Kelebihan Menari untuk Kesihatan - GueSehat.com

Menari sering dianggap sebagai aktiviti rekreasi. Malangnya, tidak ramai yang mengetahui bahawa aktiviti ini bermanfaat untuk kualiti kesihatan fizikal, mental, dan sosial. Yup, ada pelbagai faedah menari untuk kesihatan, terutamanya faedah menari untuk kesihatan peredaran darah. Berminat untuk mengetahui lebih lanjut? Teruskan membaca hingga akhir, ya!

Mengapa Terdapat Manfaat Kesihatan Menari?

Manfaat kesihatan menari dipercayai berlaku oleh pelakon dan penari, Jenna Dewan. Dia menegaskan bahawa dia hanya mahu melakukan sukan yang menyeronokkan untuknya. Itulah sebabnya, sukan berasaskan tarian masih merupakan latihan yang selalu dilakukannya hingga kini, di bawah arahannya jurulatih peribadi langganan.

Menari dan menyeronokkan mempunyai hubungan yang sangat erat. Namun, ingat bahawa anda sebenarnya dapat mengurangkan lebih dari 300 kalori hanya dalam setengah jam menari, anda tahu, geng! Hasil ini diperoleh berdasarkan kajian dari University of Brighton di UK.

Jumlah pembakaran kalori lebih kurang sama dengan berlari, berenang, dan berbasikal. Kesemuanya adalah latihan kardiovaskular untuk menggerakkan banyak otot dan menjaga kesihatan jantung.

Sebab lain yang menguatkan manfaat kesihatan menari adalah kerana menari menyerap banyak tenaga dan melibatkan pergerakan ke semua arah. “Ketika seseorang berlari, berenang, atau melakukan kegiatan lain, dia menggunakan irama dan momentum untuk menjaga tubuhnya bergerak. Berbeza dengan menari, pergerakan mengembangkan kemampuan biomotor, seperti fleksibiliti, kekuatan, kelajuan, koordinasi, dan daya tahan. Dan, semua itu dilakukan dengan cara yang sangat cekap. Ia cukup untuk menari, "jelas Nick Smeeton, pensyarah utama di University of Brighton dan rakan dalam penyelidikan

Sebenarnya, Smeeton menggambarkannya dengan cara ini, “Jika berlari seperti memandu kereta di jalan raya, menari seperti menunggang motosikal melalui jalan kota yang sibuk. Ada kalanya anda dapat berlari pantas, tetapi juga bersiap-siap untuk berhenti dan menukar arah secara tiba-tiba. Bayangkan betapa sukarnya bosan, bukan? " katanya.

Manfaat kesihatan menari juga dirasakan oleh Whitney Thore, seorang wanita dari North Carolina, Amerika Syarikat, yang telah menambah berat badan hampir 45 kg kerana sindrom ovarium polikistik (PCOS).

Ini membuatnya kehilangan keinginan untuk melakukan apa sahaja dalam hidupnya, hingga akhirnya dia berusaha menari. Tanpa disangka-sangka, Thore mendapat semangat daripada menari dan meneruskannya sehingga ia menjadi viral berkat sebuah video yang bertajuk " Gadis Gemuk Menari " pada Februari 2014.

Populariti itu benar-benar melampaui jangkaannya, jadi Thore memanfaatkan video viral tersebut untuk menyampaikan mesej betapa pentingnya mencintai diri sendiri dan menghentikan tindakannya. memalukan badan .

Sementara itu, faedah menari yang dia rasakan adalah membantunya menurunkan berat badan dan sihat secara mental. Dia berkata, "Menari adalah bentuk komunikasi yang paling asas dan paling jujur ​​antara fikiran dan tubuh saya, dan antara saya dan dunia." Sangat mendalam, ya, geng!

Baca juga: Ibu, berikut adalah beberapa faedah menari untuk wanita hamil

Kelebihan Menari untuk Kesihatan Peredaran Darah, Boleh Menyihatkan Kesihatan Jantung!

Tuntutan bahawa terdapat faedah menari untuk kesihatan jantung, serta faedah menari untuk kesihatan peredaran darah, tentu saja tidak disimpulkan. Hasil ini diperoleh berdasarkan kajian di UK yang diterbitkan di American Journal of Preventive Medicine 2016.

Penyelidik bertanya kepada 48,000 responden mengenai tabiat menari dan berjalan mereka selama beberapa bulan terakhir. Semua responden yang mengambil bahagian rata-rata berumur 40 tahun, ada yang lebih tua, tanpa sejarah penyakit jantung.

Penyelidikan ini dilakukan selama 10 tahun dan hasilnya sangat mengejutkan. Dengan kebiasaan mereka menari dalam frekuensi sederhana, didapati bahawa faedah menari untuk kesihatan adalah dapat mengurangkan potensi penyakit jantung pada usia tua. Hasil ini sedikit lebih baik daripada berjalan kaki, dan mungkin lebih berpengaruh bagi wanita daripada lelaki.

Baca juga: Ini adalah peringkat perkembangan otak dan motor untuk anak usia dini

Manfaat Menari untuk Otak

Walaupun menari kelihatan seperti latihan fizikal, sebenarnya menari tetap menenangkan fikiran. Itulah yang menjadikan faedah menari untuk otak. Dari pelbagai sumber, berikut adalah faedah menari untuk otak:

1. Meningkatkan daya ingatan

Untuk dapat menari secara harmoni dalam satu kumpulan, tentunya anda diharuskan dapat mengikuti dan mengingati urutan pergerakan. Nah, titik ini adalah faedah menari untuk otak, iaitu meningkatkan ingatan.

