Menyedari Jangkitan Rahim yang Menyebabkan Kemandulan - GueSehat.com

Mempunyai anak adalah sesuatu yang diinginkan oleh setiap pasangan suami isteri. Sekiranya suami dan isteri tidak mengalami masalah dengan organ pembiakan, maka mereka boleh mempunyai keturunan sendiri. Namun, tidak jarang pasangan tidak dapat mempunyai anak kerana masalah pembiakan.

Ada yang tidak dapat mempunyai anak kerana lelaki tidak mempunyai sperma yang sihat atau wanita mempunyai masalah dengan sistem pembiakan mereka. Masalah pembiakan wanita dikenali sebagai jangkitan rahim. Penyakit ini adalah gangguan rahim yang jika tidak dirawat akan membawa maut. Jangkitan rahim dapat dikategorikan sebagai keradangan pelvis yang terjadi pada ovari atau kemandulan.

Baca Juga: Wanita Mesti Tahu Mengenai Kanser Rahim!

Apakah kemandulan?

Sebelum mengetahui tentang kemandulan, ada baiknya anda mengetahui tentang kehamilan. Kehamilan bermula dengan pembebasan telur yang sihat dari ovari yang bergerak ke dalam tiub fallopio. Kemudian, telur disenyawakan oleh sperma semasa hubungan seksual. Telur yang disenyawakan tumbuh dan berkembang di rahim ibu.

Ketidaksuburan bermaksud kemandulan yang dialami oleh seorang wanita dalam sistem pembiakannya. Keadaan ini bermaksud bahawa hubungan seksual antara suami dan isteri telah gagal sehingga kehamilan tidak berlaku pada isteri. Berdasarkan jenisnya, kemandulan dibahagikan kepada 2, iaitu:

 • Kemandulan primer: pasangan yang sudah berkahwin tidak boleh mempunyai anak setelah satu tahun melakukan hubungan seksual 2-3 kali selama satu minggu tanpa menggunakan kontrasepsi.
 • Ketidaksuburan sekunder: pasangan yang sudah berkahwin mempunyai anak sebelum ini, tetapi tidak dapat mempunyai anak lagi setelah melakukan 2-3 kali selama satu minggu hubungan seks tanpa menggunakan alat kontrasepsi.

Apa yang menyebabkan kemandulan?

Terdapat beberapa faktor risiko yang menyebabkan kemandulan pada wanita, termasuk:

 1. Berat

Seorang wanita yang mempunyai berat badan berlebihan atau kurang berat badan boleh menghalang proses ovulasi yang normal. Dengan berat badan yang ideal atau tidak berlebihan atau kurang, ia dapat meningkatkan frekuensi ovulasi dan kemungkinan hamil.

 1. Umur

Gangguan dalam kesuburan wanita boleh dikaitkan dengan usia. Kesuburan seorang wanita akan kelihatan menurun ketika memasuki usia 30-an. Beberapa kajian menjelaskan bahawa 95% wanita berusia lebih dari 35 akan hamil setelah 3 tahun melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, sementara 75% wanita berusia lebih dari 38 tahun mengalami perkara yang sama.

Baca juga: Apakah perubahan yang berlaku pada faraj dengan usia?

 1. Asap

Merokok boleh menjadikan ovari anda menua lebih cepat dan akan menghabiskan telur sebelum waktunya, sehingga menurunkan risiko kehamilan. Bahan dalam rokok juga menyebabkan gangguan pada saluran tuba, serviks, dan risiko keguguran.

 1. Alkohol

Sekiranya anda lajang ketika anda gemar minum alkohol, semasa anda ingin mempunyai anak, ia akan mempengaruhi sistem pembiakan anda. Pengambilan alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan risiko gangguan ovulasi atau endometriosis. Di samping itu, terdapat beberapa faktor dari tubuh wanita yang dapat menghalang proses kehamilan, termasuk:

 • Kerosakan pada tiub fallopio

Apabila saluran tuba atau tuba fallopi rosak atau tersumbat, ini akan menyukarkan sperma masuk untuk menyuburkan telur. Kerosakan ini boleh disebabkan oleh bakteria klamidia dan gonorea adalah salah satu penyebab jangkitan pada rahim. Bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan kelamin yang merebak dari vagina ke sistem pembiakan atas.

 • Gangguan lendir serviks

Ketika seorang wanita mengalami ovulasi, lendir serviks menjadi lebih tipis, yang memudahkan sperma mencapai telur. Apabila lendir tidak normal, sperma tidak dapat masuk dengan baik.

 • Gangguan ovulasi

Pelepasan telur secara berkala adalah perkara biasa pada wanita ketika mereka tidak dapat hamil. Keadaan ini menjadikan wanita tidak dapat melepaskan telurnya atau telur dapat dilepaskan untuk jangka masa yang panjang.

 • Endometriosis

Ini berlaku apabila tisu yang biasanya tumbuh di implan rahim dan tumbuh di bahagian lain dari saluran pembiakan. Apabila tisu tambahan ini tumbuh dan dikeluarkan, ia menyebabkan parut. Tisu parut ini dapat menyekat saluran tuba dan mencegah persenyawaan telur oleh sperma.

 • Kesan sampingan ubat

-Dadah dengan kelas aspirin dan ibuprofen yang digunakan dalam jangka masa panjang akan menyulitkan proses kehamilan

Ubat antipsikotik, boleh mengganggu kedatangan haid yang menyebabkan kemandulan

-Ubat kemoterapi, ubat yang digunakan untuk merawat barah boleh mengganggu ovari sehingga tidak dapat berfungsi sebagaimana mestinya. Keadaan ini juga kekal

-Ubat-ubatan terlarang seperti kokain boleh mempengaruhi kesuburan yang boleh menyukarkan ovulasi setiap bulan

Baca juga: Perubatan Herba atau Perubatan Kimia, Mana Yang Lebih Baik?

Untuk mengelakkan jangkitan pada rahim, anda dapat menjaga kebersihan kawasan kemaluan dengan selalu menjaga agar kering dan bebas dari bakteria. Ibu juga boleh berjumpa doktor mengenai kesihatan suami dan diri anda untuk mengelakkan penyakit kelamin. (TA / OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found