Sukan Dilarang untuk Pesakit dengan Hipertensi - GueSehat

Sebilangan aktiviti fizikal dengan intensiti tinggi tidak digalakkan kerana boleh membahayakan orang yang menghidap hipertensi. Inilah yang membuat penghidap darah tinggi harus berjumpa doktor sebelum membuat keputusan untuk bersenam. Lalu, apakah sukan yang dilarang bagi orang yang menghidap hipertensi?

Definisi Hipertensi

Menurut Pusat Data dan Maklumat Kementerian Kesihatan, hipertensi adalah peningkatan tekanan darah sistolik lebih dari 140 mmHg dan tekanan darah diastolik lebih dari 90 mmHg pada dua ukuran dengan selang 5 minit dalam keadaan rehat atau tenang .

Gejala Hipertensi

Sebilangan besar orang dengan tekanan darah tinggi (hipertensi) tidak mengalami gejala atau tanda-tanda, walaupun tekanan darah mereka mencapai tahap yang membimbangkan. Sebilangan orang dengan tekanan darah tinggi mungkin mengalami gejala, seperti sakit kepala, sesak nafas, atau mimisan.

Punca Hipertensi

Sebelum mengetahui sukan apa yang dilarang bagi penghidap hipertensi, anda perlu terlebih dahulu mengetahui punca-punca hipertensi. Faktor berikut boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi:

  • Umur. Apabila anda meningkat usia, anda akan menghadapi risiko mengalami tekanan darah tinggi. Sehingga usia 64 tahun, tekanan darah tinggi lebih kerap berlaku pada lelaki. Wanita lebih cenderung mengalami tekanan darah tinggi setelah berusia 65 tahun.
  • Sejarah keluarga. Anda yang mempunyai keluarga dengan darah tinggi boleh meningkatkan risiko menghidap tekanan darah tinggi.
  • Berat badan berlebihan atau kegemukan. Semakin bertambah berat badan, semakin banyak darah yang anda perlukan untuk membekalkan oksigen dan nutrien ke badan anda. Apabila jumlah darah yang mengalir melalui urat meningkat, ia memberi tekanan pada dinding arteri.
  • Tabiat merokok. Bahan yang terdapat dalam rokok boleh merosakkan lapisan dinding arteri dan menyebabkan arteri menjadi sempit dan meningkatkan risiko penyakit jantung.
  • Mengambil terlalu banyak garam. Terlalu banyak garam dalam makanan yang anda makan boleh mencetuskan tekanan darah tinggi.
  • Tekanan. Tekanan berterusan boleh mencetuskan tekanan darah tinggi.
  • Keadaan perubatan tertentu. Keadaan perubatan tertentu boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, seperti penyakit buah pinggang, diabetes, dan diabetes apnea tidur.
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan. Minum alkohol boleh merosakkan jantung.
  • Tidak bersenam secara aktif. Orang yang tidak bersenam secara aktif cenderung mempunyai degupan jantung yang lebih cepat. Semakin cepat degup jantung, semakin sukar untuk bekerja. Ini memberi lebih banyak tekanan pada arteri.

Walaupun tekanan darah tinggi paling kerap berlaku pada orang dewasa, kanak-kanak juga berisiko. Dalam beberapa kes, tekanan darah tinggi disebabkan oleh masalah pada buah pinggang dan jantung. Ini dapat dipicu oleh kebiasaan gaya hidup yang buruk, pola makan yang tidak sihat, kegemukan, dan kurang bersenam.

Sukan yang Dilarang untuk Orang yang Menghidap Hipertensi

Senaman sangat digalakkan untuk mencegah pelbagai penyakit kronik. Namun, bagi penghidap hipertensi, masalahnya berbeza. Latihan dengan intensiti tinggi, yang dapat meningkatkan kadar denyutan jantung dengan cepat, harus dielakkan. Jadi, apakah sukan yang dilarang bagi orang yang menghidap darah tinggi?

1. Angkat Berat dan Angkat Berat

Berat badan boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah sementara. Walau bagaimanapun, peningkatan tekanan darah boleh menjadi sangat drastik, bergantung pada berapa banyak berat badan yang anda angkat. Anda tidak dinasihatkan untuk mengangkat berat jika tekanan darah anda tidak terkawal dan lebih tinggi daripada 180/110 mm Hg.

Sekiranya tekanan darah anda sedikit lebih tinggi daripada 160/100 mm Hg, masih mungkin, tanyakan kepada doktor anda sebelum memulakan program angkat berat.

