Ujian HbA1c - Saya sihat

Pesakit kencing manis disarankan untuk memeriksa gula darah mereka secara berkala, termasuk memeriksa HbA1c. Ujian HbA1c adalah ujian untuk melihat purata kadar gula dalam darah dalam 3 bulan terakhir. Nilai HbA1c ini jauh lebih tepat untuk menilai sama ada diabetes terkawal atau tidak. Sekiranya nilai HbA1c tinggi (lebih dari 9%) pesakit diabetes disarankan untuk menggunakan terapi insulin, jika mereka telah menggunakan terapi dengan ubat oral tetapi hasilnya tidak optimum.

Kawalan HbA1c normal berada di bawah 6%. Tahap HbA1c yang baik berkait rapat dengan risiko komplikasi kesihatan jangka panjang yang lebih rendah. Sekiranya nilai HbA1c terus tinggi, risiko komplikasi juga tinggi, kedua-dua komplikasi makrovaskular seperti penyakit jantung dan strok, serta komplikasi mikrovaskular seperti kerosakan saraf, mata dan buah pinggang.

Hanya pengurangan HbA1c 1% akan mengurangkan komplikasi diabetes jangka panjang, seperti amputasi sebanyak 43%, komplikasi mikrovaskular sebanyak 37%, kegagalan jantung sebanyak 16%, dan strok sebanyak 12%.

Baca juga: Inilah sebabnya, penyebab keputusan ujian HbA1c tidak stabil

Petunjuk Nilai HbA1c Penggunaan Insulin

Ketua PERKENI, Prof. Dr. Ketut Suastika SpPD-KEMD mengatakan, “PERKENI mengesyorkan agar pesakit diabetes melakukan pemeriksaan HbA1c setiap tiga bulan. Nilai HbA1c pesakit diabetes harus di bawah 7%, "jelasnya dalam siaran yang diterima oleh Guesehat.

Pemeriksaan HbA1c telah dilindungi oleh BPJS di kemudahan kesihatan tahap kedua. Tetapi sayangnya kemudahan untuk ujian HbA1c tidak sama rata di semua kawasan. Halangan lain untuk pemeriksaan HbA1c adalah harganya agak mahal, di sebuah hospital swasta harganya sekitar Rp 200.000. "

Nilai HbA1c dapat menjadi petunjuk permulaan penggunaan insulin. Sekiranya seseorang yang menghidap diabetes telah didiagnosis dan telah menerima terapi dengan ubat antidiabetik oral (OAD) dengan dos maksimum tetapi gula darah masih tidak terkawal (HbA1c lebih dari 7%), mereka boleh memulakan permulaan insulin.

Lebih-lebih lagi, jika pesakit pertama kali didiagnosis menghidap diabetes dengan HbA1c lebih dari 9% dengan gejala dekompensasi metabolik, disarankan untuk memulakan pemberian insulin untuk mengawal gula darah pesakit.

Sebenarnya, 68% pesakit diabetes yang menerima rawatan tidak mencapai sasaran HbA1c mereka. BPJS menghendaki bahawa apabila nilai HbA1c melebihi 9%, maka pesakit akan menerima insulin yang dilindungi oleh BPJS. Walau bagaimanapun, petunjuk untuk insulin tidak hanya HbA1c sahaja.

Prof. Dr. Ketut Suastika SpPD-KEMD menambah, “Memang, pesakit tertentu dengan kadar HbA1c melebihi 9% dan disertai dengan gejala katabolik yang teruk, walaupun dalam keadaan darurat, harus segera diberi insulin. Namun, masih banyak halangan dalam pemberian insulin, termasuk dari sisi pesakit itu sendiri. Contohnya, ketakutan terhadap jarum dan takut bahawa insulin akan menimbulkan pergantungan. "

Baca juga: Pesakit kencing manis mesti mengetahui ujian HbA1c

Ujian HbA1c belum tersedia di Puskesmas

Walaupun pemeriksaan HbA1c memang merupakan salah satu perkara penting dalam pengurusan diabetes, pemeriksaan ini belum menjadi alat wajib di Puskesmas di Indonesia. Sebabnya ialah kecekapan dan keberkesanan alat kerana harganya yang tinggi dan ketersediaan sumber manusia yang mampu mengendalikannya.

“Saat ini, jika seorang pasien datang ke Puskesmas dan memerlukan pemeriksaan HbA1c, fasilitas rujukan digunakan untuk pusat perawatan tingkat dua. Mekanisme itu dapat dilakukan dengan menjalin hubungan dengan makmal klinikal bekerjasama dengan BPJS, ”jelas Drg. Saraswati MPH, Direktur Pelayanan Utama, Direktur Jenderal Layanan Kesehatan, Kementerian Kesehatan, Republik Indonesia.

Tetapi jangan risau Diabestfrined, jika hasil ujian HbA1c Diabestfriend tinggi dan disarankan menggunakan insulin, maka Puskesmas dapat memberikan insulin melalui sistem back-to-back. Tetapi preskripsi insulin pertama mestilah dari pakar.

Dalam upaya untuk mengawal prevalensi diabetes, Kementerian Kesehatan Indonesia mengeluarkan keputusan untuk menggunakan insulin untuk pasien diabetes tipe 2 yang kadar HbA1c adalah 9% dan tidak dikendalikan dengan memberikan kombinasi ubat anti-diabetes oral. Program ini adalah bentuk upaya untuk memberikan bantuan kepada pasien diabetes dalam mengatur kadar gula darah dan meminimumkan komplikasi.

Namun, Indonesia adalah negara di Asia dengan penggunaan insulin terendah pada 7.6 unit setiap pesakit diabetes yang dirawat, berbanding lebih dari 70 unit di Thailand dan 178 unit di Malaysia (23 kali lebih tinggi daripada Indonesia).

Selain pemeriksaan HbA1c diikuti dengan rawatan perubatan, peraturan pemakanan, dan penerapan gaya hidup sihat juga sangat penting untuk pengurusan diabetes. Pesakit kencing manis mesti menjaga pengambilan makanan, bersenam secara teratur, dan mematuhi rancangan rawatan yang diberikan oleh doktor, untuk mengawal diabetes secara maksimum.

Baca juga: Ubat yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found