Khasiat Buah Leunca untuk Lelaki - GueSehat

Ranti atau juga dikenali sebagai leunca adalah tanaman atau buah yang biasanya dimakan sebagai sayur-sayuran segar, bahan memasak, atau pelengkap menu makanan. Selain itu, tanaman bulat dan hijau kecil ini juga mempunyai khasiat tersendiri untuk lelaki. Jadi, apa faedah buah leunca untuk lelaki itu?

Kandungan Nutrien Buah Leunca

Sebelum mengetahui khasiat buah leunca untuk lelaki, anda tentu juga perlu mengetahui kandungan khasiat tanaman yang sering dijadikan sayur. Dalam 100 gram buah leunca mengandungi 38 kalori pelbagai mineral, protein, dan pelbagai mikronutrien lain.

Dalam 100 gram leunca mengandungi 2.8-5.8 gram protein, 0.8 gram lemak, 3.3-5.0 gram karbohidrat, 1.60.6-1.4 gram serat, 99-442 mg kalsium, 75 mg fosfor, 5 mg zat besi, 2.000 mg vitamin A, 0.15 mg vitamin B1, 0.15 mg vitamin B2, dan 43 mg vitamin C. Walau bagaimanapun, anda pasti perlu berjumpa dengan doktor anda mengenai jumlah yang harus dimakan dan had maksimum.

Pelbagai Khasiat Buah Leunca untuk Kesihatan

Buah leunca berasal dari Eurasia dan diperkenalkan ke Afrika Selatan yang kemudian juga dijumpai di Australia, Amerika, Malaysia, ke Indonesia. Di Jawa, buah leunca disebut ranti. Semasa di Ternate, leunca juga dikenali sebagai bobose.

Sesungguhnya, manfaat buah leunca untuk kesihatan sangat pelbagai. Berikut adalah pelbagai kebaikan buah leunca untuk kesihatan sebelum anda mengetahui kelebihan buah leunca untuk lelaki. Lihat satu persatu, geng!

1. Mengatasi Demam

Seperti diketahui, buah leunca atau ranti mengandung fosfor, vitamin A, B, C, zat besi, kalsium, dan mikronutrien lain. Inilah yang membuat sebilangan orang percaya bahawa buah leunca dapat dijadikan ubat, termasuk untuk merawat demam. Makan buah leunca, terutama daun, dipercayai dapat menyembuhkan demam dan sakit yang disebabkan oleh demam.

2. Menjadikan Tidur Lebih Berkualiti

Adakah anda menghadapi masalah tidur, geng? Nah, salah satu kelebihan buah leunca untuk kesihatan adalah memudahkan anda tidur dan menenangkan badan yang letih. Selain itu, buah Ranti juga dipercaya dimakan oleh mereka yang menderita diabetes atau batuk kering.

3. Menambah Selera

Selain dipercaya sebagai obat alami untuk selesema, buah Ranti juga dapat meningkatkan selera makan, geng. Anda hanya perlu menyediakan biji leunca kering, serbuk lada, ghee, dan jintan untuk membuat ramuan untuk mengatasi masalah selera makan.

Campurkan biji leunca kering dengan ghee, panaskan sebentar. Kemudian, masukkan air, jintan, dan serbuk lada sulah. Rebus hingga menjadi seperti sup. Ramuan ini dipercayai dapat mengatasi masalah selera makan dan juga sebagai ubat selesema.

4. Sebagai Ubat Penyakit Limpa

Sebagai tambahan kepada tiga sifat di atas, leunca juga dipercayai dapat digunakan sebagai ubat untuk penyakit limpa. Leunca mempunyai sifat antibakteria sehingga dapat membunuh bakteria penyebab penyakit di dalam tubuh. Makan leunca juga dapat melawan mikroorganisma dan meningkatkan sistem imun.

Leunca dapat menguatkan otot limpa dan melegakan ulser perut. Untuk menjadikannya sebagai ubat, anda hanya perlu mencampurkannya sendiri. Bahan yang diperlukan adalah leunca hijau, jintan, serbuk kunyit, minyak halia, dan garam.

Kemudian, panaskan kuali dengan minyak halia dan masukkan jintan. Setelah itu, biarkan jintan goreng hingga masak dan masukkan leunca hijau sambil dikacau hingga masak. Masukkan segelas air, masukkan sedikit serbuk kunyit, masak sebentar.

