Wanita Hamil Boleh Berenang - GueSehat.com

Berenang adalah salah satu sukan paling popular di masyarakat. Selain sihat, berenang juga menjadikan tubuh terasa lebih segar kerana dilakukan di dalam air. Walaupun begitu, sebagai wanita hamil, pernahkah anda berfikir bahawa wanita hamil boleh dibenarkan berenang? Baiklah, untuk menjawab rasa ingin tahu Mums, berikut adalah penjelasan mengenai sama ada wanita hamil boleh berenang.

Kepentingan Melakukan Senaman Semasa Kehamilan

Sebelum membincangkan sama ada wanita hamil boleh berenang, anda perlu mengetahui terlebih dahulu mengenai pentingnya bersukan semasa mengandung! Melakukan senaman secara teratur semasa mengandung dapat membantu anda tetap sihat dan cergas. Bukan hanya itu, dengan melakukan senaman secara teratur, anda juga dapat memperbaiki postur badan anda dan mengurangkan sakit belakang dan keletihan yang sering dialami semasa hamil.

Bukti juga menunjukkan bahawa melakukan aktiviti fizikal dapat mencegah diabetes kehamilan (keadaan diabetes yang berlaku semasa kehamilan), menghilangkan tekanan, dan meningkatkan stamina yang diperlukan semasa bersalin nanti.

Sekiranya anda termasuk di antara mereka yang sering melakukan senaman sebelum hamil, maka anda boleh meneruskan tabiat dengan intensiti sederhana. Elakkan melakukannya dengan terlalu kuat.

Tetapi bagi ibu yang tidak pernah bersenam secara teratur sebelumnya, cubalah mulakan program senaman dengan intensiti ringan dan berjumpa doktor atau pakar mengenai jenis latihan yang betul.

American College of Obstetrics and Gynecology mengesyorkan agar wanita hamil sekurang-kurangnya 30 minit bersenam atau melakukan aktiviti fizikal setiap hari. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami komplikasi perubatan semasa mengandung, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Baca juga: Petua Berenang Selamat untuk Wanita Hamil

Lalu, Bolehkah Wanita Hamil Berenang?

Setelah mengetahui faedah bersenam semasa mengandung, sudah tentu anda tidak mahu ketinggalan. Beberapa jenis senaman, seperti berjalan kaki, yoga atau pilates, dianggap selamat untuk anda lakukan. Lalu, bagaimana dengan berenang? Bolehkah wanita hamil berenang?

Sukan seperti berenang memang sangat digemari oleh sesetengah orang, malah mungkin juga ibu. Oleh itu, jika anda bertanya, bolehkah wanita hamil berenang? Jawapannya adalah ya, tentu anda boleh.

Bukan hanya sihat, berenang juga dapat mengurangkan sejumlah keluhan kesakitan yang biasanya timbul semasa kehamilan. Selain itu, berikut adalah beberapa faedah berenang semasa kehamilan yang anda dapat:

1. Mengurangkan bengkak di kaki

Merendam anggota badan di dalam air dapat membantu menolak cecair dari tisu badan kembali ke saluran darah. Dari saluran darah ini, cecair akan disalurkan ke perut dan kemudian dikeluarkan dalam bentuk air kencing. Ia juga dapat meningkatkan peredaran darah di dalam badan, sehingga darah tidak akan terkumpul di anggota bawah.

2. Melegakan bengkak dan kesakitan

Rahim yang tumbuh dengan usia kehamilan yang semakin meningkat akan memberi tekanan pada badan. Tetapi ketika anda berenang, anda akan terapung, sehingga berat badan anda akan terasa lebih ringan.

Ini sangat bermanfaat bagi Ibu yang sering mengalami bengkak pada sendi dan sakit belakang. Sebabnya, berenang dapat menguatkan otot di sekitar sendi dan ligamen.

3. Mengekalkan sistem kardiovaskular yang sihat

Merangsang degupan jantung dalam masa yang singkat dapat menjaga jantung sihat. Berenang adalah senaman kardiovaskular yang dapat meningkatkan kapasiti paru-paru dan memudahkan anda bernafas.

4. Menguatkan otot

Berenang melibatkan sejumlah otot di lengan dan kaki. Ia juga dapat meningkatkan kekuatan nada otot. Apabila anda bertambah berat badan kerana mengandung. Otot dalam badan boleh kehilangan daya tahan. Untuk mendapatkan kekuatannya kembali, Ibu boleh berenang.

