kehamilan hingga awal kehamilan di kalangan wanita Norway. Kehamilan dan Kelahiran BMC.

2. AJ Gaskins. 2018. Diet dan Kesuburan: Kajian. Am J Obstet Gynecol. Jilid 218 (4) .p. 379–389.

3. Kesuburan Meningkatkan Makanan. //www.healthywomen.org/


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found