Apa itu Penyelesaian Plasenta? - GueSehat.com

Selepas bayi dilahirkan dan tali pusat bayi dipotong, plasenta yang melekat pada bayi juga akan dikeluarkan. Kemudian, tahap ketiga persalinan normal berlaku, iaitu pengusiran plasenta dan tisu lain melalui vagina.

Tahap ini biasanya berlangsung 5-10 minit selepas bayi dilahirkan. Penghantaran dinyatakan lengkap jika plasenta berhasil diusir. Namun, apa yang berlaku jika plasenta berpisah sebelum waktunya atau apa yang biasanya dikenali sebagai gangguan plasenta? Bolehkah ibu dan bayi diselamatkan?

Mengenal Penyelesaian Placenta

Plasenta adalah organ sementara yang menghubungkan janin yang sedang berkembang dengan rahim ibu. Plasenta melekat pada dinding rahim, maka tali pusat bayi akan menghubungkan plasenta ke perut bayi.

Organ ini biasanya melekat pada bahagian atas, sisi, depan, atau belakang rahim. Dalam kes yang jarang berlaku, plasenta boleh melekat pada rahim bawah (plasenta previa).

Melalui tali pusat, plasenta memberikan nutrien dan oksigen, mengatur suhu badan janin, dan membuang sisa dari bekalan darah ibu. Plasenta juga bertindak melawan jangkitan dalaman, dan juga menghasilkan hormon yang menyokong kehamilan.

Sebagai organ penting, plasenta sememangnya menjadi jangka hayat utama sehingga kehamilan dapat berjalan dengan lancar dan bayi dapat dilahirkan dengan selamat pada waktunya. Jangan sesekali terlepas, jika plasenta berada dalam posisi yang tidak seharusnya, pasti akan menyulitkan kehamilan dan potensi untuk kelahiran prematur akan lebih besar. Oleh itu, apa yang berlaku jika plasenta memisahkan prematur atau gangguan plasenta?

Gangguan plasenta bermaksud bahawa plasenta telah terpisah dari dinding rahim, sama ada sebahagian atau sepenuhnya. Ini boleh menyebabkan pendarahan pada ibu, dan mengganggu bekalan oksigen dan nutrien kepada janin. Kira-kira 1 dari 100 kehamilan mengalami gangguan plasenta. Keadaan ini biasanya dilihat pada trimester ketiga, tetapi juga boleh berlaku selepas 20 minggu kehamilan.

Sekiranya ini berlaku, doktor tidak dapat memasang kembali plasenta. Jadi, pesakit mesti segera mendapatkan rawatan perubatan kerana boleh mengancam nyawa bayi, bahkan ibu. Keadaan ini boleh menyebabkan kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

Di samping itu, komplikasi juga mungkin berlaku dalam kes-kes yang teruk, seperti:

 • Kerosakan otak janin kerana oksigen berkurang kepada bayi.
 • Kematian ibu semasa melahirkan kerana kehilangan darah yang berlebihan.
 • Kematian bayi.
 • Kejutan kerana kehilangan darah ibu.
 • Pembuangan rahim secara pembedahan (histerektomi) sekiranya pendarahan tidak dapat dikawal.
Baca juga: Ibu, Mari Kenali Plasenta!

Gejala Penyelesaian Placental

Gangguan plasenta yang sederhana hingga teruk biasanya menunjukkan beberapa tanda dan gejala, iaitu:

 1. Berdarah.
 2. Sakit perut yang berterusan.
 3. Sakit belakang yang tidak hilang.
 4. Perut terasa sakit apabila disentuh.
 5. Pengecutan rahim yang sangat kerap.
 6. Pergerakan janin dikurangkan atau tidak dirasakan sama sekali
 7. Dalam beberapa kes, pendarahan berlaku, tetapi darah dapat mengumpulkan antara plasenta dan dinding rahim, sehingga mungkin ada sedikit atau tidak ada pendarahan vagina. Ini dikenali sebagai bekuan retroplacental.
Baca juga: Kalsifikasi Plasenta dalam Kehamilan, Seberapa Berbahaya?

Punca Penyelesaian Placental

Dalam kebanyakan kes, penyebab gangguan plasenta tidak diketahui. Namun, ini mungkin disebabkan oleh bekalan darah yang tidak normal di rahim atau kelainan pada plasenta.

Beberapa penyebab gangguan plasenta yang diketahui termasuk:

 • Trauma perut

Kecederaan pada perut wanita hamil boleh merobek plasenta dari dinding rahim. Contoh kejadian yang boleh menyebabkan kecederaan seperti ini adalah kemalangan kereta, serangan, atau jatuh.

 • Penyahmampatan rahim

Keadaan ini berlaku apabila terdapat kehilangan cecair amniotik secara tiba-tiba dari rahim, yang boleh menyedut plasenta dari dinding rahim. Kemungkinan penyebab penyahmampatan rahim adalah kelahiran kembar pertama (atau gandaan), atau pecahnya membran apabila terdapat lebihan cairan ketuban.

Walaupun penyebab sebenar dalam kebanyakan kes tidak diketahui, faktor-faktor tertentu dapat menjadikan kehamilan lebih mudah diserang plasenta. Faktor risiko ini adalah:

 • Mengandung pada usia lebih dari 35 tahun. Seperti yang diketahui umum, kehamilan pada usia lanjut berisiko tinggi mengalami pelbagai komplikasi kehamilan, termasuk gangguan plasenta.
 • Sekiranya anda pernah mengandung sebelumnya seperti ini.
 • Kehamilan dengan lebih daripada 1 janin.
 • Pecah membran pramatang.
 • Hipertensi. Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko pendarahan yang tidak normal antara plasenta dan dinding rahim. Dalam hampir separuh daripada kes-kes gangguan plasenta (44%), ibu mengalami hipertensi. Di samping itu, salah satu penyebab hipertensi yang paling biasa semasa kehamilan adalah pra-eklampsia.
 • Cecair ketuban berlebihan (polyhydramnios). Isipadu cecair yang melebihi had normal meningkatkan risiko pendarahan antara plasenta dan dinding rahim.
 • Merokok, minum alkohol, dan mengambil ubat-ubatan seperti metamfetamin atau kokain semasa kehamilan meningkatkan risiko gangguan plasenta dan masalah kesihatan yang serius bagi ibu dan bayi.
 • Pembekuan darah berlaku. (AS)

Baca juga: Placenta Previa, keadaan Plasenta yang tidak betul

Sumber

ResearchGate. Gangguan Plasenta.

Klinik Cleveland. Gangguan Plasenta.

Huffington. Diari Kelahiran Saya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found