5. Mengurangkan gejala sakit pagi

Ramai wanita hamil melaporkan bahawa air sejuk dapat membantu melegakan loya dan muntah.

Baca juga: Sakit Pagi atau Mual semasa Kehamilan adalah Biasa

6. Buat Ibu berasa lebih santai

Berenang dapat mengimbangkan kekuatan kardiovaskular dan otot, sehingga mengurangkan tekanan. Dan seperti sukan lain, berenang juga dapat membantu tubuh melepaskan endorfin, yang membantu mengurangkan kesakitan dan memberi anda perasaan yang lebih positif mengenai kehamilan anda.

7. Membantu menjaga suhu badan stabil

Semasa mengandung, suhu badan anda mungkin lebih tinggi kerana peningkatan bekalan darah ke kulit dan metabolisme bayi. Berendam di dalam air atau ketika berenang dapat membantu mengekalkan suhu badan dalaman anda dan menjadikan anda lebih selesa.

8. Bantu badan anda bersiap untuk bersalin

Berenang dapat membantu menguatkan otot dan meningkatkan daya tahan. Semua ini sangat berguna untuk membantu proses melahirkan ibu nanti.

9. Bantu bayi berada dalam kedudukan yang betul

Berenang dipercayai dapat membantu bayi yang awalnya berada dalam posisi sungsang bergerak ke posisi yang betul.

10. Meningkatkan kualiti tidur

Selepas berenang, anda akan merasa lebih santai, yang dapat meningkatkan kualiti tidur.

Apa Yang Perlu Diperhatikan Wanita Hamil Sekiranya Anda Ingin Berenang?

Sekiranya dibenarkan oleh doktor, apakah perkara-perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu semasa berenang? Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan agar tetap selamat dan selesa ketika berenang.

1. Pilih kolam renang terdekat dari rumah anda. Ini untuk membuat ibu tidak merasa letih sebelum berenang kerana jarak perjalanan yang jauh.

2. Periksa sama ada kolam renang berklorin. Pengklorinan dapat membantu mencegah penyebaran penyakit melalui air.

3. Pakai pakaian renang yang selesa dan jangan hadkan jarak pergerakan.

4. Gunakan peralatan yang dapat membantu Ibu mengapung di dalam air. Peralatan ini dapat memberi pertolongan kepada tubuh anda sekiranya pada bila-bila masa anda bosan berenang atau kekejangan.

5. Berhati-hati ketika berjalan, ingat di sekitar kawasan kolam mesti ada banyak genangan air yang licin.

6. Terus bernafas dengan stabil dan jangan menahannya kerana bayi memerlukan bekalan oksigen.

7. 'Dengarkan' badan anda. Sekiranya anda mula merasa sakit atau tidak selesa, lebih baik anda berehat terlebih dahulu. Sekiranya boleh, berjumpa dengan pegawai untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

8. Minum air mineral secukupnya sekurang-kurangnya 2 jam sebelum berenang, agar badan sentiasa terhidrat semasa berenang.

9. Lebih baik memilih kolam renang di kawasan tersebut dalaman dibandingkan luaran. Ini untuk mengelakkan ibu terdedah kepada sinaran matahari.

10. Makan beberapa makanan ringan untuk menambah tenaga, seperti roti bakar, buah, atau semangkuk bijirin dengan susu. Makan sekurang-kurangnya setengah jam sebelum berenang dan selepas itu untuk memulihkan tenaga.

Anda lihat, Ibu, yang mengatakan bahawa melakukan sukan seperti berenang ketika hamil dilarang? Sebaliknya, berenang semasa kehamilan mempunyai banyak faedah. Walau bagaimanapun, ingat beberapa perkara supaya anda tetap selamat semasa berenang. Oleh itu, jika anda sendiri mempunyai pengalaman menarik semasa berenang? Ayuh, berkongsi Pengalaman ibu melalui Ciri Forum di Aplikasi Rakan Hamil! (AS)

Sumber

Persimpangan Ibu. "Berenang Semasa Kehamilan: Faedah, Keselamatan Dan Tanda Amaran".

Kek Bersalin. "Berenang Semasa Hamil: Apa yang Perlu Anda Ketahui".

Pusat Bayi. "Adakah OK untuk berenang semasa kehamilan?"

Ibu Bapa24. "Adakah selamat untuk berenang semasa kehamilan?"

Apa yang Harapkan. "Panduan Anda Berenang Semasa Hamil".

WebMD. "Bersenam Semasa Kehamilan".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found