5. Mencegah Jaundis

Tahukah anda bahawa buah leunca dapat menguatkan fungsi hati sehingga dapat mencegah risiko terkena penyakit kuning? Selain pencegahan, orang yang terkena penyakit kuning juga dapat mengonsumsi leunca secara berkala untuk mempercepat penyembuhan.

6. Atasi Thrush dan Meringankan Sakit Tenggorokan

Leunca atau juga dikenali sebagai ranti juga dapat mengubati sariawan jika anda selalu memakannya. Selain itu, untuk mempercepat penyembuhan sakit tekak, anda juga disarankan untuk mengonsumsi leunca secara berkala.

7. Merangsang Fungsi Ginjal dan Memudahkan Pencernaan

Ramai orang percaya bahawa leunca dapat merangsang fungsi ginjal dan membantu menapis air kencing dari buah pinggang. Selain itu, buah Ranti juga dipercayai dapat mempermudah proses pencernaan makanan.

8. Untuk Kesihatan Mata

Kandungan vitamin A yang tinggi menjadikan leunca baik untuk kesihatan mata. Selain itu, leunca juga dapat mengatasi mata kering jika dikonsumsi dalam jumlah yang tepat.

9. Merawat Keadaan Kulit Yang Tertentu

Adakah anda tahu bahawa ekstrak leunca dapat merawat keadaan kulit tertentu, seperti alergi, selaran matahari, kerengsaan, hingga lepuh? Namun, ekstrak leunca atau ranti ini hanya digunakan sebagai ubat luaran, geng.

Khasiat Buah Leunca untuk Lelaki

Setelah mengetahui kelebihan buah leunca untuk kesihatan, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui faedah buah leunca untuk lelaki. Leunca atau ranti dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran sperma dan meningkatkan kesuburan pada lelaki.

Berdasarkan kajian yang diterbitkan di Jurnal Biokimia Makanan , ekstrak alkaloid dari daun Vernonia amygdalina dan Solanum nigrum (leunca) dapat menghalang phosphodiesterase ‐ 5 yang mempengaruhi tisu pada zakar tikus. Malangnya, kajian itu dilakukan pada tikus.

Selanjutnya, dalam kajian itu dinyatakan bahawa alkaloid yang telah diekstraksi dari dua tanaman dapat menghambat enzim yang berkaitan dengan disfungsi ereksi. Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut mengenai keberkesanan buah leunca untuk lelaki perlu dilakukan lebih jauh, terutama pada manusia.

Bukan hanya mempunyai manfaat kesihatan, tetapi leunca juga bermanfaat untuk kesuburan lelaki. Untuk mengambilnya secara berkala, sama ada membuat jus atau dengan makanan tambahan, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Terutama, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, batuk kering, dan keadaan perubatan lain.

Oh ya, sekarang anda boleh berjumpa doktor dengan mudah hanya dengan ciri perundingan dalam talian yang terdapat dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Ingin tahu mengenai ciri-cirinya? Oleh itu, mari kita cuba ciri sekarang, geng!

Sumber:

WebMD. Nightshade Hitam .

Jennifer M, Edmonds, Chewya J.A. 1997. Nighthades hitam. Solanum ningrum L. dan spesies yang berkaitan . ResearchGate.

Tumbuhan untuk Organisasi Masa Depan. Solanum nigrum - L. (warna malam hitam) .

Homeopati Alam. 12 Manfaat Kesihatan Daun Nightsum Hitam (Solanum Nigrum), Biji, dan Bunga .

Omojokun, Olasunkanmi S., Famurew, Akindele J., Jaiyeoba, Oluwademilade A., Oboh, Ganiyu, dan Agbebi, Oluwaseun J. 2019. Ekstrak alkaloid dari daun pahit (Vernonia amygdalina) dan Black nighthade (Solanum nigrum) menghalang phosphodiesterase-5, aktiviti arginase dan tekanan oksidatif pada tisu zakar tikus . Jurnal Biokimia Makanan.

Manfaat Kesihatan Dr. 2017. 16 Manfaat Kesihatan Nightshade Hitam yang Tidak Pernah Anda Ketahui .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found