2. Skuasy

Sukan ini serupa dengan tenis tetapi memukul bola ke dinding adalah sukan Latihan Selang Intensiti Tinggi (HIIT) atau latihan intensiti tinggi jangka pendek. Berbeza dengan sukan yang menggunakan raket lain seperti tenis atau bulu tangkis yang tidak begitu intensif seperti skuasy, orang yang menghidap hipertensi masih dibenarkan. Tetapi untuk skuasy, orang yang menderita hipertensi harus berhati-hati.

3. Skydiving

Skydiving adalah salah satu sukan yang dilarang bagi penghidap hipertensi dan mempunyai beberapa risiko kesihatan yang mesti dipertimbangkan. Pesakit dengan hipertensi yang tidak terkawal tidak boleh melakukannya menyelam langit. Krisis hipertensi, atau tekanan darah tinggi secara tiba-tiba, dapat disebabkan oleh kegelisahan, kekurangan oksigen, dan perubahan tekanan udara.

4. Pecut

Berlari dengan intensiti cahaya, tidak akan menimbulkan masalah pada orang dengan tekanan darah tinggi, malah dapat membantu menurunkan tekanan darah. berjoging secara berkala akan melatih kekuatan otot jantung dan meningkatkan pengambilan oksigen, sehingga meningkatkan prestasi organ.

Tetapi pecut atau jarak jauh tidak digalakkan. Sebabnya, pecut akan meningkatkan kerja jantung dan tekanan darah dengan cepat. Bagi mereka yang belum terbiasa atau mempunyai tekanan darah tinggi, tidak digalakkan mencubanya.

5. Skuba menyelam

Skuba menyelam juga merupakan salah satu sukan yang dilarang bagi penghidap darah tinggi. Walaupun skuba menyelam bukan sukan kompetitif yang memerlukan keadaan kesihatan atletik, tetapi masih ada keperluan perubatan tertentu. Ini kerana keadaan di bawah air sangat spesifik.

Apalagi menyelam, hanya merendam air dapat meningkatkan beban kerja jantung. Ketika berada di bawah air, lebih banyak darah tertarik ke jantung, yang mengakibatkan peningkatan tekanan darah.

Pendedahan kepada sejuk dan peningkatan tekanan separa oksigen semasa scuba menyelam Ia juga akan meningkatkan tekanan darah kerana saluran darah yang sempit. Selain itu, berulang kali bernafas masuk dan keluar semasa menyelam, boleh menyebabkan perubahan irama jantung.

Jadi pada dasarnya, apa-apa jenis aktiviti fizikal atau sukan yang mempunyai intensiti yang sangat tinggi dan cepat, harus dielakkan oleh penghidap hipertensi. Aktiviti seperti ini dapat meningkatkan tekanan darah dengan cepat dan membuat jantung dalam keadaan penuh ketegangan.

Aktiviti seperti scuba menyelam atau terjun payung boleh membahayakan sekiranya tekanan darah meningkat dengan tidak terkawal. Anda mesti mendapatkan kebenaran daripada doktor jika anda mahu melakukan ini. Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi harus memilih senaman dengan intensiti ringan atau sederhana, seperti berbasikal, berjalan cepat, berenang, atau menari.

Sekiranya anda tidak mempunyai waktu, lakukan aktiviti yang menghasilkan peluh, seperti memotong rumput atau mencuci kereta, yang memberi kesan positif kepada tekanan darah. Bagi anda yang mempunyai saudara-mara atau orang terdekat dan berumur lebih dari 40 tahun, pastikan untuk selalu memeriksa tekanan darah sekurang-kurangnya sekali setahun.

Sekarang, anda tahu sukan apa yang dilarang untuk orang yang menghidap hipertensi, bukan? Sebelum bersenam, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu, geng!

marah_angry_can_cause_hypertension

Sumber:

Klinik Mayo. 2018. Tekanan darah tinggi (darah tinggi) .

UK Express. 2019. Tekanan darah tinggi-empat latihan terbaik untuk mencegah gejala hipertensi yang mematikan .

Penasihat Jantung. 2014. Berhati-hati ketika Berolahraga dengan Tekanan Darah Tinggi .

Klinik Mayo. 2019. 10 Cara untuk mengawal tekanan darah tinggi tanpa ubat .

InfoDATIN Kementerian Kesihatan RI. Hipertensi .