Sejauh ini, pakar kesihatan telah mencari kaedah inovatif untuk memperlambat penurunan kognitif yang dilihat pada orang dewasa yang lebih tua. Kerana dengan usia, secara umum, fungsi kognitif manusia pasti akan merosot.

Namun, ada satu titik yang membuat Aga Burzynska, penolong profesor pembangunan manusia di Colorado State University, tertanya-tanya. Bolehkah tahap aktiviti seseorang melambatkan kehilangan ingatan?

Jawapan yang diterbitkannya pada tahun 2017 di jurnal Sempadan dalam Penuaan Neurosains . Akibatnya, memang benar bahawa ada hubungan positif antara keinginan seseorang untuk menari dan fungsi kognitif mereka.

Cara kajian dijalankan adalah dengan memerhatikan orang dewasa, yang berumur antara 60-an hingga 80-an, yang tidak mempunyai tanda-tanda kehilangan ingatan atau gangguan. Kemudian, peserta ditugaskan untuk melakukan salah satu daripada dua aktiviti: latihan keseimbangan berjalan kaki-regangan atau kelas tarian.

Tiga kali seminggu, mereka yang berada dalam kumpulan tarian berlatih dan belajar koreografi tarian baru. Tujuannya, kata Burzynska, adalah untuk melihat apakah latihan aerobik, dalam hal ini menari, dapat membantu melindungi otak dari penuaan.

Pada akhir kajian, imbasan otak dilakukan pada semua peserta dan dibandingkan dengan imbasan yang dilakukan sebelum aktiviti dimulakan. Hasilnya, kumpulan peserta yang mengikuti kelas tarian mengalami kehilangan ingatan yang lebih sedikit berbanding kumpulan yang lain.

Kemungkinan besar hasil ini dapat diperoleh kerana ingatan banyak terlibat dalam proses mempelajari tarian baru. Berita baiknya, ini juga faedah tarian tradisional untuk kesihatan, anda tahu.

2. Kesihatan Mental

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, manfaat kesihatan menari juga mempengaruhi kesihatan mental. Secara perubatan, memang benar bahawa menari boleh menjadi jalan keluar alternatif yang diperlukan oleh otak. Sebenarnya, menurut Institut Penyelidikan Kecergasan dan Gaya Hidup Kanada, menari adalah salah satu daripada 12 aktiviti rekreasi yang biasa dilakukan oleh orang Kanada dari semua peringkat umur.

Bukan hanya itu, kajian pada tahun 2014 mendapati perubahan mood yang positif dialami oleh mereka yang gemar menari. Pergerakan menari yang berirama telah terbukti memicu pelepasan endorfin yang meningkatkan mood.

Malah, Emily Sandow, penyelia terapi fizikal tarian di NYU Langone, New York City, mengatakan bahawa menari adalah penyatuan badan dan jiwa, yang merupakan kunci gaya hidup sihat.

Sementara itu, sebuah kajian yang dilakukan oleh American Medical Association, mendapati bahawa kelas tarian yang dihadiri oleh remaja perempuan secara berkala, memberi kesan positif terhadap kesihatan mental. Mereka berfikir dengan lebih positif dan merasa lebih yakin setelah menari. Mereka juga berasa sihat secara keseluruhan setelah mengikuti kelas tarian.

Oh ya, anda juga boleh mendapat faedah ini semasa anda menari dan menyanyi bersama rakan, anda tahu. Pelbagai kajian membuktikan bahawa terdapat faedah sebenar menari dan menyanyi bersama rakan. Ini kerana aktiviti ini meningkatkan bahan kimia di dalam badan, seperti oksitosin, dopamin, dan endorfin. Tidak hairanlah mengapa secara lalai anda ingin berkaraoke dengan rakan-rakan ketika anda sudah terlambat, geng!

3. Meningkatkan daya berfikir

Menari adalah bentuk ekspresi perasaan atau idea dengan menggerakkan badan secara berirama. Itulah sebabnya, banyak yang membuktikan faedah menari untuk otak, termasuk meningkatkan kekuatan dan fungsi otak.

Kajian tahun 2011 mendapati bahawa menari dengan usia membantu meningkatkan fleksibiliti kognitif, yang diketahui menurun walaupun pada orang dewasa yang produktif.

Selain itu, gerakan tarian termasuk dalam Dance / Movement Therapy (DMT), juga disebut gerakan psikoterapi, yang merupakan penggunaan gerakan psikoterapi untuk mengekalkan dan meningkatkan kemampuan intelektual, motorik, dan emosi tubuh. DMT juga didapati memberi kesan positif terhadap perkembangan kognitif kanak-kanak. Itulah sebabnya, terapi tarian dapat mewujudkan persekitaran yang baik untuk perkembangan kognitif. (AS)

Baca juga: Perbezaan antara otak wanita dan otak lelaki

Sumber

Penerbitan Kesihatan Harvard. Menari untuk Kesihatan Jantung yang Lebih Baik.

BBC. Faedah Kesihatan Muzik.

Masa. Menari adalah Perkara Terbaik yang Boleh Anda Lakukan untuk Tubuh Anda.

CNN. Manfaat Kesihatan Menari.

Berita Perubatan. Menari Baik untuk Otak.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found